Ο ήχος της πόλης

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
member21
More than 100 posts user

Ο ήχος της πόλης

#1 Δημοσίευση από member21 »

Πρόσφατα είδα στο κινηματογράφο ένα ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στις μουσικές της Κωνσταντινούπολης, ένα συνοθύλευμα μουσικών τάσεων ανατολής και δύσης και πόσο επηρεάζει η μουσική την καθημερινότητά τους, την σχέση με τους Κούρδους, τους τσιγγάνους κα.
Τελικά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσα κοινά έχουμε με την λαική παράδοση της Τουρκίας. Καταπληκτική ταινία.
Μακάρι να γυριζόταν και μια για την Ελληνική μουσική τις επιρροές της κλπ.

Δείτε την, αξίζει πολλά.
...τον τεκετζή εδιάταξαν, τις λουλαδιές ντουμπλέδες.

Άβαταρ μέλους
Giannis_Naxos
More than 50 posts user

#2 Δημοσίευση από Giannis_Naxos »

Member21 χωρίς να θέλω να σε προσβάλω φυσιικά και χωρίς να το παίζω έξυπνος, πρέπει να σου πω ότι αυτό που είδες για την Πόλη ήταν πράγματι ένα ντοκυματέρ για την ελληνική μουσική παράδοση!!! Εσύ πιστεύεις ότι οι Τούρκοι έχουν πράγματι όλη αυτήν την μουσική κληρονομιά από τους προγόνους τους? Αν πάρεις υπόψη σου ότι είναι λαός μόλις λίγων αιώνων και ότι οι πρόγονοι τους είναι οι Πέρσες και ούτε και εγώ ξέρω ποιος άλλος αιμοδιψής λαός, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι δεν είχαν καμμιά σχέση με την μουσική μέχρι που κατακτήσανε την Πόλη.

Από εκεί και πέρα υιοθέτησαν την βυζαντινή και ελληνική μουσική και απλώς την εξέλιξαν σε τέτοιο επίπεδο που εμείς ακούμε τα μακάμια που παίζουνε και μένουμε μα....ες!!!

Αυτά τα λίγα θέλω να πω προς το παρόν,γιατί αν συνεχίσω να γράφω θα γράφω μέχρι αύριο. Και πίστεψε με είναι λίγο τραβηγμένα αυτά που λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και πριν σκεφτείς να μου αντικρούσεις αυτά που είπα, απλώς σκέψου αν αυτά που είπα για την ιστορία τους στέκουν λογικα.

Περιμένω για περαιτέρω απόψεις γιατι είναι ένα ωραίο θέμα που μας αφορά όλους!

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος
More than 150 posts user.

#3 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

_Giannis_20 έγραψε:(...)οι Τούρκοι (...) Αν πάρεις υπόψη σου ότι (...) οι πρόγονοι τους είναι οι Πέρσες
έχω χάσει πάσα ιδέα για το εκπαιδευτικό σύστημα.......

Άβαταρ μέλους
dimitrios
More than 150 posts user.

#4 Δημοσίευση από dimitrios »

Εσύ πιστεύεις ότι οι Τούρκοι έχουν πράγματι όλη αυτήν την μουσική κληρονομιά από τους προγόνους τους? Αν πάρεις υπόψη σου ότι είναι λαός μόλις λίγων αιώνων και ότι οι πρόγονοι τους είναι οι Πέρσες και ούτε και εγώ ξέρω ποιος άλλος αιμοδιψής λαός, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι δεν είχαν καμμιά σχέση με την μουσική μέχρι που κατακτήσανε την Πόλη.
Μερικων αιωνων ??? (εαν 1000 χρονια ειναι μερικοι αιωνες) - βεβαια εαν κανεις ακολουθησει τον αυθαιρετο συλλογισμο σου τοτε εαν προγονοι τους ηταν οι Περσες, τοτε εχουν ιστορια και παραΔΟΣΗ 3000 χρονων και βαλε. - οχι οτι το ποσο μεγαλη ιστορια εχει ενας λαος εχει καμια σχεση με τη μουσικη δημιουργια. Οι Τουρκοι εμφανιστηκαν στις αρχες του 1000 μΧ. πιο ουσιαστικα και ηταν μια αναμιξη νομαδων απο τη κεντρικη ασια, Χιτιτων και Σελτζουκων. Φυλα αναμικτα απο τις στεππες.
Το αιμοδιψεις (αυτο ειναι συζητησιμο - αλλα πιος λαος εαν κανουμε αναγωγη στην ιστορια του δεν ειναι αιμοδιψης - μπερδεψες τους τουρκους με το ανθρωπινο γενος, φιλε)
Αλλα τελος παντων ολες οι αποψεις σε αυτο το ματαιο κοσμο αποδεκτες ειναι - και ποος ειμαι εγω ή ο ευκαιρος να κρινουμε αυτα που λες.......

Το πως δημιουργειται μουσικη παραδοση αλλα και επιμειξη μεταξυ των μουσικων παραδοσεων ειναι ενα πολυ πιο συνθετο θεμα φιλε Γιαννη.
Και οσο η ελληνικη παραδοση ειναι ζωντανη παροτι φορας τζιν τωρα που γραφεις, τοσο ζωντανη ειναι και η βυζαντινη επιροη στην οθωμανικη μουσικη - οσο και η οθωμανικη μουσικη σε ολες τις χωρες της ανατολικης μεσογειου. Οι παραδοσεις των λαων δεν ειναι κατι το στεγανο ειναι ζωντανοι οργανισμοι και εχουν αμφιδρομες σχεσεις.

Και στο κατω κατω παροτι τωρα γραφω λιγο στο ποδι γιατι βιαζομαι - "απο τη Πολη ερχομαι και στη κορφη κανελα" -ασε που τι σημασια εχουν ολα αυτα αφου σε καμια 100 χρονια ολοι νεκροι θα μαστε."

Ασχετο τωρα: Ο μπακλαβας σου αρεσει?
SALVATORES DEI

Άβαταρ μέλους
Giannis_Naxos
More than 50 posts user

#5 Δημοσίευση από Giannis_Naxos »

Δημήτρη όπως είπες και μόνος σου, οι Τούρκοι εμφανίστηκαν το 1000 μ.Χ.,άρα λοιπόν δεν είναι παρά ένας καινούριος σχετικά λαός. Και πιστεύω ότι η ιστορία ενός λαού έχει άμεση σχέση με την μουσική δημιουργία. Αν σκεφτείς καλύτερα θα δεις ότι εμείς σαν Έλληνες υπάρχουμε χιλιάδες χρόνια και αν έχεις διαβάσει και ελληνική ιστορία μουσικής θα ξέρεις σίγουρα για το μονόχορδο του Πυθαγόρα και για τις μουσικές που έγραφε. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα τα μαθήματα που έκαναν τα παιδιά στα σχολεία ήταν ανάγνωση, γραφή, μαθηματικά και μουσική. Πιστεύεις ότι οι Τούρκοι σαν λαός το έχουν απιδιώξει αυτό ποτέ στην 1000 χρόνων ιστορία τους? (το ότι έιναι απόγονοι των Περσών κλπ δεν σημαίνει ότι υιοθέτησαν και τον πολιτισμό τους!).
Τώρα όσο για την μουσική επιροή των οθωμανών στην στις χώρες της μεσογείου θα διαφωνήσω έντονα. Αυτά που παίζουν οι Τούρκοι είναι καθαρά Βυζαντινά μοτίβα και γενικώτερα το είδος μουσικής που παίζουνε ήταν κάποτε δικό μας, και πρέπει να ευχαριστήσουμε μερικούς ανθρώπους που προσπαθούν να το αναστήσουν στην Ελλάδα. Τι εννοώ? Ότι υπάρχουν δάσκαλοι στην Ελλάδα σήμερα που διδάσκουν βυζαντινή μουσικη και προσπαθούν με τον καλύτερο τρόπο να μας διδάξουν την ιστορία μας αλλά για κάποιους προφανείς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό...

Και επανέρχομαι λοιπόν στο επίμαχο θέμα: ΌΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΖΑΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΜΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΔΛΔ ΧΟΥΖΑΜ, ΝΙΚΡΙΖ, ΣΕΓΚΙΑΧ, ΡΑΜΑΛ, ΧΟΥΣΕΙΝΙ, ΜΟΥΧΑΓΙΕΡ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΑΖΕΥΕΤΑΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΝ!!!! Αν διαφωνείς και σε αυτό και το πιστεύεις πραγματικά σου προτείνω να πας να μάθεις ένα παραδοσιακό όργανο.

ΑΣΧΕΤΟ: Καλός είναι ο μπακλαβάς.

NIKOS
More than 50 posts user

#6 Δημοσίευση από NIKOS »

Αν δεν κάνω λάθος η καταγωγή των Τούρκων είναι οι μογγόλοι.Τώρα όσο για το θέμα που άνοιξε δεν πρόκειται να κλείσει γιατί είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στο οποίο μπερδεύουν η προπαγάνδα, η οικογένεια, η πολιτική, τα προσωπικά πιστεύω και το.........αντε μην το πω.Η μουσική δεν έχει σύνορα και θέλω να πιστεύω πως και οι μουσικοί είναι το ίδιο.Τώρα όσο για το θέμα εθνικότητας σε όλους τους λαούς έχουν γίνει πολιτισμικές προσμίξεις,μην πούμε για τον ρόλο των Αρβανιτών στην ελληνικη επανάσταση.
Η ουσία είναι μία, πρώτον όπως είπε ο dimitrios δεν υπάρχει αθανασία και δεύτερον πως όποιος και να πρωτο δημιούργησε την μουσική αυτή, το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο

Ας το απολαύσουμε!!!

NIKOS
More than 50 posts user

#7 Δημοσίευση από NIKOS »

Όχι καταγωγή λάθος μου, οι απόγονοι των Τούρκων ήθελα να πω

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”