O μπαγλαμάς τότε είχε πέντε τάστα???
- bill1961
- συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
- Δημοσιεύσεις: 1024
- Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
- Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα
-Εσείς που πρωτακούσατε μπουζούκι; Λαϊκά τραγούδια;
-Από ηλικία επτά χρονώ πήρα ένα μαντολίνο τα χέρια μου. Το 1910... Μα νομίζω 16 δραχμές το 'χα πάρει. Σκέψου τι εποχή ήτανε ε; Μ' αυτό χωρίς δάσκαλο, χωρίς τίποτα, άρχισα κι έπαιζα. Προχώρησα καλά. Μέσα σε δυο χρόνια ήμουνα... Είχα εκ φύσεως το ταλέντο. Προχώρησα καλά και στο μαντολίνο αυτό. Πλάι μου καθότανε ένας κουμπάρος. Αυτός έπαιζε τον λεγόμενο μπαγλαμά. Το είδα κι εγώ...
-Πως τον έλεγαν;
Γεώργιο Νιανιούρη. Εκεί πρωτοείδα αυτό το μικροσκοπικό οργανάκι, μετά το μαντολίνο το οχτάχορδο, με τρεις μόνο χορδές. Μία, μία και μία.
-Τρία ζευγάρια χορδών, δηλαδή.
-Όχι τρία ζευγάρια. Εκείνα τα χρόνια δεν είχανε τρία ζευγάρια. Μια χορδή μόνο η κάθε σειρά. Ζήλεψα αυτό το οργανάκι, το τόσο μικροσκοπικό, που έπαιζα μαντολίνο. Αυτός δεν έπαιζε τίποτα εκεί απάνω. Έπαιζε κάτι της εποχής, κάτι απλότητα να πούμε, πενιές.
-Τι τραγουδούσε;
-'Πως λέει ο Μάρκος, έχει γράψει "Τα δυο σου χέρια πήρανε, τα δυο σου χεροπάλαμα", και τέτοια να πούμε. Τέτοιους σκοπούς, απλούς, και λέγανε διάφορα λογάκια, έτσι, στιχάκια και όχι ταιριαχτά.
- bill1961
- συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
- Δημοσιεύσεις: 1024
- Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
- Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα
Προφανώς και τα κουρδίσματα, θα ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα δε μπορώ να φανταστώ πεντάταστο μπαγλαμά με κούρδισμα ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ (δε νομίζω ότι με αυτούς τους περιορισμούς θα χαραμιζόταν δυο θέσεις για την ίδια νότα: ΡE στο ανοιχτό καντίνι και ΡΕ στο 5ο τάστο στη μεσαία χορδή). Ένα ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ κούρδισμα για παράδειγμα δε θα ήταν πιο λογική επιλογή?
-
- More than 50 posts user
- Δημοσιεύσεις: 98
- Εγγραφή: 20 Δεκ 2006 04:12 am
Ερωτηματα που δυσκολα θα βρουμε τις απαντησεις.Ισως και να μην εχει και σημασια,αλλα μεσα απο αυτες τις απαντησεις θα κατανοουσαμε με ποια λογικη φτιαχνονταν οι μπαγλαμαδες στον πειραια το 30 και φυσικα στον Μπατη δεν κρυβεται η ιστορια του μπαγλαμα.Αναφερθηκα ομως σε αυτον γιατι ηταν ο κυριοτερος εκπροσωπος αυτου του οργανου,καθοτι μονο μπαγλαμαδοπαικτης,και τα τραγουδια του ειναι τα μονα στα οποια θα ακουσουμε πανω απο ενα η δυο μπαγλαμαδες.Επισης θα ακουσουμε τον μπαγλαμα σαν σολιστικο οργανο,και το μπουζουκι να απεχει τελειως απο τις ηχογραφησεις γνησιων Πειραιωτικων Ρεμπετικων.Το παραξενο παντως ειναι οτι εκτος του Μπατη δεν συνανταμε στην πορεια του ρεμπετικου αλλον συνθετη που να δινει τοση βαση στον μπαγλαμα...
Και το καθε συμπερασμα γεννα καινουρια ερωτηματα...
- ntouzenis
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 618
- Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
- Τοποθεσία: Χανιά
Τραγουδια του μπαγλαμα ...
Για το ιδιο αρθρο υπαρχει επισης αναφορα και στο βιβλιο του Π.Σαββοπουλου "Περι της λέξεως "Ρεμπέτικο" το αναγνωσμα ...και άλλα".