"Έφυγε" ο Σπύρος Λιόσης
Ο Δερβίσικος τρόπος ζωής είναι που μετράει.
« Γιατί οι μάγκες πέθαναν και κλείσαν οι τεκέδες και πάνω στα μνημόρια τους φυτρώσανε γιεγιέδες»
Σταύρος Καρμανιόλας
Ένας από αυτό το σπάνιο είδος του Ρεμπέτη και μάγκα.
Ζει και βασιλεύει κοντά στα 90+ του στην Θάσο.
- Σωτήρης
- More than 150 posts user.
- Επικοινωνία:
Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι που τους αξίζει ο χαρακτηρισμός μάγκας είναι λίγοι αλλά υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχουν κάποιοι να το αναγνωρίζουν και να κάνουν τουμπεκί. Οι "κοινωνικοπολιτικές συνθήκες" είναι του κώλου και να 'χαμε να λέγαμε. Αν μίλαγες στο Μάρκο για "κοινωνικοπολιτικές συνθήκες" δεν θα καταλάβαινε τίποτα και θα σου απαντούσε με κάποια από τα γνωστά του μπινελίκια. Οπότε αυτά είναι μόνο για μας που καθόμαστε και κάνουμε υψηλή ανάλυση εκ του μακρόθεν.
Billara είσαι πολύ offside και αν έρθεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα επικοινώνησε μαζί μου για να σου γνωρίσω κάποιους εναπομείναντες παλιούς μουσικούς. Αν μιλήσεις για παράδειγμα με τον Ιορδάνη τον Τσομίδη ή τον Θύμιο τον Στουραΐτη θα καταλάβεις τι θα πει μαγκιά. Θα σου φύγει η ψυχή!
Μέχρι τότε σου επισημαίνω πως πολλές φορές η σιωπή είναι χρυσός και πως αν κρατήσεις το μυαλό και τα αυτιά σου ανοιχτά, χαμένος δεν θα βγεις.
Συγγνώμη που έγραψα τόσα πολλά και κυρίως σε τόσο λάθος στιγμή αλλά δεν κρατήθηκα.
Συγγνώμη...
Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως για όποιον δεν το κατάλαβε ο Σπύρος Λιόσης γεννήθηκε γύρω στο '38 και πρόλαβε να παίξει με όλη την πρώτη γενιά των ρεμπέτηδων. Άρα μάλλον τον συγκαταλέγουμε στους... "πριν το '50"! Ο.κ.;
-
- More than 100 posts user
- Επικοινωνία:
Εαν λοιπόν δεν θέλεις να τοποθετήσεις τον όρο ΜΑΓΚΙΑ στις κατάλληλες "κοινωνικοπολιτικές συνθήκες" τοτε έχεις δίκιο, μπορείς να ορίσεις όπως θέλεις τον μάγκα δεν σου το απαγορεύει κανένας και να θεωρείς μαγκα και μαγκιά ότι σε βολεύει. Επιπλέον επειδή ο Μάρκος που τελείωσε το δημοτικό θα με μπινιλίκωνε δεν σημαίνει οτι πρέπει και εγώ να εκφράζομαι με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, δεν μπορώ να κατάλάβω τι ακριβώς εννοείς όταν λες "μυαλό και αυτιά ανοιχτά". Ανοιχτά σε τί? Σε στερεότυπα και φόρμες μιας περασμένης εποχής? Σε κωδικες συμπεριφοράς και εκφράσεις ξεχασμένες απο καιρό? Συμφωνώ ότι το μυαλό και τα αυτιά πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά πρέπει να βάζουμε και φίλτρο για να κρατάει τα σκουπιδάκια.
Καλό πράγμα να θυμόμαστε και να τιμούμε αλλά να μην είμαστε και παρελθοντολάγνοι. Χάνεται το νόημα του τώρα.
Take care
Ο καθένας παραθέτει τη δική του σκοπιά και στάση στα πράγματα. Λίγο ανοιχτό μυαλό ναχουμε.Εγώ και τόσος άλλος κόσμος ακούει ρεμπέτικα, το ρεμπέτικο έχει πεθάνει από τη δεκαετία του 50?? Και αυτή η σελίδα τι είναι ?? Μνημόσυνο??
Πολλοί μάγκες υπάρχουν ακόμα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανάλογα με τη στάση ζωής τους και τη σκοπιά που κοιτάνε τα πράματα.Απλά οι συνθήκες και το περιβάλλον μας άλλαξε εντελώς σε σχέση με τότε.Και η στάση του προηγούμενου φίλου παραπέμπει τον ίδιο σε παρελθοντολαγνεία.
ΤΟ ρεμπέτικο ζει και βασιλεύει μες στις καρδιές μας -σαν το Σπύρο Λιόση-.
Ευχαριστώ
- giorgos100
- More than 100 posts user
- Σωτήρης
- More than 150 posts user.
- Επικοινωνία:
Δεν θα συνεχίσω να αναλύω τους... μάγκες και το "κοινωνικό τους υπόβαθρο" γιατί όπως είπα και πριν, αλλά προφανώς δεν με κατάλαβες Billara, είναι άστοχο και άκαιρο. Μάλλον πρέπει να στα κάνω πολύ λιανά για να συνειδητοποιήσεις που είσαι λάθος.
Αν πέθαινε ο αδερφός μου (που δεν έχω!) και σαν, ας πούμε, επικήδειο λόγο έλεγα πως "ήταν ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο", εσύ θα με διέκοπτες για να μου πεις πως ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο ήταν π.χ. ο Γκάντι;
Απορώ, μπροστά στη μανία μας καμιά φορά, να πούμε κάτι, έτσι για να 'χαμε να λέγαμε, δεν υπάρχουν όρια και ακατάλληλες στιγμές;
Δυστυχώς για σένα δεν ήξερες τον Σπύρο. Εσύ έχασες την ευκαιρία να ακούσεις από πρώτο χέρι, αυτά που διαβάζεις στα βιβλία διάφορων ρεμπετολόγων. Τουλάχιστον μπορείς να σεβαστείς πως εμείς που τον ξέραμε θελήσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του γράφοντας δυο κουβέντες μέσα από την καρδιά μας;
Αν ναι ξεκόλλα και αν θες γράψε ένα άλλο topic (δωρεάν και ελεύθερα μπορείς να το κάνεις στο site!) με θέμα τη μαγκιά και ευχαρίστως να συζητήσουμε εκεί τα πάντα.
Εδώ απλά αποχαιρετήσαμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΓΚΑ! Μας το επιτρέπεις;
Τέλος...