ΨΑΧΝΩ 2 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ..
- dimitrios
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 179
- Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 08:24 pm
- Τοποθεσία: Ραφηνα
Vevaia kai go simfono oti edaxei o daktylismos odos einai kati to opoio den tha borouse na eeinai toso simantiko. Ta akkornta omos o kiklos Dm se a dm se gm se dm se a kai teleioma se dm.- einai akrivos to idio kai sta dyo komatia kai to taximi me tin arxi G# se A pano se Dm einai toso klassikop apo to kommati tou Halkia- pou akougontas to akrivos to idio mazi me to daktylismo- eee den paraxeneutika otan akousa na lene oti einai vasismeno.
- Pantos borei na exeis dikio einai kati to opoio den exei kai tosi simasia na epeimino - Kai ta tria kommatia einai katapliktika.
Λοιπόν τελικά υπάρχει ηχογράφηση του 1907 με τίτλο "Το Μινόρε της αυγής" στη Σμύρνημ με τραγουδιστή τον Γιάννη (ή Γιώργο) Τσανάκα και την κομπανία του Γιάγκου Γιοβανίκα (Αλεξίου)......όμως πρόκειται για άλλο τραγούδι!! Αμανέ, πρέπει να ύπάρχει , τουλαχιστον επανεκτέλεση, στη σελίδα με τίτλο "Μινόρε μανές". (οι στίχοι: Ενώ, σκληρά, δεν μ' αγαπάς, γιατί πλέον δεν παύεις....)
Οπότε: το "Μινόρε της αυγής" του 1946, συνθέτης: Περιστέρης, στιχουργός: Μάτσας, τραγουδιστές: Μάρκος-Χατζηχρήστος-Σταμούλης, μπουζούκι: Καπλάνης και κιθάρα: Περιστέρης
Αντιγράφω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα απο το βιβλίο "ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ/ Η τριλογία της μουσικής 2" του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη:
Η λαϊκή καντάδα «Το Μινόρε της αυγής» που δισκογραφείται το 1946 στο όνομα του Σπύρου Περιστέρη και του Μ. Μάτσα, με ερμηνευτές τους Μ. Βαμβακάρη, Α. Χατζηχρήστο και Γ. Σταμούλη, είναι και σήμερα, ύστερα από μισό αιώνα, από τα πιο περιζήτητα στα πάλκα ρεμπέτικα. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι κατά βάση αποτελεί σύνθεση του Κώστα Καπλάνη. Ο ίδιος θυμάται ότι γράφει ένα τραγούδι με τίτλο «Ξύπνα Μαριώ», το οποίο δεν αρέσει στην δισκογραφική εταιρεία. Έχει την κεντρική μελωδία του κατοπινού «Μινόρε της αυγής», εκτός από το ταξίμι της αρχής, το οποίο στηρίζεται στο σμυρναϊκό μινόρε. Το δουλεύει ξανά με τον Περιστέρη. Φαίνεται ότι ιδέα του τελευταίου είναι να προστεθεί η εισαγωγή (σημ. Εύκαιρου: εννοεί, προφανώς, το ταξίμι) του σμυρναίικου μινόρε και να γίνει πιο κανταδόρικο. (…)Ο Μίνως Μάτσας γράφει καινούργιους στίχους και το 1946 ηχογραφείται το περίφημο «Μινόρε της αυγής». Ο Κ. Καπλάνης υπηρετεί τότε την στρατιωτική του θητεία, αλλά φαίνεται ότι με κάποια άδεια παίζει μπουζούκι κατά την δισκογράφηση και τον συνοδεύει ο Περιστέρης με την κιθάρα.