Ρεμπετοφανή

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
ΘΑΝΑΣΗΣ
More than 150 posts user.

Ρεμπετοφανή

#1 Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Με την ευκαιρία της αυριανής εκπομπής με τον Πέτρο Κυριακό και ένα παλιότερο ποστ , που μου είναι δύσκολο λόγω σύνδεσης να βρω , στο οποίο κάποιος φίλος έλεγε ότι πρέπει να ανεβούν στη σελίδα και κάποια επιθεωρησιακά τραγούδια ρεμπετοφανή π.χ "Ο κοχλαράκιας" , επιτρέψτε μου να βάλω μια ένσταση . Αυτά τα επιθεωρησιακά γράφτηκαν για σατιρίσουν , πολλές φορές και υποτιμητικά , τους ρεμπέτες και τα τραγούδια τους παρά από θαυμασμό ή μόδα (αρχοντορεμπέτικα). Με τη λογική αυτή δεν πρέπει από κανένα αρμένικο σπίτι να λείπουν οι ταινίες με τον Αγκόπ (θυμάμαι ότι ζητούσαν να σταματήσει ως υποτιμητικό ) ή από κάθε γύφτικο τσαντήρι οι ταινίες του Ταμτάκου . Άμα οι admin γουστάρουν να υπάρχουν με γεια τους και χαρά τους και δε μου πέφτει λόγος , όχι όμως και να καμαρώνουμε .
Η ΖΩΗ ΚΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)

#2 Δημοσίευση από bill1961 »

Αυτά τα επιθεωρησιακά γράφτηκαν για σατιρίσουν , πολλές φορές και υποτιμητικά , τους ρεμπέτες και τα τραγούδια τους
Τη δεκαετία του '30 θεωρούνταν υποτιμητικό να αποκαλέσεις κάποιον ρεμπέτη. Τη δεκαετία του '70 όλοι οι επιζώντες εκείνης της εποχής θεωρούσαν τίτλο τιμής να τους αποκαλούν ρεμπέτες (λόγια του Γενίτσαρη, όχι ακριβής μεταφορά αλλά αυτή είναι η ουσία).

Θέλω να πω δηλ. ας μην είμαστε απόλυτοι, σηκώνει πολύ κουβέντα το θέμα...

Και επίσης ας μη λιθοβολούμε (τρόπος του λέγειν) το φίλο Μανδραγόρα που είχε την ιδέα να παρουσιάσει αυτή την εκπομπή. Τουλάχιστον όχι πριν τον ακούσουμε. :P

ΥΓ1. Εγώ ήμουνα και είμαι υπέρ της ύπαρξης των επιθεωρησιακών στη σελίδα.

ΥΓ2. Την πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε πρώτα με την εκπομπή των φίλων (voulou, illvas, dkarantonis) από την Πάτρα και συνεχίζει σήμερα με την εκπομπή του Μανδραγόρα θα είμασταν ευτυχείς αν την αγκάλιαζαν και άλλοι φίλοι και παρουσίαζαν δικές τους εκπομπές θεματαλογίας που θα κινείται στα πλαίσια λειτουργίας αυτής της σελίδας.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος bill1961 την 24 Ιουν 2009 03:59 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

mpletsas

#3 Δημοσίευση από mpletsas »

Νομίζω ότι καταλαβαίνω τι θες να πεις Θανάση, αλλά δεν θεωρώ αθέμιτη την ενασχόληση της σελίδας με τα τραγούδια αυτά.

Άβαταρ μέλους
Χασκίλ
Συντονιστής

#4 Δημοσίευση από Χασκίλ »

Η πλευρά από την οποία προσεγγίζει το θέμα ο ΘΑΝΑΣΗΣ, είναι θα έλεγα η μια όψη του νομίσματος. Εντάξει, ίσως για την εποχή που ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν τα επιθεωρησιακά αυτά ακούσματα, να είχαν όντως αυτό το υποτιμιτικό ύφος ή τουλάχιστον έτσι να μας φαίνεται τόσα χρόνια μετά. Η σημερινή τους αξία, είναι ιστορικά πολύτιμη και ανεκτίμητη, καθώς πιστεύω ότι αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία/αυτόπτεις μάρτυρες εκείνης της εποχής και αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν το είδος αυτό, αλλά και οι "εκπρόσωποί" του. Προσωπικά αυτό το επιθεωρησιακό είδος είχα την ευκαιρία να το γνωρίσω μέσα από το αρχείο του sealabs και ομολογώ ότι μου έκανε θετικότατη εντύπωση. Νομίζω ότι αποκόμισα μια πιο σφαιρική άποψη και τα βρίσκω πολύ ευχάριστα ως ακούσματα. Μεγάλο κεφάλαιο η μορφή του αξέχαστου, κορυφαίου λαικού καλλιτέχνη Πέτρου Κυριακού, ο οποίος αν μη τί άλλο μας άφησε πλούσιο υλικό και με πολλή καλαισθησία θα έλεγα. Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει τη συνεργασία του με το Γιώργο Καμβύση ή την ανεπανάληπτη ερμηνεία του ως μανάβη στην ταινία "Ο πύργος των ιπποτών" (1952), στην οποία συμμετέχουν μουσικά ο Φώτης Πολυμέρης και ο Γιώργος Μητσάκης!

Μετά τιμής, Χασκίλ Στέλλα :)
άσ' ένα γύρο απόψε στην αγκαλιά σου

AGIS
Επικοινωνία:

#5 Δημοσίευση από AGIS »

Τα τραγούδια του Κυριακού που θυμάμαι, είναι μεν σατιρικά όχι όμως υποτιμητικά, ίσα ίσα νομίζω ότι στο βάθος κρύβουν αγάπη για το θέμα τους.
Μπορεί να είναι υποτιμητική μια σάτιρα σαν τον "ξεφτίλη" για παράδειγμα με το οργανικό του Χαλικά που περιλαμβάνει;
Αλλά κι αν η σάτιρα περιέχει και ένα στοιχείο υποτίμησης; Τι να πει τότε κανείς για τον Σταύρακα του Καραγκιόζη; Αλλά κι ο ίδιος ο Καραγκιόζης καθώς αυτοσατιρίζεται, θα 'πρεπε να τα 'χει βάλει με τον εαυτό του και να του 'χει κόψει την κουβέντα (του εαυτού του) ...

ΘΑΝΑΣΗΣ

#6 Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Μου αρέσει που ορισμένοι φίλοι απαντούν σε κομμάτι των γραφομένων μου ,προφανώς γιατί δεν είναι διατυπωμένο σε καλά ελληνικά
Η ΖΩΗ ΚΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”