Τραγούδια της ξενιτειάς
-
- More than 50 posts user
-
- More than 50 posts user
history.php?rec_id=4617
Το αναφέρω γιατί μπορεί μεν στην συγκεκριμένη περίπτωση άκοπα να εμφανιζόμουν μάγκας και γνώστης αλλά επειδή τα σχόλια αλλάζουν, γενικά δεν είναι σωστό να τα αποδίδουμε στον αρχικό «ανεβάσαντα». Καλό είναι να κοιτάμε το ιστορικό.
Ξενιτεμένο μου πουλί
Ξενιτεμένο μου πουλί
αυτού στα ξένα που 'σαι
σου στέλνω μήλο σέπεται
κυδώνι μαραγκιάζει
Σου στέλνω και το δάκρυ μου
σ' ένα χρυσό μαντίλι
το δάκρυ μου είναι καφτερό
και καίει το μαντίλι
Ξενιτεμένο μου πουλί
αυτού στα ξένα που 'σαι
ξένοι σου πλένουν τα σκουτιά
ξένοι στα σαπουνίζουν
Στα πλένουν μια στα πλένουν δυο
στα πλένουν τρεις και πέντε
κι από τις πέντε κι ύστερα
τα ρίχνουν στο σοκάκι
Πάρε ξένε μ' τα ρούχα σου
πάρε και τα σκουτιά σου
και σύρε στην πατρίδα σου
σε καρτερεί η φαμελιά σου
Η διασκευή αυτή είχε γίνει για το θεατρικό έργο "Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια" το 1980 σε προσαρμογή των στίχων από τον Γιώργο Αρμένη και σε ερμηνεία του Γιώργου Μπαγιώκη.
Έχει εκδοθεί και σε δίσκο η μουσική τής παράστασης : Ματζουράνα στο κατώφλι (PHILIPS-1980)
Εδώ μπορείς να ακούσεις και δεις το τραγούδι στην εξαιρετική ερμηνεία τής Μαρίας Σουλτάτου, από συναυλία του Λεοντή στο ΗΡΩΔΕΙΟ το 2005
Επανεκτέλεση του τραγουδιού έχει κάνει και ο Παντελής Θαλασσινός, στο δίσκο "Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά" (ΜΒΙ-2003)
Ρίξε και μια ματιά σε αυτά τα βιντεάκια με το λήμμα Ξενιτεμένο μου πουλί, ίσως κάτι θα σου κάνει.
Αναζητείστε και την άλλη ενδιαφέρουσα διασκευή τού ίδιου παραδοσιακού τραγουδιού, από τον Αργύρη Κουνάδη στο δίσκο "Το Ταξίδι" (PHILIPS-1975) με την Λήδα.
-
- More than 150 posts user.