Τραγούδια της ξενιτειάς

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
skiftoulis
More than 50 posts user

#29 Δημοσίευση από skiftoulis »

Η εκτέλεση με τον Νταλγκά,θα πρέπει να αφορά το «Μάτια μου», που σύμφωνα με τον Μανιάτη ηχογραφήθηκε δυο φορές (όχι το ΄27 αλλά το ΄28 και το ΄29).Ένα απ΄ αυτά υπάρχει στο αρχείο. Και αυτό και του Καρίπη, έχουν κοινό μόνο το δίστιχο «…Σαν πας στα ξένα, πάρε και μένα, πάρε και μένα για συντροφιά…», σε σχέση με τους στίχους που αναφέρει ο max.

Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#30 Δημοσίευση από max »

Ένα άλλο τραγούδι που λέει:

"Το φεγγαράκι ρώτησα
που θα σε βρω αρχόντισσα
Και μου 'πε ο αυγερινός
εκεί που φέγγει ο ουρανός

Ξενάκι είμαι και θα ρθω στο στρώμα σου να κοιμηθώ
Κι αν σε μαλώσουν μη ντραπείς
Ξενάκι είμαι να τους πεις"

Ξέρουμε κάτι για την προέλευση του;

skiftoulis
More than 50 posts user

#31 Δημοσίευση από skiftoulis »

Αυτό θα το βρεις στο LP: « Όταν ανθίζουν πασχαλιές» του 1971, με μουσική-στίχους του Σταύρου Κουγιουμτζή. Έχει τίτλο ΄΄Ξενάκι είμαι και θαρθώ΄΄ και ερμηνεύει ο Γιάννης Καλατζής με χορωδία .

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)

#32 Δημοσίευση από bill1961 »

"Ξενάκι είναι και θαρθώ"
Στίχοι-Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
1η εκτέλεση: Γιώργος Καλατζής (1971)
Νεότερη (ζωντανή) εκτέλεση με την Ελένη Βιτάλη.

Μόλις με πρόλαβε ο Γιώργος :)

mpletsas

#33 Δημοσίευση από mpletsas »

Νίκο Πολίτη, την ηχογράφηση με τον Καρίπη όντως εγώ την είχα ανεβάσει αλλά εξέφραζα απλώς την δυσπιστία μου στο σχόλιο για το άν ήταν συνθέτης ο Γενίτσαρης. Την απόδειξη (δια απαγωγής είς άτοπον) ότι δεν ήταν και τις πρόθετες πληροφορίες τις οφείλουμε στον Αντώνη. Το πλήρες ιστορικό του σχολίου έχει ως εξής:

history.php?rec_id=4617

Το αναφέρω γιατί μπορεί μεν στην συγκεκριμένη περίπτωση άκοπα να εμφανιζόμουν μάγκας και γνώστης αλλά επειδή τα σχόλια αλλάζουν, γενικά δεν είναι σωστό να τα αποδίδουμε στον αρχικό «ανεβάσαντα». Καλό είναι να κοιτάμε το ιστορικό.

Sari_Kiz

Ξενιτεμένο μου πουλί

#34 Δημοσίευση από Sari_Kiz »

Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και το "Ξενιτεμένο μου πουλί", τη διασκευή του ηπειρώτικου παραδοσιακού τραγουδιού από τον Χρήστο Λεοντή.

Ξενιτεμένο μου πουλί
αυτού στα ξένα που 'σαι
σου στέλνω μήλο σέπεται
κυδώνι μαραγκιάζει

Σου στέλνω και το δάκρυ μου
σ' ένα χρυσό μαντίλι
το δάκρυ μου είναι καφτερό
και καίει το μαντίλι

Ξενιτεμένο μου πουλί
αυτού στα ξένα που 'σαι
ξένοι σου πλένουν τα σκουτιά
ξένοι στα σαπουνίζουν

Στα πλένουν μια στα πλένουν δυο
στα πλένουν τρεις και πέντε
κι από τις πέντε κι ύστερα
τα ρίχνουν στο σοκάκι

Πάρε ξένε μ' τα ρούχα σου
πάρε και τα σκουτιά σου
και σύρε στην πατρίδα σου
σε καρτερεί η φαμελιά σου

Η διασκευή αυτή είχε γίνει για το θεατρικό έργο "Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια" το 1980 σε προσαρμογή των στίχων από τον Γιώργο Αρμένη και σε ερμηνεία του Γιώργου Μπαγιώκη.
Έχει εκδοθεί και σε δίσκο η μουσική τής παράστασης : Ματζουράνα στο κατώφλι (PHILIPS-1980)

Εδώ μπορείς να ακούσεις και δεις το τραγούδι στην εξαιρετική ερμηνεία τής Μαρίας Σουλτάτου, από συναυλία του Λεοντή στο ΗΡΩΔΕΙΟ το 2005

Επανεκτέλεση του τραγουδιού έχει κάνει και ο Παντελής Θαλασσινός, στο δίσκο "Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά" (ΜΒΙ-2003)

Ρίξε και μια ματιά σε αυτά τα βιντεάκια με το λήμμα Ξενιτεμένο μου πουλί, ίσως κάτι θα σου κάνει.

Αναζητείστε και την άλλη ενδιαφέρουσα διασκευή τού ίδιου παραδοσιακού τραγουδιού, από τον Αργύρη Κουνάδη στο δίσκο "Το Ταξίδι" (PHILIPS-1975) με την Λήδα.

Νίκος Α. Πολίτης

#35 Δημοσίευση από Νίκος Α. Πολίτης »

Εντάξει mpletsas, πλήρης η διαφώτιση και ευχαριστώ. Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει, συνεχίζω να συμφωνώ ότι δεν μπορεί να είναι του Γενίτσαρη το κομμάτι.
Νίκος Α. Πολίτης

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”