ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ......

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
BLEKOS
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ......

#1 Δημοσίευση από BLEKOS »

Oλοι μας ξερουμε οτι οι ρεμπετες ειχαν αναπτυξει ενα δικο τους λεξιλογιο(διαλεκτο) για να συνεννοουνται,μια και μοναδικη φορα ειχα πετυχει ενα τετοιο λεξιλογιο σε βιβλιο...ειχα την ευκαιρια να το δω για λιγο..απο τοτε εψαξα λιγο σε βιβλιοπωλεια δεν βρηκα κατι παρομοιο....

Πιστευω οτι αρκετα ατομα του χωρου μας γνωριζουν λεξεις και τις σημασιες τους.
Τι θα λεγατε να κανουμε εδω μεσα μια αρχη να φτιαξουμε ενα λεξικο αυτων των λεξεων και αργοτερα σε συνεννοηση με τους διαχειριστες και αφου διαμορφωθει καταλληλως να παρει τη θεση του μεσα στη σελιδα.

Αρχικα φαινεται δυσκολο επειδη πιστευω οτι περα απο τις 30;! κλασικες λεξεις που ξερουμε ολοι(πανω-κατω) δυσκολα θα βρεθουν αλλες.δυστυχως αρκετες,ισως οι περισσοτερες, εχουν χαθει στο χρονο........

Αιντε λοιπον, ας κανει καποιος/α την αρχη........εγω εβαλα την ιδεα!!(αν κ εχω την εντυπωση οτι εχει αναφερθει και παλιοτερα αυτο το θεμα...τελος παντων)

Άβαταρ μέλους
BLEKOS
Επικοινωνία:

#2 Δημοσίευση από BLEKOS »

κανω ενα δειλο-δειλο ξεκινημα.......

μεγκλα=σημαινει "καλης ποιοτητας",λεγεται οτι ειναι παραφραση του made in england που εγραφαν πανω διαφορα εισαγομενα ειδη εκεινης της εποχης,τα οποια σαφως ηταν καλυτερης ποιοτητας απο τα ελληνικα....

λουλας=αργιλες

Άβαταρ μέλους
REBET
Επικοινωνία:

#3 Δημοσίευση από REBET »

Πάμε ρε Μπλέκο...

Η τσίκα = ήταν μισό δράμι μαύρο

Άβαταρ μέλους
Kokona

#4 Δημοσίευση από Kokona »

Αυτή την κουβέντα ειχαμε και στην Κουρούτα με τα παιδιά!!! :D
Πραγματι εχει συζητηθεί και στο παρελθόν. Συζητώντας συμφωνησαμε να προτείνουμε τη σύσταση ενος οργανωμένου λεξικού
Περιμένουμε και τις ιδέες της Φαίδρας η οποία εχει ήδη έτοιμο αρκετά μεγάλο υλικό καθώς και τις συμβουλές των admin οι οποίοι θα μας βοηθησουν σχετικα με το πως μπορουμε να φτιαξουμε εναν ευκολα προσβασιμο αλφαβητικό για παράδειγμα κατάλογο
Δε φοβούμαι τους βορειάδες και το αλμυρό νερο
μον’ φοβούμαι τους ανθρώπους στη στεριά να μην πνιγώ

Άβαταρ μέλους
BLEKOS
Επικοινωνία:

#5 Δημοσίευση από BLEKOS »

με τη λεξη τσικα αν και συνηθως εννοειται το μαυρο(βλ. rebet)δεν αποκλειεται να εννοειται και το σγουρο μαλλι η το κατσαρο μουστακι.

λουλας=αλλη μια λεξη για τον αργιλε

μουσμουλο=σφαιρα(οπλου)

εξαιρετικη ιδεα κοκκονα...κατι τετοιο εννοουσα κ εγω......θα ειναι τελειο αν γινει οργανωμενα:)

tasosaigaleo
More than 50 posts user

#6 Δημοσίευση από tasosaigaleo »

Ο Τασος Σχορελης στο τετρατομο εργο του Ρεμπετικη Ανθολογια,στην αρχη του καθε τομου εχει γραψει γλωσσαρι το οποιο περιεχει εκατονταδες λεξεις και τη σημασια τους.
Επισης μια μερα που εκανα βολτα στο κεντρο της Αθηνας ειδα στην βιτρινα ενος παλαιοβιβλιοπωλειου ενα βιβλιο που ειχε εκδοθει μεταπολεμικα με τιτλο "το λεξικο της μαγκιας"το ξεφυλισα και το βρηκα αρκετα ενδιαφερον... ειχε περιπου 80 με 100 σελιδες απ'οτι θυμαμαι.Δυστηχως δεν ειχα χρηματα πανω μου για να το αγορασω εκεινη τη στιγμη και μετα απο δυο μερες που ξαναπηγα ειχε αγοραστει.Ηταν οτι καλυτερο εχω δει εως τωρα ,με συγκεντρωμενες στις σελιδες του παρα πολλες λεξεις με την ερμηνεια τους.

AGIS
Επικοινωνία:

#7 Δημοσίευση από AGIS »

Νομίζω ότι ο λ ο υ λ ά ς στην κυριολεξία δεν σημαίνει τον αργιλέ αλλά ένα εξάρτημά του: το πήλινο δοχείο στην κορφή, όπου καίγεται το κάρβουνο και το τουμπεκί.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”