Πηγή: ΖΟΥΡΛΟΠΑΙΝΕΜΕΝΗΣ ΓΕΝΝΑ
Δύσκολα μεταφέρεται στη συγκερασμένη κλίμακα αυτό το τραγούδι και επί πλέον είναι ένα από τα πιο σπάνια και πολύπλοκα για καταγραφή και για αναγνώριση/ανάλυση τροπικής συμπεριφοράς, από όσα μας απομένουν από τον Παπάζογλου.
Μία γενικότερη περιγραφή θα μπορούσε να είναι η συμπεριφορά" Κιουρντιλί-Ουσάκ" σε ΝΤΟ (παλαιού κουρντίσματος), χωρίς αυτό να επεξηγεί πλήρως τις ακριβείς επιλογές διαστημάτων (τονικών υψών) και επί μέρους συμπεριφορές τους. Αφήνοντας κατά μέρος τα ακριβή τονικά ύψη, το ασυγκέραστο μαλακό είδος και το παλαιό κούρντισμα, μερικές χαρακτηριστικές τροπικές συμπεριφορές της οικογένειας Ουσάκ βρίσκονται εδώ σε λειτουργία και είναι αναγνωρίσιμες.
1. Η εισαγωγή αρχίζει στο Φα αντί για Ντο σε ανιούσα κίνηση χρησιμοποιώντας 5χορδο Μαχούρ (αλλά επιστρατεύοντας και την μικρή έκτη αντί της μεγάλης-Ρεb) παραπλανώντας το αυτί ότι το τονικό κέντρο είναι ΦΑ και μάλλον ματζόρε. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως χρησιμοποιείται η τροπική τεχνοτροπία του δρόμου Μπεγιατί που είναι μία συμπεριφορά πιο συχνή στην Οθωμανική παρά στην Αραβική μουσική (για Βυζαντινή δεν γνωρίζω αρκετά περί επεξηγήσεως αυτών των τροπικών συμπεριφορών). Γεγονός πάντως ότι η εισαγωγή καταλήγει στη χαμηλή πραγματική τονική ΝΤΟ και με συμπεριφορά κατιούσα Κιουτρντιλί-Ουσάκ χρησιμοποιώντας χρωματικά τον ελάσσονα τόνο και το ημιτόνιο (Ρε φυσικό-Ρε ύφεση). Η φωνητική μελωδία χρησιμοποιεί την ίδια τροπική συμπεριφορά στην είσοδό της (του ανιόντος 5χόρδου Μαχούρ) και αποτελείται από δύο μέτρα τραγουδιού και ένα οργανικής απάντησης επαναλαμβανόμενα (μέτρα 5-10).
Το υπόλοιπο μέρος του τραγουδιού έχει μερικώς ανάλογη μελωδική δομή ανά δύο φωνητικά μέτρα χωρισμένα από μία οργανική απάντηση (μέτρο 13).
Η χαρακτηριστική πτώση σε Μπεγιατί (προ-τελευταία πτώση) συμβαίνει στο μέτρο δώδεκα με σταμάτημα της μελωδίας σε Φα. (Εδώ εάν επρόκειτο για τους άλλους δύο τρόπους της οικογένειας Ουσάκ, ήτοι Χουσεϊνί ή Μουχαγιέρ, η μελωδία θα σταματούσε σε Σολ αντί του Φα). Στη συνέχεια το τραγούδι εξελίσσεται σε κανονική κατιούσα καταληκτική συμπεριφορά Κιουρντιλί-Ουσάκ και κανονικά πρέπει η μελωδία να καταλήξει στο χαμηλό Ντο.
Εδώ ακριβώς (μέτρα 14-15) συμβαίνει το μελωδικό απρόοπτο (μελωδικό λάθος που απαγορεύουν και η ανατολική και η δυτική θεωρία) μετατονισμού της μελωδίας κατά μία οκτάβα ψηλότερα.
Αυτό που γίνεται στην ουσία εδώ είναι ότι το αυτί έχοντας ακούσει το σταμάτημα στη νότα Φα στην προηγούμενη πτώση, περιμένει λογικά να ακούσει την κατάληξη στη νότα Ντο μία τετάρτη χαμηλότερα αλλά αντί αυτής ακούει ολόκληρο το τελευταίο μέτρο και την καταληκτική Ντο μία πέμπτη ψιλότερα. Δηλαδή καταργείται η φυσική εξέλιξη της όλης τροπικής συμπεριφοράς.
Το "αντιμελωδικό" στοιχείο έγκειται συγκεκριμένα στο ανιόν πήδημα εβδόμης μεταξύ της τελευταίας νότας του μέτρου 14 και της πρώτης νότας του μέτρου 15, αντί του αναμενομένου κατιόντος βήματος δευτέρας. (βλέπε παράδειγμα 3) Έχοντας πεί τα παραπάνω, το εν λόγω "σπάσιμο" των μελωδικών κανόνων δεν μου ακούγεται καθόλου άσχημο. Το έχω ακούσει και σε άλλα τραγούδια εκτός από αυτό και ενώ πιστεύω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε/γίνεται για να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση της χαμηλής εκτάσεως του τραγουδιστή ή τραγουδίστριας η οποία έκταση μπορεί να είναι φτωχή ηχητικά σε σχέση με την υπόλοιπη, το "αντιμελωδικό" πήδημα εβδόμης δίνει στο όλο άκουσμα μία επιπρόσθετη συναισθηματική ένταση (και χάρη) και καταλήγει να γίνει νέο και πλούσιο εκφραστικό μέσο (οπότε ποιός νοιάζεται για κανόνες?)

Στην παραπάνω μοτιβική ανάλυση πρέπει να προστεθεί ότι σε μερικά κατιόντα μοτίβα η μελωδία δείχνει επίσης προσεγγίσεις συμπεριφοράς τρόπου Καρτζιγκιάρ (παρουσιάζοντας ελαττωμένη πέμπτη αντί καθαρής - νότα Σολ ύφεση) και η εναρμόνιση που δίνω σαν απλή σύσταση τον αντικατοπτρίζει και αλλού αλλά γενικά η όλη σύνθεση δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτόν τον τρόπο. ΓΕΝΙΚΑ
Η χαρακτηριστική τεσιτούρα όλων των τρόπων της οικογένειας Ουσάκ δομείται πάντα για την Ελληνική Δημοτική, την Βυζαντινή, και την Αραβική μουσική στον τόνο ΡΕ. Για την Οθωμανική μουσική, λόγω των επεμβάσεων του Ραούφ Γιεκτά στις αρχές του 20ου αιώνα, όλες οι τεσιτούρες μεταφέρθηκαν μία πέμπτη ψιλότερα, έτσι το Ουσάκ παίζεται από ΛΑ συνήθως. Σήμερα η έννοια της τεσιτούρας τείνει να καταργηθεί καθώς είμαστε συνηθισμένοι να μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ότι τόνο θέλουμε για καλύτερη φωνητική ή οργανική απόδοση και το ίδιο κάνει κι' ο Παπάζογλου σε αυτή την ηχογράφηση με το Στελάκη. Μεταφέρω επίσης το κομμάτι ένα ημιτόνιο χαμηλότερα για ευκολότερη ανάγνωση και παίξιμο.
Η κύρια οργανική γραμμή για βιολί/μαντολίνο μπορεί να ντουμπλαριστεί μία οκτάβα χαμηλότερα από μπουζούκι, ούτι ή λαούτο κ.ο.κ.
Οι συγχορδίες όπως πάντα είναι απλές συστάσεις.
Προστίθενται παρτιτούρες/ταμπλατούρες για τρίχορδο μπουζούκι και μαντολίνο.
Click Here for Scrolling Score - Κλικ εδώ για κινούμενη παρτιτούρα