ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ - GENERAL INDEX jazz lead sheet 1 - Τζαζ οδηγός 1
jazz lead sheet 1.2 - 1.5
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ (και παράγωγα)
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
Οδηγός Λαϊκής Μουσικής (πεντάγραμμο & ταμπλατούρα τρίχορδου οργάνου
ΔΕΤΕΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΟΡΓΑΝΟ (6 ανά σελίδα)
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΟΡΓΑΝΟ (9 ανά σελίδα)
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΟΡΓΑΝΟ (12 ανά σελίδα)
4-6-12 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΚΙΘΑΡΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Μπορεί πολλοί μουσικοί να χρησιμοποιούν ακόμα μολύβι και χαρτί για καταγραφή ιδεών ή και για ολοκληρωμένες συνθέσεις. Αυτός είναι ένας πανάρχαιος και ίσως ακόμα ο πιο γρήγορος τρόπος, τουλάχιστον για απλή καταγραφή ιδεών, συν το ότι μας δίνει πάντα ένα hard copy σε αναλογική υπόσταση που δεν επηρεάζεται από καμία συντριβή ηλεκτρονικού συστήματος (crush), κι' εδώ μιλώ σαν άνθρωπος που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τέτοιου είδους crush και έχω χάσει πολλές φορές πολύωρη (ή πολύχρονη) εργασία είτε από δική μου απερισκεψία, είτε από μη ελέγξιμους ηλεκτρονικούς παράγοντες. Χειρόγραφη ή σε χαρτί εκτυπωμένη μουσική είναι λοιπόν για μένα μία σιγουριά που θέλω να την έχω στη μουσική μου ζωή και όσο για την οργάνωση αυτού του είδους χειρόγραφου ή τυπωμένου υλικού αυτή γίνεται ανάλογα με τον τρόπο που δουλεύει ο καθένας μας.
Όταν ήμουν νεαρός φοιτητής στο Λονδίνο θυμάμαι πως ξόδευα σχεδόν όλο το μηνιαίο έμβασμα στο να αγοράζω βιβλία και γραφικές ύλες. Πανάκριβα όλα. Σήμερα τα καμαρώνω στη βιβλιοθήκη μου μεν, αλλά δεν χρησιμοποιώ τα περισσότερα, γιατί πολλά βρίσκονται ελεύθερα σε μορφή PDF στο διαδίκτυο, ή αν θέλω κάτι οπωσδήποτε σε ψηφιακή μορφή και δεν το βρίσκω μπορώ αν δεν βαριέμαι να το ψηφιοποιήσω μόνος μου και να το μοιραστώ και με άλλους.
Με αυτό τον τρόπο άρχισα αργότερα στη διδακτική μου καριέρα να δημιουργώ διάφορες μορφές υλικού σε τύπους αρχείων MIDI (musical instrument digital interface) για ήχο και σε PDF (portable document format) για εκτύπωση και να το μοιράζομαι με μαθητές και άλλους ενδιαφερόμενους χρήστες.
Αυτό το υλικό παραμένει ακόμα σε ευρέως ανοργάνωτη κατάσταση (που κι' εμένα με μπερδεύει πολλές φορές) σε χιλιάδες αρχεία ψηφιακής μορφής . Σκοπεύω να αρχίσω να το δημοσιεύω, να το οργανώνω σιγά-σιγά, και να το μοιράζομαι σε διάφορες ενότητες της σελίδας μας, σαν αυτή με τις παρτιτούρες που συμμετέχω.
Παρατηρώ πως ενώ υπάρχει ιντερνέτ που δίνει πολλά πράγματα δωρεάν, οι έμποροι δεν έβαλαν ακόμη μυαλό και πουλούν τα ίδια πράγματα και σε ακόμα πολύ πιο φουσκωμένες τιμές από τότε που τα πουλούσαν σε μένα. Μέχρι και πριν από 8-9 χρόνια, παρ' όλο που σαν μέλος του διδακτικού προσωπικού είχα έκπτωση 25% σε οτιδήποτε αναλογικό ή ψηφιακό πουλά ο οίκος "ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ" σε καταστήματα όλης της Ελλάδας (από ένα τετράδιο ή βύσμα ηλεκτρικής κιθάρας μέχρι όλη τη συλλογή του Μπαχ ή ένα πανάκριβο βιολοντσέλο), οι τιμές και για μένα και για την πληθώρα των μαθητών (με μικρότερη έκπτωση αυτοί) ήταν σχεδόν απλησίαστες.
Φερειπείν, πόσο κοστίζει σήμερα ένα τετράδιο 60 σελίδων με πεντάγραμμα για γενική χρήση? 4, 5 ευρώ? Ούτε ξέρω, ούτε με ενδιαφέρει. Πρέπει να τα χώσω αν χρειάζομαι ένα τέτοιο τετράδιο? Δεν νομίζω. Το φτιάχνω και μόνος μου και ομορφότερο, και όπως το θέλω εγώ. Και συνάμα ελεύθερο από όλα τα μηχανικά copyright εκδοτών γιατί η στοιχειοθέτηση είναι δική μου και είναι έτοιμο για ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο.
Με αυτή τη φιλοσοφία αρχίζω τις δημοσιεύσεις μου για οτιδήποτε τύπο γραφικής ύλης υπάρχει στη διαθεσή μου ή αν δεν υπάρχει και είναι επιθυμητή μπορεί να ζητηθεί μέσω αυτής της ενότητας.
(Συγνώμη, η τεχνολογία δεν μου επιτρέπει ακόμα να παρέχω δωρεάν μολύβια ή μελάνι αλλά υποθέτω πως αυτά τουλάχιστον μπορούν να αγορασθούν φθηνά).

Οι περισσότεροι τύποι μουσικού χαρτιού θα παρουσιάζονται σε μία ή δύο σελίδες PDF (συνήθως σε portrait, αλλά ενίοτε και σε landscape μορφή) έτοιμοι για εκτύπωση. Σε πολλές περιπτώσεις θα προτείνεται και μία έχτρα σελίδα σαν εξώφυλλο αν θέλει κάποιος να την χρησιμοποιήσει για δημιουργία βιβλίων, τετραδίων, κλπ, αλλά δεν είναι δύσκολο να σχεδιάσει κάποιος τις δικές του σελίδες για εξώφυλλα, στο word π.χ. και να τις μετατρέψει σε PDF.
Υπάρχει μόνο κάποιο γενικότερο αλλά μικρό πρόβλημα εκτύπωσης που διαβλέπω για την ώρα:
Όλες οι σελίδες είναι υποχρεωτικά μίας όψεως. Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τετράδιο 20 σελίδων διπλής όψεως. Πρέπει απλά να τυπώσουμε τις 20 σελίδες και να τις τροφοδοτήσουμε πάλι στον εκτυπωτή με προσοχή να τηρήσουμε την αντίστροφη τοποθέτηση για εκτύπωση της άλλης όψεως και ανεστραμμένες τις βάσεις-κορυφές σελίδων (ή αναλόγως τι settings έχει ο κάθε εκτυπωτής). Δεν πιστεύω να υπάρξει δυσκολία εκεί λοιπόν. Το χαρτί που διαλέγετε, η υφή του, το χρώμα του και η γενικότερη ποιότητα των εκτυπώσεών σας είναι πράγματα στα οποία μόνο εσείς έχετε τις επιλογές.