αρμόνικα-φύσσα
- liga rosa
- More than 150 posts user.
αρμόνικα-φύσσα
η αρμόνικα ήταν σαν μπαντονεόν, με κουμπιά αντί για πλήκτρα, και λειτουργουσε όπως η φυσαρμόνικα. δηλαδή άλλη νότα παραγόταν στο κλείσιμο της φυσούνας και άλλη στο άνοιγμα, υποθέτω έτσι ώστε να παράγεται η τονική συγχορδία στην μία κατεύθυνση (εξ ού και αρμόνικα).
η φύσσα ήταν σαν πιανάκι με πλήκτρα, όπου η παροχή αέρα γινόταν από φυσερό.
τέτοια όργανα κατά καιρούς βρίσκονται σε παλιατζίδηκα και στο μοναστηράκι, πολύ θα ήθελα να δώ κάποιο από κοντά...
- Δημήτρης Μου
- Δημήτρης Μου
http://xilouris.gr/catalog/product_info ... ts_id=6202[/img]
- Δημήτρης Μου
- liga rosa
- More than 150 posts user.
κάτι άλλο δεν βρήκα, όποιος έχει ας προσθέσει.
Re: αρμόνικα-φύσσα
Γεια χαρα φιλε μου.liga rosa έγραψε:μια που αναρωτιόμασταν στην κουρούτα, ρώτησα έναν φίλο και μου είπε πέντε πράγματα:
η αρμόνικα ήταν σαν μπαντονεόν, με κουμπιά αντί για πλήκτρα, και λειτουργουσε όπως η φυσαρμόνικα. δηλαδή άλλη νότα παραγόταν στο κλείσιμο της φυσούνας και άλλη στο άνοιγμα, υποθέτω έτσι ώστε να παράγεται η τονική συγχορδία στην μία κατεύθυνση (εξ ού και αρμόνικα).
η φύσσα ήταν σαν πιανάκι με πλήκτρα, όπου η παροχή αέρα γινόταν από φυσερό.
τέτοια όργανα κατά καιρούς βρίσκονται σε παλιατζίδηκα και στο μοναστηράκι, πολύ θα ήθελα να δώ κάποιο από κοντά...
Τελικα σημερα εμαθα λεπτομερειες για την αρμονικα που μου αφησε ο παππους μου.Εψαχνα πολυ καιρο να μαθω για το συγκεκριμενο μουσικο οργανο.Αμα γνωριζεις κι αλλα ποσταρισε τα σε παρακαλω.
Ευχαριστω εκ των προτερων