ΣΠΑΝΙΖΟΥΝΕ ΟΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ;
ΣΠΑΝΙΖΟΥΝΕ ΟΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ;
Ευχαρίστως να ακούσω διάφορες απαντήσεις και να θέσω και ένα γκάλοπ.
- max
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 792
- Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004 01:08 pm
- Τοποθεσία: Αλλού
- Επικοινωνία:


Ίσως οι περισσότεροι όταν πάνε να ασχοληθούν με αυτή τη μουσική στρέφονται προς το μελωδικό όργανο και απαξιώνουν την κιθάρα. Σου λέει: "έλα μωρέ δυο ακκόρντα είναι , δεν παίζει και τίποτα ιδιαίτερο".
Απεναντίας θεωρώ ότι κάνει πολύ σημαντική δουλειά, είτε με τα γεμίσματά της, είτε (το πιο σημαντικό) κρατώντας σωστό-στακάτο ρυθμό για τα υπόλοιπα όργανα που παίζουν μαζί. Νομίζω προσωπικά ότι δεν είναι τόσο εύκολο να παίξει κάποιος λαϊκή κιθάρα, χρειάζονται ώρες τριβής (πτήσης

Είναι σπάνιο να ξεκινήσεις από την αρχή, από το μηδέν να παίξεις ρεμπετικα ταυτόχρονα μαζί με κάποιον άλλο και να πορεύεστε μαζί. Εγώ είχα αυτή την τύχη γιατί σαν φοιτητής σε μια παρέα αρχίσαμε όλοι μαζί να παίζουμε. πχ βρεθήκαν δυο μπουζουκάκια στα χέρια φίλων , έλα και συ Μάκη μιας που γρατσουνούσες (κάτι ροκάκια έπαιζα) να παίξουμε μαζί κλπ και το ένα φέρνει το άλλο.
Θέλω να πω δηλαδή ότι κάποιος που ξεκινά από μόνος του (που είναι το πιο συνηθισμένο) είναι πολύ δύσκολο ξαφνικά να αρχίσει να μελετάει λαϊκή κιθάρα. Το πιο πιθανό είναι να πιάσει το μπουζουκάκι να βγάλει καμμιά μελωδία ώστε να γουστάρει είτε παίζοντας μόνος του είτε με την παρέα. Μου φαίνεται δύσκολο κάποιος που αρχίσει να την ψάχνει με μελωδίες να αρχίσει πχ να παίζει Μάρκο με ακκόρντα.
Ίσως γι' αυτό και οι περισσότεροι ξεκινάνε με τζουράδες μπουζούκια κλπ και φυσικά όσο βελτιώνονται και μαθαίνουν τραγούδια μένουν εκεί.
- Pikinos
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 329
- Εγγραφή: 29 Μάιος 2006 10:20 am
- Τοποθεσία: Γερμανία
- Επικοινωνία:
Οταν κατεληξα στη Γερμανια, εψαχνα μανιωδως να βρω ενα κιθαριστα να με ακκομπανιαρει (την πλακα μας να κανουμε). Βρηκα τελικα ενα τουρκο, ομολογουμενως δεξιοτεχνη της κλασσικης κιθαρας. Σας πληροφορω οτι ουτε το "Χαμαμ" του Δελια δεν ηταν σε θεση να κρατησει σωστα, κι ας ειναι 2 ακκορντα ολο κιολο (και σκεφτητε οτι ηταν τουρκος και το ασμα τσιφτετελι...).
Τα γεμισματα δε, ειναι μεγαλη υποθεση. Επειτα περνας σε αλλα (πχ Δουσας, Κωστης), ομως θελει πραγματικα πολυ δουλεια.
Χαιρετισματα

- Γιώργος Ευαγγέλου
- More than 50 posts user
- Δημοσιεύσεις: 69
- Εγγραφή: 24 Μαρ 2006 02:44 pm
- Τοποθεσία: Κατερίνη
- Επικοινωνία:
Αλλα ενας φιλος είπε οτι την καλυτερη λαϊκη κιθαρα την παιζουν οι μπουζουξηδες...
Κι εγω κιθαριστας ειμαι, που εκτος απο τη "σπανιοτητα" του ειδους μου θελω να δηλωσω και κατι ακομη: Οι κιθαριστες πάντα παίζουν για τους αλλους και ποτε για τον εαυτο τους.Παντα οι μπουζουξηδες επιλεγουν το δρομο του προγραμματος (αν μιλαμε για δουλεια η και για φιλικα γλέντια). Ποτε δεν φαινονται οι κιθαριστες, παντα καθεται καποιος πιο μπροστα απο αυτους! Δεν εχω απαιτηση να αποκτησω τις τιμες ενος μπουζουξη, αλλα κι ο κιθαριστας ενα οργανακι κραταει γιατι γουσταρει και ας του δινουν ελαχιστοι σημασια. Ευχη και καταρα λοιπον και οι συναδελφοι με καταλαβαινετε....
- ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
- Δημοσιεύσεις: 22
- Εγγραφή: 04 Φεβ 2006 03:16 am
- Τοποθεσία: ΚΩΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η δικη μου αποψη για το θεμα ειναι πως το καθε οργανο εχει το ρολο του μεσα στο συνολο,ετσι και η λαικη κιθαρα πιστευω πως εχει πολυ βασικο ρολο αν παρουμε για παραδειγμα τις ηχογραφισεις θα δουμε οτι η κιθαρα εχει τις περισοτερες παρουσιες απο ολα τα υπολοιπα οργανα.Για να φερω και ενα χιουμοριστικο παραδειγμα στο παλκο πανω ολοι μπορουν να κανουν διαλειμα , ο κιθαριστας δεν μπορει να παει ουτε για κατουρημα(ειμαι παθων)

- Giannis_Naxos
- More than 50 posts user
- Δημοσιεύσεις: 79
- Εγγραφή: 03 Νοέμ 2005 02:19 pm
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Εγώ ενώ ξεκίνησα με πνευστό όργανο και χωρίς καμμία επαφή με έγχορδα, κατέληξα να παίζω ρεμπετοκίθαρο. Κατά την γνώμη μου, είναι ένα όργανο το οποίο θέλει πολύ όρεξη για να καταφέρεις να φτάσεις σε κάποιο επίπεδο. Όπως είπε και ο αγαπητός και συνάδελφος max, το πιο σημαντικό στην κιθάρα είναι το τέμπο, καθώς αν το χάσει ο οργανοπαίχτης, χάθηκε όλο το σχήμα.... Τέλος πάντων για να μην μακρυγορούμε, θέλω να πω το εξής:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η κιθάρα και πιο συγκεκριμένα η κιθάρα στα ρεμπέτικα είναι το πιο δύσκολο όργανο. Και δικαιολογούμαι ως εξής: Γιατί όταν παίζεις κιθάρα το μυαλό σου πρέπει να κανει τις εξής λειτουργίες:
1. Σωστό και σταθερό τέμπο.
2. Να ξέρεις την μελωδία του κομματιού και να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις δημιουργείς αλληλουχία μεταξύ των ακόρντων!
3. Ταυτόχρονα να τραγουδάς ή και πολλές φορές να κάνεις μια δεύτερη (την οποία πρέπει επίσης να σκέφτσαι προκειμένου να είναι σωστη!).
4. Να καταφέρνεις μπασίματα τα οποία δεν θα σκεπάζουν την μελωδία του πρώτου οργάνου και ταυτόχρονα να είναι πετυχημένα. Δλδ αν απο ρε+ θες να καταλήξεις σε σολ-, να τελειώνεις έιτε στην σολ είτε σε μια του ακόρντου.
5. Να πρέπει να απαντάς και σε αυτούς που σου μιλάνε...

6.Τέλος, να είσαι σε εγρήγορση και να μπορείς να αλλάξεις το τέμπο σου οποιαδήποτε στιγμή, παρακωλουθόντας τον συναδελφό σου διαρκώς, έτσι ώστε αν κάνει κάποιο λάθος να τον καλύψεις χωρίς να φανεί τπτ!......
Αυτά. Ευχαριστώ!
Ωραίες ιστοσελίδες: Παραδοσιακή μουσική πύλη
Διακοπές στη Νάξο.