Tis koinwnias i diafora
-
- More than 150 posts user.
Tis koinwnias i diafora
Mipws kaneis to exei stin 1h tou ektelesi?
- Χρηστος ο Κωος
- More than 150 posts user.
Μια και το ανέφερες Χρήστο, σου παραθέτω με τη σειρά μου σχετικό απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο μου:Χρηστος ο Κωος έγραψε:Οσο κι αν σου φανει περιεργο η πρωτη εκτελεση ηταν του 1980 με τον Γιωργο Νταλαρα - οποτε λιγο χλωμο να ανεβει εδω.
Για την ιστορια θα σου πω οτι ηχογραφηθηκε το 1954 με τον Τσαουσακη αλλα κοπηκε απ'την λογοκρισια και δεν κυκλοφορησε ποτε
* ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ [Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ] (Γραμμένο και συνθεμένο το 1951).
«Δυο δρόμοι τη χωρίζουνε
την κοινωνία τούτη,
και φέρνουν μαύρη συμφορά:
τη φτώχεια και τα πλούτη.
Της κοινωνίας η διαφορά
φέρνει στο κόσμο μεγάλη συμφορά.
Έχει η ζωή γυρίσματα
έχει και μονοπάτια,
γκρεμίζουν φτωχοκάλυβα
και χτίζονται παλάτια.
Της κοινωνίας η διαφορά
φέρνει στο κόσμο μεγάλη συμφορά».
- Σχόλια:
1. Πρόκειται για τραγούδι ταξικού χαρακτήρα, με διαχρονική θεματολογία, που δεν μπόρεσε να περάσει την λογοκρισία το 1951.
2. Το 1956 ο Τσιτσάνης θέλησε να το φωνογραφήσει, αλλά η λογοκρισία το απέρριψε πάλι παμψηφεί! Κι αυτό επειδή εμφανέστατα παρουσιάζει την ταξική αντιπαράθεση και την κοινωνική πάλη μεταξύ πλουσίων–ισχυρών και φτωχών–αδυνάτων.
3. Στην αυτοβιογραφία του, λέει ο Τσιτσάνης: “Το ‘γραψα και το συνέθεσα αμέσως με το πέρας του εμφυλίου πολέμου, γύρω στο 1951. Δυο μελωδίες έχω γι’ αυτό το τραγούδι, δυο μουσικές σε ρυθμό ζεϊμπέκικο. Είχα και τρίτο στίχο και ένα ρεφρέν ακόμα, αλλά τώρα έχω ξεχάσει τα λόγια. Βλέπεις, τραγούδια που δεν τα τραγουδάω, ούτε στο πάλκο, ξεχνιούνται από μόνα τους. Κάπου το ‘χω σημειωμένο, αλλά παρά τις προσπάθειές μου δεν κατόρθωσα να το βρω ακόμα. Μετά λίγα χρόνια, αφ’ ότου το συνέθεσα, γύρω στο 1956 με ’57, το υπέβαλα στη λογοκρισία, γιατί ήθελα να το κάμω δίσκο. Και θυμάμαι τον τότε υπεύθυνο παραγωγής της Columbia, το Νίκανδρο Μηλιόπουλο, που ήρθε και μου ‘πε ότι: “Το τραγούδι αυτό, Βασίλη, δεν περνάει από τη λογοκρισία, με κανένα τρόπο, γιατί το θεωρούν επαναστατικό και φυσικά ακατάλληλο για δίσκο”. Ευτυχώς δεν έκανα το λάθος να το διασκευάσω – γιατί εκείνα τα χρόνια όταν η λογοκρισία δεν πέ-ρναγε τραγούδι, σου ‘λεγε να το αλλάξεις κάπως τους στίχους και τότε, αν έμενε ικανοποιημένη, σου ‘δινε άδεια – και το παράτησα ακριβώς όπως το είχα γραμμένο. Μέχρι σήμερα παραμένει ανέκδοτο και σκέπτομαι να το γραμμοφωνήσω τώρα, αλλά με ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα”.
4. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1980, ερμηνευμένο από τους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και Δημήτρη Κοντογιάννη.
5. Περιλαμβάνεται στο LP «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», MINOS DAL-MSM 391, 1980.
Υ.Γ.: Αυτά για να πάρεις μια γεύση ενημερότητας......
Τραβάς κάνα ζόρι εσύ παλληκάρι ?dream έγραψε:Έχουμε πήξει στους τύπους που βγάζουν βιβλία, τους ερευνητές και τους συλλέκτες . Α ρε τη δόξα ουδείς δε μίσησε .
Ουουου

Δεν είσαι υποχρεωμένος ούτε να μας διαβάζεις, ούτε να μας παρακολουθείς.
Και κανείς δεν σου απηύθυνε το λόγο ή σε πρόσβαλε!!! Το ονοματάκι σας ή αισθάνεσαι ασφαλής κάτω από την ανωνυμία του nickname??

-
- More than 100 posts user
- Επικοινωνία: