Πως να ΒΓΑΖΕΤΕ τραγούδια (Μερος Ι)
- Νίκος Κάνδιας
- More than 50 posts user
Αν παίξω δηλαδή ένα χουζάμ απο ντο ή απο ρε τι διαφορά έχει????
Όσο αφορά το τριημιτόνιο που έχει προαναφερθεί,ρε φίλε member21 τι να πώ?Απο μπασους, τενορους Μότσαρτ και τα σχετικά δεν έχω ιδέα.Εγώ αυτό που έγραψα έτυχε να το έχω διαβάσει σε δυο βιβλίο που γράφαν σχετικά με ανατολιτικη και ευρωπαϊκή μουσική και το θεώρησα δεδομένο αφού το είχα διασταυρώσει απο διαφορετικές πηγές.
- Σωτήρης
- More than 150 posts user.
- Επικοινωνία:
Υ.Γ. Ίσως ο Thettalos που ξέρει βυζαντινή μουσική να μπορεί να σε διαφωτίσει καλύτερα...
-
- More than 100 posts user
- Επικοινωνία:
http://portal.kithara.gr/modules.php?name=Topics&tpid=7
Πηγαινετε στην παραπανω σελιδα και κατω-κατω θα βρειτε τους δρομους καθως και συγχορδιες για μπουζουκι και μπαγλαμα.
- max
- Επικοινωνία:
Καλά τα ισοπέδωσες όλα με την τρομερή επισήμανση ..! Οι δάσκαλοι μπουζουκιού πρέπει να πεθάνουν !!Xyrouhis έγραψε:Καλησπέρα, είμαι καινούργιος αλλά θέλω να επισημάνω κάτι. Όλοι εσεις που πάτε και πληρώνετε να μάθετε μουσική είστε βλάκες. Τα πάντα τα έχει το ίντερνετσ! Μάθετε μουσική σε 2 λεπτά και τσάμπα ρε!
Πως θα μάθεις σωστά να παίζεις αν δε μάθεις τους δρόμους και ακόμα περισσότερο αν δεν τρίψεις τον ... ποπό σου με κάποιον άλλο που ξέρει κάτι παραπάνω. Κ πέρα απαυτό το μπουζούκι θέλει κ ψυχή . Είναι σαν να πηγαίνεις να φτιάξεις μουσακά ( όπως λένε κ τα παιδιά ) με απευθείας συνταγή από ιντερνετ, είναι δυνατόν να σου πετύχει αν δε ... δεις τη μπεσαμέλ να φτιάχνεται μπροστά σου??
-
- max
- Επικοινωνία:
Είναι φοβερό αν σκεφτείς ότι στο μυαλό μας έχουμε συνηθίσει την ιδέα της δυτικής μουσικής και διδασκόμαστε στα σχολεία μόνο αυτή ενώ μέσα στο μυαλό μας υποσυνείδητα έχουμε τα ακούσματα της ανατολικής,βυζαντινής μουσικής μέσα από τα ρεμπέτικα κλπ (γιατί πχ τι να πεις χουζαμ,χιτζαζ, τι να πεις πλαγιος 2ος βυζαντινός κλπ είναι το ίδιο πράγμα απλά οι τούρκοι το λένε αλλιώς από τους έλληνες)
Είναι πολύ ωραία αυτά τα πράγματα, πχ για τη σύνθεση μιας βυζαντινής κλίμακας ενός 'μακαμιού' , βάζουμε μαζί , 'κολλάμε' ένα τρίηχο με ένα τετράηχο πχ τονος,τονος,τονος ειναι ενα τρίηχο . Για να καταλάβετε καλύτερα δείτε εδώ :
http://www.maqamworld.com/maqamindex.html
http://www.kairarecords.com/oudpage/Oud.htm
πολύ ορθά είπε ο Σωτήρης ότι από άλλη νότα ονομάζεται αλλιώς το μακάμι.Απλά επειδή εμεις παίζουμε κυρίως με συγκερασμένα οργανα(με τάστα, βλέπε μπουζούκι) γι'αυτό γίνεται χωρίς να μπορούμε να αποφύγουμε το 'μπαρσταρδεμα' που λέει ο Σώτος , να λέμε δηλαδή Σολ Χιτζαζ. Από την άλλη δε γίνεται , θαπρεπε να παίζαμε όλοι με ούτια, βιολιά κλπ που δεν έχουν τάστα και να ήταν αυτή η καθόλα παραδοσιακή μας μουσική ώστε να μιλούσαμε αγνά για δρόμους και μακάμια (που σημειωτέον είναι εκατοντάδες).