Ποιος τραγουδαει στο "Η πορτα του φτωχου" ??

Ανακοινώσεις και τυχόν προβλήματα στη ρεμπετοσελίδα (πχ προβληματικό τραγούδι - πρόβλημα σύνδεσης - λάθος στοιχεία σε τραγούδι κλπ).
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Χρηστος ο Κωος
More than 150 posts user.

Ποιος τραγουδαει στο "Η πορτα του φτωχου" ??

#1 Δημοσίευση από Χρηστος ο Κωος »

Ρε παιδια βαλτε κανα ...αυτακι μπας και βγαλουμε καμμια ακρη.

Οταν ανεβασε ο φιλος ο Θοδωρης το τραγουδι εγραφε φαρδυ πλατυ στο ονομα του αρχειου "H porta tou Ftoxou - Tzouanakos".
Στο τευχος Νο 4 του Λαικου Τραγουδιου αναφεροταν το τραγουδι μεν αλλα χωρις ερμηνευτη δε.
Ο φιλος ο Σακης - προφανως με δικα του (παντα πολυτιμα) στοιχεια - αλλαξε τον ερμηνευτη σε Ευγενικο - και καλα εκανε αφου οι φωνες τους ηταν ταυτοσημες.
Ερχεται λοιπον το τευχος Νο 16 του Λαικου Τραγουδιου και ταραζει παλι τα νερα. Στη δισκογραφια του Τζουανακου περιεχει και το εν λογω τραγουδι με τα στοιχεια που ηδη εδωσε ο φιλος ο Σακης.

Τι παιζεται τελικα ??

Μηπως καποιο πιο "εμπειρο" αυτι μπορει να βοηθησει ή ακομη καλυτερα αν εχει καποιος τον 78αρη να μας ξεστραβωσει επιτελους ??
"...παλιοζωη, ψευτη ντουνια και παλιοκοινωνια .."

sakispap

Re: Ποιος τραγουδαει στο "Η πορτα του φτωχου" ??

#2 Δημοσίευση από sakispap »

Χρηστος ο Κωος έγραψε:Ρε παιδια βαλτε κανα ...αυτακι μπας και βγαλουμε καμμια ακρη.

Οταν ανεβασε ο φιλος ο Θοδωρης το τραγουδι εγραφε φαρδυ πλατυ στο ονομα του αρχειου "H porta tou Ftoxou - Tzouanakos".
Στο τευχος Νο 4 του Λαικου Τραγουδιου αναφεροταν το τραγουδι μεν αλλα χωρις ερμηνευτη δε.
Ο φιλος ο Σακης - προφανως με δικα του (παντα πολυτιμα) στοιχεια - αλλαξε τον ερμηνευτη σε Ευγενικο - και καλα εκανε αφου οι φωνες τους ηταν ταυτοσημες.
Ερχεται λοιπον το τευχος Νο 16 του Λαικου Τραγουδιου και ταραζει παλι τα νερα. Στη δισκογραφια του Τζουανακου περιεχει και το εν λογω τραγουδι με τα στοιχεια που ηδη εδωσε ο φιλος ο Σακης.

Τι παιζεται τελικα ??

Μηπως καποιο πιο "εμπειρο" αυτι μπορει να βοηθησει ή ακομη καλυτερα αν εχει καποιος τον 78αρη να μας ξεστραβωσει επιτελους ??
Καλέ μου Χρήστο, μη ταλανίζεσαι με αμφιβολίες σαν τον άπιστο Θωμά!
Είναι σαφώς, σαφέστατα, ο Θανάσης Ευγενικός και όχι ο Σταύρος Τζουανάκος.
Το τι συμβαίνει το εξήγησα αρκετές φορές, αλλά θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά:
Οι φωνές αυτών των δύο καταπληκτικών λαϊκών ερμηνευτών, που -απ' ότι ακούγεται και φαίνεται- τόσο πολύ αρέσουν στους φίλους αυτού του site, ....μοιάζουν πάρα πολύ!!!
Βέβαια, σε διαβεβαιώνω, προσωπικά δεν τους μπερδεύω ποτέ και μπορώ να τους ξεχωρίσω άνετα. Κατηγορηματικά λοιπόν ισχυρίζομαι ότι είναι ο Ευγενικός. (Και το αυτί μου είναι αρκετά ...έμπειρο!).
Εξ' άλλου και το τεύχος Νο.4 του ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ (που κάνεις μνεία παραπάνω), που παρουσιάζει την δισκογραφία του Απ. Χατζηχρήστου (σημ.: σίγουρα όχι πλήρη!), στη σελ. 76, αρ. 46, γράφει το όνομα του Ευγενικού (1949, COLUMBIA DG 6784).
Αν, τώρα, στο τελευταίο τεύχος (πάλι) του ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ (αλήθεια κυκλοφόρησε??) παρουσιάζεται η δισκογραφία του Τζουανάκου και το εν λόγω τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στη δισκογραφία του, τότε δύο τινά συμβαίνουν:
α) ο συντάκτης της εργογραφίας "πλανάται πλάνην οικτράν" (όπως και ο φίλος μας ο Θοδωρής) (και μάλλον έχουν την ίδια ....πηγή!!), και
β) το περιοδικό έπεσε στη λούμπα να παρουσιάζει σε δύο τεύχη του ως ερμηνευτή τη μια φορά τον Ευγενικό και την άλλη τον Τζουανάκο.
(Οπότε θα επικοινωνήσω με τον Γιώργο Κοντογιάννη, τον εκδότη, για να τον ενημερώσω σχετικά).

Και το λέω αυτό γιατί, δεν αναφέρθηκε ποτέ από κανέναν ότι αυτό το ίδιο τραγούδι (Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ) κυκλοφόρησε σε 2 παράλληλες εκτελέσεις και μάλιστα από τις δύο παρόμοιες φωνές!!!
Τώρα, να σημειώσω ότι, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, και βρεθεί και η άλλη εκτέλεση (αν υπάρχει!), θα είναι έκπληξη μεγάλου ενδιαφέροντος. Πάντως, αυτό που ανέβασε ο Θοδωρής και αυτό που ήδη έχω κι εγώ εδώ και πολλά χρόνια στη συλλογή μου, είναι (επαναλαμβάνω) με τον Ευγενικό.

Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο, με παράλληλες εκτελέσεις και με τους συγκεκριμένους ερμηνευτές, συνέβη -κατά παρέκλειση και εξ΄όσων προσωπικά γνωρίζω και μπορώ να θυμάμαι- μόνο δύο φορές στη δισκογραφία και με χρονική διαφορά 24 ημερών:
* Τη μία στο τραγούδι "ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ" του Μ. Χιώτη :
- Η 1η εκτέλεση με τον Θ. Ευγενικό (5/10/1953) και η 2η εκτέλεση με τον Στ. Τζουανάκο (29/10/1953).
* Τη δεύτερη φορά στο τραγούδι "Ο ΑΡΑΠΗΣ", πάλι του Χιώτη και (επίσης) με χρονική διαφορά 24 ημερών:
- Η 1η εκτέλεση με Ευγενικό - Χιώτη - Ε. Μαρκοπούλου (5/10/1953) και μπουζούκι τον Μ. Χιώτη, και η 2η εκτέλεση με Τζουανάκο - Χρυσάφη (29/10/1953) και μπουζούκια πρίμο-σιγόντο: ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-Ντίλλιγκερ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ.

Υ.Γ.: Σωστά καταλάβατε ότι:
α) ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ και ΑΡΑΠΗΣ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου δίσκου, και
β) οι δύο δίσκοι γραμμοφωνήθηκαν από διαφορετικές εταιρείες, αλλά δεν ξέρω ούτε ποιές είναι, ούτε και τους αριθμούς σειράς!

Σημείωση:
Για όσους θέλουν να κάνουν "προπόνηση" στ' αφτιά τους και να βάλουν "τους δακτύλους επί των τύπων των ήλων" για να συγκρίνουν τις φωνές Τζουανάκου - Ευγενικού, με σκοπό να εντοπίσουν τις διαφορές τους, συνιστώ την προσεκτική ακρόαση των παραπάνω δύο τραγουδιών του Χιώτη (και στις δυο εκτελέσεις) ως πολύ καλό μέσο-εργαλείο υποβοήθησης.

kaldamitsa

#3 Δημοσίευση από kaldamitsa »

Το περιοδικό δίνει cd όπου υπάρχει το τραγούδι "Η πόρτα του φτωχού" και αναγράφεται ως τραγουδιστής ο Τζουανάκος. Το κομμάτι είναι καθαρότερο από το υπάρχον στη σελίδα, και αναγνωρίζεται καθαρά η φωνή του Τζουανάκου.Δε νομίζω να κάναν τέτοιο λάθος, αφού πρόκειται για σοβαρό περιοδικό. Επίσης στη δισκογραφία του Θανάση ευγενικού (περιοδικό Μετρονόμος τ.21) δε συμπεριλαμβάνεται το εν λόγω τραγούδι.Όσο για τη δισκογραφία του Χατζηχρήστου, εκεί πιστεύω ότι έγινε απλά τυπογραφικό λάθος.

Thwdwris
More than 50 posts user

#4 Δημοσίευση από Thwdwris »

Καλησπερα σε ολοι την παρεα!!!

Πιστευω ακομα συμφονα με τα αυτακια μου οτι το τραγουδι που ανεβασα ερμηνευει ο Τζουανακος και οχι ο Ευγενικος. Ναι σε μερικα τραγουδια οι φωνες τους παρομοιαζουνε αλλα εδω ειναι σιγουρα Τζουανακος!!!

Συμφωνα με τον Μανιατη στο "Φωνογραφιτζιδες", ανεφερει ενα τραγουδι του Χατζηχριστου με παρομοιο τιτλο αλλα ερευνιτη τον Ευγενικο και η αλλη μερια εχει το "Η Φτωχη του Καμηλιερη". Τορα προκειται για το ιδιο τραγουδι? Δεν ξερω. Μπορει να ειναι αλλη εκτελεση αυτη με τον Τζουανακο αλλα και τελειος διαφορετικο τραγουδι.

Συμφονα με την δισκογραφικη πληροτητα του Τζουανακου και σε αλλους δεν πιστευω τοσο ευκολα επειδη παντα κατι καινουργιο βγαινει στο φως και αν θυμαμαι καλα ειχα βρει κατι τραγουδια με τον Τζουανακο στην Αυστραλια που μπορει να μην αναφερονται στο περιοδικο. Θα το κοιταξω και θα δωσω περισοτερα στοιχεια οταν μπορω και οταν τα βρω!!!

Ναστε καλα :D

sakispap

#5 Δημοσίευση από sakispap »

kaldamitsa έγραψε:Το περιοδικό δίνει cd όπου υπάρχει το τραγούδι "Η πόρτα του φτωχού" και αναγράφεται ως τραγουδιστής ο Τζουανάκος. Το κομμάτι είναι καθαρότερο από το υπάρχον στη σελίδα, και αναγνωρίζεται καθαρά η φωνή του Τζουανάκου.Δε νομίζω να κάναν τέτοιο λάθος, αφού πρόκειται για σοβαρό περιοδικό. Επίσης στη δισκογραφία του Θανάση ευγενικού (περιοδικό Μετρονόμος τ.21) δε συμπεριλαμβάνεται το εν λόγω τραγούδι.Όσο για τη δισκογραφία του Χατζηχρήστου, εκεί πιστεύω ότι έγινε απλά τυπογραφικό λάθος.
Φίλε kaldamitsa, αν δεν σου κάνει κόπο, μπορείς σε παρακαλώ να μου στήλεις τη λίστα σου με τον Ευγενικό? Η διεύθυνσή μου είναι: papistas@vivodinet.gr. Σ' ευχαριστώ πολύ!

kostops
More than 50 posts user

#6 Δημοσίευση από kostops »

Ώρες ώρες τίθενται ερωτήματα του επιπέδου αν η γη είναι στρογγυλή και γυρίζει. Τζουανάκος αναφανδόν

sakispap

ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ - ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ

#7 Δημοσίευση από sakispap »

Για τους λάτρεις (και όχι μόνον) των φωνών του Σταύρου Τζουανάκου και του Θανάση Ευγενικού, σας προτείνω να ακούσετε προσεκτικά (και να απολαύσετε) το "ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ" (1950, HMV AO 2973).
Είναι ανεβασμένο στη σελίδα από τον καλό μας φίλο Κώστα Χ. και σχολιασμένο από τον υποφαινόμενο.

Πρόκειται για καταπληκτικό τραγούδι του Στ. Τζουανάκου σε στίχους Κώστα Κοφινιώτη. Μια σπάνια (και ίσως η μοναδική!!!) δισκογραφική συνεύρεση των υπέροχων λαϊκών φωνών Τζουανάκου και Ευγενικού, σε υποδειγματική και ιδιαίτερα ευαίσθητη ερμηνεία που καθηλώνει!!!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις - Προβλήματα - Διορθώσεις”