Ακρωτηριασμένες ηχογραφήσεις

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

Ακρωτηριασμένες ηχογραφήσεις

#1 Δημοσίευση από mpletsas »

Μερικές ηχογραφήσεις είναι «ακρωτηριασμένες», λείπουν δηλαδή κομμάτια από την αρχή ή το τέλος. Σε αυτή εδώ τη συζήτηση ας προσθέτουμε όποια τέτοια ηχογράφηση εντοπίζουμε στη σελίδα ώστε να ξέρουμε να ψάξουμε για τις «ακέραιες» ηχογραφήσεις και να περάσουμε αυτές στη σελίδα.

Αφορμή πήρα από το τραγούδι «Σερσέ λα φαμ» που ανέβασε σήμερα ο basilis. Στη σελίδα υπήρχε πάλι το τραγούδι με τους ίδιους συντελεστές (Λαμπίρη και Τσιτσάνη) και απο το ίδιο έτος (1948) αλλά η προυπάρχουσα ήταν σχεδόν ένα λεπτό συντομότερη!

Το ψάξαμε και τελικά επρόκειτο για την ίδια ηχογράφηση, η οποία όμως όταν είχε ανατυπωθεί στο εμπόριο (MARGO 8221 εν έτει 1981) βγήκε «ακρωτηριασμένη». Αυτή την εκδοχή είχαμε αρχικά κι εμείς εδώ.

Αυτά μπορεί να γίνονται για διάφορους λόγους. Ενδεικτικά:

1) Συλλέκτες οι οποίοι «κόβουν» το τραγούδι πριν το παραχωρήσουν για να έχουν μόνο αυτοί την ολοκληρωμένη ηχογράφηση. Σε αυτό θυμίζουν κάτι εκφωνητές του ραδιοφώνου που μιλάνε ασταμάτητα ενω παίζει το τραγούδι μη τυχόν και το γράψει κανένας ακροατής σε κασέτα.

2) Η εταιρία που το ξανακυκλοφορεί σε cd το έχει από κακή πηγή (78άρι δισκάκι καταγρατσουνισμένο και καταμακελεμένο) οπότε το κόβει αμέσως πριν τη μεγάλη ατέλεια που δεν «μπαλώνεται».

Όποτε ακούτε σε τραγούδι να «σβήνει» ο ήχος στο τέλος αντί να τελειώνει η μουσική και να σταματάνε τα όργανα, ψάξτε το, μπορεί να πρόκειται για τέτοια περίπτωση.

YIAN_COST
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 22 Μάιος 2006 03:44 am

#2 Δημοσίευση από YIAN_COST »

Καλησπέρα σας. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα βάζω σαν πρώτη προσωπική επιθυμία το τραγούδι "ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" του Καλφόπουλου με τον Μάρκο και τη Σούλα Καλφοπούλου.
Αυτό που υπάρχει στη σελίδα είναι στα 644.84 KB, πλήρως "ακρωτηριασμένο" και κακοεπεξεργασμένο. Δεν ακούγεται ούτε ο Τατασόπουλος, αν υπάρχει στη χορωδία της επανάληψης του ρεφρέν.

my8os
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: 01 Φεβ 2005 11:54 pm

#3 Δημοσίευση από my8os »

Το ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ νομίζω είχε ανέβει και στα 224kbps, μέγεθος περί τα 5ΜΒ. Σβήστηκε; Ακούγεται πιο υποφερτά γιατί μάλλον είναι επεξεργασμένο από αυτό των 644ΚΒ.

mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

#4 Δημοσίευση από mpletsas »

Μην την πάτε αλλού την κουβέντα και μπερδεύετε τον κόσμο. Ακρωτηριασμένο θα πει «να λείπει κομμάτι». Σε αυτή τη συζήτηση επισημαίνουμε τέτοια. Να λείπει δηλαδή η εισαγωγή ή το τέλος του τραγουδιού.

Το μπιτρέητ και το γρατσούνισμα δεν έχουν καμία σχέση. Συνήθως μάλιστα αυτοί που ζητάνε καλύτερο μπιτρέητ δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Τώρα για τον «ζητιάνο»:
1) Δε λείπει κανένα κομμάτι. Δεν έχει θεση επομένως στην κουβέντα μας.
2) Το συγκεκριμένο είχε όντως ανέβει και ήταν διπλό. Το ξεκαθάρισμα των διπλών το κάνω εγώ: ακούω και τα δύο και και κρατάω αυτό που είναι καθαρότερο στο άκουσμα ή που δεν του λείπουν κομμάτια. Το μπιτρέητ δεν βαρύνει στην απόφαση μου.

Δε θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά είμαι σίγουρος ότι κράτησα αυτό που ήταν να κρατηθεί και «έστειλα» το άλλο, όπως κάνω πάντα.

Τώρα μια και τέθηκε το θέμα, αν το έχει κάποιος καθαρότερο, ας το ανεβάσει. Μη δω όμως καμία μάπα με μπιτρέητ 256k!

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 17 Φεβ 2005 04:23 am

#5 Δημοσίευση από yiannakis »

Φίλε Μπλέτσα, στο συγκεκριμένο κομμάτι πράγματι "πηδάει" στο 00.56. Μόλις το άκουσα κι εγώ.
Και είναι στα 24kbps. Δεν παίζει ρόλο αυτό; Τότε να μην παιδεύομαι να τα κάνω 128αρια (που έχω γενικώς και μια βιασύνη) :D

mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

#6 Δημοσίευση από mpletsas »

Αυτό κατάλαβες εσύ δηλαδή; Να στο πω απλά:

Αν η πηγή (το δισκάκι) έχει θόρυβο, το αρχείο θα βγει θορυβώδες στα όσα kbps και να είναι.

Αν η πηγή είναι καθαρή, τότε ακόμα και στα 24 kbps θα ακούγεται καθαρότερο από το άλλο που προέρχεται απο το θορυβώδες δισκάκι (δεν πα να είναι και στα 256). Ισχυρίστηκα εγώ ότι αυτός είναι λόγος να τα φτιάχνουμε 24άρια όταν τα κάνουμε mp3;

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 17 Φεβ 2005 04:23 am

#7 Δημοσίευση από yiannakis »

Άρα, μιας και το ίδιο αρχείο έχω, να επικεντρωθούμε λόγω κακού ήχου και "πηδήματος" στο :
mpletsas έγραψε:αν το έχει κάποιος καθαρότερο, ας το ανεβάσει. Μη δω όμως καμία μάπα με μπιτρέητ 256k!

Απάντηση

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”