Ποιος ...Τσακιρης ??
- Χρηστος ο Κωος
- More than 150 posts user.
Ποιος ...Τσακιρης ??
Απο τα βιβλιαρακια ενθετα του Αρχειου Ελληνικης Δισκογραφιας (βλεπε Κουναδης) εχω τα εξης τραγουδια :
ΤΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑ ΣΟΥ ΤΑ ΚΟΥΤΑ (Δραγατση) με τον Καβουρα. Β' φωνη Α.ΤΣΑΚΙΡΗΣ Odeon GA-7155 του 1938
ΤΑ ΨΑΡΑΔΑΚΙΑ (Χρυσινη) παλι με τον Καβουρα και β' φωνη ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ !!! Parlophone B-21981 του 1940
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΗΣ ΜΑΜΜΗΣ (ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΚΙΡΗ) με τη Ριτα, HMV AO-2290 του 1935
Παιζεται κατι κουφο ή κουφαθηκα εγω ??
Ειναι το ιδιο ατομο - μιας και αναφερει οτι ηταν τραγουδιστης και κιθαριστας - η τα στοιχεια ειναι σαλατοποιημενα ??
Επισης να αναφερω και ακομα ενα τραγουδι το "ΠΑΜΕ ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΒΑΡΚΟΥΛΑ" με τη Γεωργακοπουλου, ΗMV AO-2679 του 1939 παλι με συνθετη καποιο ΤΣΑΚΙΡΗ (χωρις μικρο ονομα αυτη τη φορα απ'το βιβλιο του Μανιατη)
Καμμια βοηθεια κανεις ?????
1. Δημήτρης Τσακίρης: γνωστός κιθαρίστας - συνθέτης - ερμηνευτής, με μικρή δισκογραφική παρουσία.
- Στα δύο τραγούδια που αναφέρεις Χρήστο, "ΤΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑ ΣΟΥ ΤΑ ΚΟΥΤΑ" (Δραγατση) και "ΤΑ ΨΑΡΑΔΑΚΙΑ" (Χρυσινη), ο Δημήτρης Τσακίρης είναι αυτός που συνοδεύει τον Γιώργο Κάβουρα.
- Σχετικά με το τρίτο τραγούδι που αναφέρεις, "Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΗΣ ΜΑΜΜΗΣ (Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΜΠΕΚΡΗΣ)" έχω να επισημάνω τα εξής:
Στην ετικέτα του δίσκου των 78 στροφών (γραμμοφώνου), παρουσιάζεται
το παράλογο η τραγουδίστρια (Ρ. Αμπατζή) να εμφανίζεται ως συνθέτης
και ο κιθαρίστας (Δ. Τσακίρης) ως στιχουργός! Εμφανώς (το πιθανότερο)
το τραγούδι είναι δημιουργία του δεύτερου και ίσως η Αμπατζή να έγραψε
τους στίχους ή να είναι συνστιχουργός. Αν θυμάμαι καλά αυτό πρέπει να το επισήμανε (ίσως πρώτος απ' όλους) ο Παναγιώτης Κουνάδης.
2. Το όνομα Γιώργος Τσακίρης μάλλον είναι τυπογραφικό λάθος, ή λάθος εκ παραδρομής, διότι -εξ' όσων γνωρίζω- είναι όνομα ανύπαρκτο στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού.
3. Κατίνα Τσακίρη: Είναι τραγουδίστρια της προπολεμικής περιόδου με μικρή παρουσία στη δισκογραφία. Αδελφή του κιθαρίστα και τραγουδιστή Δ. Τσακίρη. Στο όνομα της πέρασαν μερικές δημιουργίες (στίχοι και μουσική), κυρίως του αδελφού της, όπως το "ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ" (Στράτος Παγιουμτζής) (1940, COLUMBIA DG 6589).
Τραγούδησε το τραγούδι του Περιστέρη "Ο ΑΛΗΤΗΣ ΤΟΥΡΤΟΥΡΙΖΕΙ" συνοδεύοντας τον Πάνο Γαβαλά.