Τραγούδια στη σελίδα
- max
- More than 150 posts user.
- Επικοινωνία:
Είσαι υπερβολικός .. Σβήστηκε γιατί ήταν ινδο-μπλουζ-λαϊκό , οπως λέει και ο Μπλέτσας.Εύκαιρος έγραψε: (Υπ' όψην: η γυναίκα του Μάρκου λεγόταν Ζιγκουάλα. Το αναφέρω γιατί νομίζω πως το κριτήριο διαγραφής ήταν ο τίτλος. Αν ....τιτλοφορήτο " η Μαρίκα με παράτησε" δεν θα το πρόσεχε κανείς...)
Και δεν σημαίνει πως ό,τι είναι σπάνιο πρέπει να μένει στη σελίδα.
για να πιάσουμε μια λούπα (=τυπογραφικός φακός για λεπτομέρειες)
Δεν ξέρω πώς έχει δρομολογηθεί πια αυτή η κουβέντα, αλλά θα ήθελα να πω μερικές σκέψεις μου.
1. Σίγουρα, όλος ο διάλογος, όλες οι παρατηρήσεις -όσο και αντικρουόμενες- είναι εποικοδομητικές (και καθοδηγητικές) για όλους και τους υπεύθυνους της σελίδας. Κι αυτό φαίνεται απ' το μακροσκελές τού πράγματος.
2. Ναι, κάποιοι είναι "μεταξικοί" λέγοντας άνευ σχολίου, αφοριστικά, το περίφημο "ΟΥΣΤ".
3. Στην επισήμανση -του KXondros, ΑΓΓΕΛΙΚΗ κ.ά- για την απώλεια αμεσότητας, για το "ζωντανό" τούτο αλισβερίσι σε σχέση με την "λίστα ουράς" βεβαίως συμφωνώ. (Μην αισθανθεί κάποιος στην ουρά για το συσσίτιο...)
4. Η λύση των 5-6 μοδερατόρων-συντονιστών, βοηθών των υπευθύνων στο "ξεσκαρτάρισμα" είναι προτιμότερη. Θα έχουν κάποιο χρόνο να το κουβεντιάζουν και μεταξύ τους -προσωπικά- αν έχουν δισταγμούς. (Και βρε αδελφέ, δεν χρειάζεται να κατεβαίνει κάτι και αυθημερόν, δεν θα "μαγαριστεί" το ρεμπέτικο... άντεξε και χωρίς εμάς χρόοοονια !)
--- ΥΓ: Δεν προτείνω, βέβαια, να βάλετε εμένα ή τον Εύκαιρο στα συντονιστικά !!! θα το διαλύσουμε το μαγαζί, με τις "αδυναμίες" μας

5. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ;
'Εχουμε όλοι σαφή εικόνα; Και, γιατί η αλλαγή τής μουσικής τους πορείας πρέπει να αποκρύπτεται, να αποσιωπείται ή/και να "καταργείται";
Εδώ, διαφωνώ. Η σελίδα πρέπει να έχει και καταγραφικό χαρακτήρα τής "εξέλιξης" του κάθε συνθέτη. "Ρεμπέτικο" είναι και το μπλουζ τού Χιώτη και το βαλσάκι τού Τσιτσάνη. Ρεμπέτικο είναι "Το βαπόρι απ' την Περσία" γιατί είναι η ρεμπέτικη ρεπορταζιακή ματιά ενός ρεμπέτη στο γίγνεσθαι. Για τους "κλασικούς", τους πρωτεργάτες τού ρεμπέτικου πρέπει να υπάρξει πλήρης δισκογραφία.
Η λύση, ίσως, για τα παραπάνω είναι να οριοθετούμε τα "επιθυμητά ανεβάσματα" σε σχέση με την χρονολογία τής πρώτης συμμετοχής σε ηχογράφηση του κάθε δημιουργού. Π.χ. όριο το 1950, άρα ο Ζαμπέτας δεν είναι στους πρωτομάστορες του ρεμπέτικου, καθώς και ο Ακης Πάνου. Όπως και ο Δερβενιώτης.
(Θα μου πείτε ο Καλδάρας; Να! εδώ είναι η δουλειά των σφουγγαροσβησάντων-συντονιστών, καθώς και το όριο ηχογράφησης π.χ. 1960 -ελαστικά, για τους συνθέτες που είχαν λίγη δισκογραφική παρουσία πριν το 1950, και μετά διέπρεψαν στο λαϊκό τραγούδι.)
6. ΟΙ ΕΠΑΝΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
- Έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον η διαφορετική εκτέλεση κάποιου τραγουδιού. Μακάρι να μπορούσαν να μαζευτούν όλες (πάντα με τα κριτήρια της οριοθέτησης που προανάφερα). π.χ. ο "Χάρος" με το "γερασμένο" Παγιουμτζή, περίπου του 1961-62, έχει θέση, ενώ το τραγούδι με τον -συμπαθή κατά τ' άλλα- Ζαγοραίο, που πρωτοηχογραφεί το 1957 δεν... Καθώς και οι επανεκτελέσεις από τη νέα γενιά της "αναβίωσης του ρεμπέτικου" μάλλον δε χωράνε στη σελίδα.
*ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, αν δεν έχει βρεθεί για να ανέβει η πρώτη εκτέλεση. (Με την άνοδο της πρώτης, ας την φάει η μαρμάγκα τη νέα).
- Επανεκτελέσεις-σπάνια ντοκουμέντα πρέπει να έχουν θέση στη σελίδα. Ηχογραφήσεις στο εξωτερικό π.χ. Νίνου, Καπλάνης, Τζιμ Αποστόλου, Τατασόπουλος... Ιδιωτικές ηχογραφήσεις-αρχεία π.χ. ηχογράφησή μας στο μαγαζί που έπαιζε ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Μητσάκης... --- ή λόγου χάρη, ο Μπλέτσας τραγουδά, κι ας είναι το 2004, και τον συνοδεύει στο μπουζούκι ο Τσομίδης !

7. ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -και ίσως και κάποιων ελαφρών:
Είναι οφθαλμοφανέστατο νομίζω. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε πως τα δημοτικά που είπαν οι συντελεστές τού ρεμπέτικου έχουν τη θέση τους εδώ. Κι η Αμπατζή, κι η Ρόζα, κι ο Ρούκουνας... Δε θα ανεβάζει, ελπίζω, κάποιος καμια "Φράσια" επειδή μεράκλωσε και θυμήθηκε τη γη του !
--- Μάκαρι να μπορούσε να γίνει άλλη σελίδα μόνο με Δημοτικό τραγούδι... (τίποτα δεν ξέρουμε από τα "καλά" της παράδοσής μας)
8. ΑΜΑΝΕΔΕΣ ;;;
Πώς και δεν διάβασα πουθενά κανα σχόλιο για τους αμανέδες; Τι σχέση έχει το ρεμπέτικο με τον αμανέ; Την ίδια που έχει και το μπλουζ (!) θα απαντήσω. Ξένης λαϊκής, περιθωριακής -και αρχετυπικής- έκφρασης παιδιά και τα δυο.
Και βέβαια δεν προτείνω να κατέβουν. Τους ερμήνευσαν "Τ' αηδόνια" τού ρεμπέτικου !
9. ΠΡΟΤΑΣΗ :
Θα ήταν σκόπιμο στη λίστα να υπάρχει ξεχωριστή στήλη για τον κωδικό κυκλοφορίας του κάθε τραγουδιού (που να μπορει να ταξινομείται-σορτάρεται). Σιγά-σιγά να την συμπληρώνουμε, με προσοχή και πανομοιότυπη καταγραφή όλοι μας π.χ. ODEON-GA 6566 (ποιο τραγούδι είναι αυτό άραγε;;;

Θα προκύψει έτσι μια εξαιρετική καταγραφή δισκογραφίας, τραγούδι-τραγούδι, η κάθε πλευρά του δίσκου.
10. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ :
Ό,τι και να λέμε, όποιες διαφωνίες και "γκρίνιες" προκύπτουν, ένα είναι σίγουρο : ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ, ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ, ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ το καλό ελληνικό τραγούδι.
Είμαστε "αστέρια" ! Μοναδικοί, μέσα σ' αυτή τη μιζέρια που μας περιτριγυρίζει...
Την καλημέρα μου.
----
Πώς τα κατάφερα; Δεκάλογο έγραψα !
- georgalasg
- max
- Επικοινωνία:
Έχουμε ξαναπεί ότι το να αφήνεις ολους τους χρήστες (τώρα κοιτάζοντας είναι περίπου 2800 άτομα) να ανεβάζουν ό,τι θέλουν και να ανεβαίνει στη βάση αμέσως χωρίς έλεγχο ήταν κατι "επικίνδυνο".
Πουθενά σε άλλο site σε όλο το internet δεν γινόταν κάτι παρόμοιο . Και προκαλώ να μου δείξει κάποιος ένα site που να δίνει τη δυνατότητα για upload πληροφορίας στους χρήστες χωρίς αυτή να ελέγχεται πρώτα από τους admins ή έστω 5-6 άτομα . Ακόμα και site που στέλνεις απλά στίχους ή παρτιτούρες (παρόμοια πράματα με μας δηλαδή) ελέγχουν πρώτα την πlηροφορία και ανάλογα την προσθέτουν στη σελίδα τους). Γιατί τόση αντίδραση επειδή απλά θέλαμε να φτιάξουμε κάτι επιπλέον στη σελίδα ? Υπάρχει διαφορά με το τι τραγουδια ανεβαίνουν όπως και παλιότερα? Όχι φυσικά.
Με αφορμή κάποια τραγούδια που έστειλε ο χρήστης jimavagianos έγινε ολόκληρο θέμα και είδα αντιδράσεις από ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει και "αγαπήσει" τη σελίδα του στυλ "εγώ δεν ξανανεβάζω τραγούδι".
Για να γίνω συγκεκριμένος , ο φίλος jimavagianos έστειλε τραγούδια διαμάντια.
Μέσα σε αυτά όμως είναι και κάποια που κρίναμε ότι δεν πρέπει να μπουν στη σελίδα (καλώς ή κακώς ) και ούτως ή άλλως όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με καποια τραγούδια του Καζαντζιδη σημαδεύονταν για σβήσιμο και όντως σβήνονταν .
Δεν νομίζω ότι έχουμε και τόσο μεγάλη διαφορά στη λειτουργία όπως παλιά , απλά τώρα βλέπουμε ποια είναι και δεν ανεβαίνουν καν ( ώστε να σβήνονταν στην πορεία) .
Συγκεκριμένα τα τραγούδια αυτά είναι :
-Patera mou mitera mou - Kazantzidhs
-Klaiw thn katadikh mou - Kazantzidhs
-H teleutaia xaraugh - Kazantz
-AN8rwpe mou 8a pe8aneis - Kazantzidhs
-Poios 8a me klapsei - Kazantzidhs
Μόνο κλάμα ρε παιδιά ! Αν αρχίσουμε να βάζουμε Καζαντζίδη και Ζαμπέτα έχουμε ξεφύγει πιστεύω , θα χρειαστεί να βάλουμε νέα κατηγορία μόνο για αυτούς.
Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και αν νομίζετε ότι τα τραγούδια αυτά ταιριάζουν στη σελίδα πείτε μου με επιχειρήματα και θα τα βάλω αμέσως !
Και ξαναλέω τα υπόλοιπα τραγούδια του jimavaginou είναι διαμάντια, δεν βάλαμε απλά τα συγκεκριμένα .
-