Με τι ασχολειστε?

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ziannisgd
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: 22 Μαρ 2005 05:54 pm
Τοποθεσία: Νάουσα

#22 Δημοσίευση από ziannisgd »

Χημικός και οινολόγος. Όποιος θέλει συμβουλές για κρασί ας ρωτήσει

rebetika
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 156
Εγγραφή: 07 Μάιος 2005 12:26 pm
Τοποθεσία: Korinthos

#23 Δημοσίευση από rebetika »

ziannisgd thelw na mou peis giati se ena mpoukali krasi kokkino me poikilies agiorgitiko kai cabernet tou 1999 me ksilino felo oi bathmoi anevikan apo 12 se 14 peripou xwris na ginei diadikasia palaiwsis.To anoiksa twra 2005 teleutaies meres tou xronou.euxaristw

Billaras
More than 100 posts user
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 10 Αύγ 2005 07:12 pm
Τοποθεσία: Καναδάς
Επικοινωνία:

#24 Δημοσίευση από Billaras »

Ο μονος τροπος να ανέβουν οι βαθμοί (δηλαδή η συγκέντρωση σε αλκοολη) είναι να συνεχιστεί η αλκοολική ζύμωση. Αυτό σημαίνει ότι στο μπουκάλι είχες ζύμες (οι μικροοργανισμοί που σου δίνουν την αλκοόλη) οι οποίες εδρασαν αυτά τα χρόνια παράγοντας αλκοόλη σταδιακά. Οι τυπικές ζύμες για αλκοολική ζύμωση αδρανοποιούνται γύρω στο 12% αλκοολη (πεθαίνουν) οπότε πιθανότατα είχες καποια επιμόλυνση με άνεπυθυμητες ζύμες (υπάρχουν ζύμες που αντεχουν μέχρι 21%, π.χ το κρασί Πορτο έχει ~18% αν δεν απατώμαι).

Τέλος, (το πιο πιθανό για μένα) είναι να μην έχεις ευχέρια με την μέτρηση των βαθμών και απλά να έκανες σφάλμα τότε (το 1999) όταν μετρούσες τους βαθμούς. Πολλοί από τους ιδιώτες που φτιάχνουν μόνοι τους κρασί θεωρούν τη μέτρηση κάτι απλό αλλά έχει και αυτή τους κανόνες της. Η μέτρηση με το πυκνόμετρο (μπομόμετρο ή σακχαρόμετρο ή αλκοολόμετρο όλα αυτά λέγονται πυκνόμετρα με διαφορές στην κλιμακα) είναι λιγάκι υποκειμενική και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα.

Αυτά.

NIKOS
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 13 Σεπ 2004 12:05 pm
Τοποθεσία: Περιστέρι

#25 Δημοσίευση από NIKOS »

BOHTHOS LOGISTH SE ENA LOGISTIKO GRAFEIO
KLEFTHS TOU KRATOUS DHLADH

koulis
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 21 Ιούλ 2005 02:42 pm

#26 Δημοσίευση από koulis »

tin kalispera mou kai xronia pola paidia

rebetika
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 156
Εγγραφή: 07 Μάιος 2005 12:26 pm
Τοποθεσία: Korinthos

#27 Δημοσίευση από rebetika »

H zumwsi eixe teleiwsei kai oi bathmoi eixan idi kathoristei stous 12 to 1999 me apanwtes metriseis apo filo oinologo.H zumwsi eixe ginei se barelia(oxi druina) olo to xroniko diastima pou xreiazetai xwris na mpoun epiprosthetes ousies gia zumwsi se mikrotero xrono.Egw omws allo thelw na mathw.An ginetai na aneboun oi bathmoi me ta xronia i me tin oksidwsi logw ksilinou fellou.Px stin diadikasia palaiwsis akribws ti ginetai?Euxaristw

Billaras
More than 100 posts user
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 10 Αύγ 2005 07:12 pm
Τοποθεσία: Καναδάς
Επικοινωνία:

#28 Δημοσίευση από Billaras »

Οι βαθμοι (δηλ. η συγκέντρωση αλκοολης) δεν μπορουν να ανέβουν με την παλαίωση. Ο μόνος τρόπος να παράγεις παραπάνω αλκοόλη είναι από τη ζύμωση. Δηλαδή από τον μεταβολισμό των μικροοργανισμών. Η παλαίωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία το κρασί "ωριμάζει". Οι χημικές μεταβολές που συμβαίνουν είναι παρα πολλές και δεν μπορώ να τις περιγράψω εδώ. Η ουσία είναι, με δυο λόγια, οτι αυτές οι χημικές μεταβολές παράγουν ουσίες "καινούριες" που δεν υπήρχαν ΑΜΜΕΣΩΣ μετά το τέλος της ζύμωσης με αποτέλεσμα το κρασί να είναι πιο "πλουσιο" σε γευσεις. Κάποιες χημικές μεταβολές είναι τόσο αργές που παίρνουν χρόνια. Γι'αυτό, καποιες ουσίες γευσης ή οσμής εμφανίζονται μετά απο χρόνια και ετσι λεμε οτι το κρασί όσο παλιώνει τοσο καλύτερο γίνεται! Αυτό φυσικά είναι μερικώς ορθό γιατί στην πραγματικότητα έχουμε μία βελτίωση της ποιότητας μέχρι τα ~50 χρόνια παλαίωση αλλά μετά το κρασί αρχίζει να υποβαθμίζεται. Όλα φυσικα εξαρτώνται από την ποικιλία σταφυλής, τις συνθήκες αποθήκευσης, τα βαρέλια κτλ. Μην περιμένεις για παραδειγμα να αφήσεις στον ήλιο 50 χρόνια ένα κρασί και να περιμένεις να έχει ωραία γεύση.

Η οξείδωση στα κρασία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αντίδραση του οξυγόνου και μεταλλων που δρουν σαν καταλύτες (χαλκός, σίδηρος) με κάποια ουσία. Για τους εραστές της χημείας, οξείδωση είναι η μεταφορά ηλεκτρονίων από μία ουσία που οξειδωνεται σε μία άλλη που ανάγεται. Η ουσίες αυτές είναι συνήθως οι ταννίνες. Το κυριο προιόν αυτής της αντίδρασης είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου ή αλλιώς ΟΞΥΖΕΝΕ. Αυτό όταν το πίνουμε "καίει" το λαιμό κατά την κατάπωση και κατα συνεπεια όταν αισθανθούμε κάψιμο λέμε ότι το κρασί είναι οξειδωμένο. Την ίδια αίσθηση αφήνουν όλα τα τρόφιμα που μπορούν να οξειδωθούν όπως ελαιόλαδο, σαλάμι ωρίμανσης, τυριά και άλλα προιόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Η οξείδωση είναι και αυτή μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν μπορεί να περιγραφεί εδώ.

Αν θέλεις να διαβάσεις λεπτομέρεις μπορείς να πάρεις τα βιβλία του ΣΟΥΦΛΕΡΟΥ. Αυτά είναι πανεπιστημιακού περιεχομένου και περιγράφουν σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί. Είναι 3 τόμοι και ονομάζονται ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ, εκδοσεις ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ. Αν είσαι Θεσσαλονικη το βιβλιοπωλειο είναι διπλα απο τον ΟΥΘ στο στενο με τις καφετέριες.

Ελπίζω όλα να τα παραπάνω να βοηθησαν λιγακι.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”