Με τι ασχολειστε?
-
- More than 100 posts user
- Δημοσιεύσεις: 118
- Εγγραφή: 10 Αύγ 2005 07:12 pm
- Τοποθεσία: Καναδάς
- Επικοινωνία:
Τέλος, (το πιο πιθανό για μένα) είναι να μην έχεις ευχέρια με την μέτρηση των βαθμών και απλά να έκανες σφάλμα τότε (το 1999) όταν μετρούσες τους βαθμούς. Πολλοί από τους ιδιώτες που φτιάχνουν μόνοι τους κρασί θεωρούν τη μέτρηση κάτι απλό αλλά έχει και αυτή τους κανόνες της. Η μέτρηση με το πυκνόμετρο (μπομόμετρο ή σακχαρόμετρο ή αλκοολόμετρο όλα αυτά λέγονται πυκνόμετρα με διαφορές στην κλιμακα) είναι λιγάκι υποκειμενική και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα.
Αυτά.
-
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 156
- Εγγραφή: 07 Μάιος 2005 12:26 pm
- Τοποθεσία: Korinthos
-
- More than 100 posts user
- Δημοσιεύσεις: 118
- Εγγραφή: 10 Αύγ 2005 07:12 pm
- Τοποθεσία: Καναδάς
- Επικοινωνία:
Η οξείδωση στα κρασία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αντίδραση του οξυγόνου και μεταλλων που δρουν σαν καταλύτες (χαλκός, σίδηρος) με κάποια ουσία. Για τους εραστές της χημείας, οξείδωση είναι η μεταφορά ηλεκτρονίων από μία ουσία που οξειδωνεται σε μία άλλη που ανάγεται. Η ουσίες αυτές είναι συνήθως οι ταννίνες. Το κυριο προιόν αυτής της αντίδρασης είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου ή αλλιώς ΟΞΥΖΕΝΕ. Αυτό όταν το πίνουμε "καίει" το λαιμό κατά την κατάπωση και κατα συνεπεια όταν αισθανθούμε κάψιμο λέμε ότι το κρασί είναι οξειδωμένο. Την ίδια αίσθηση αφήνουν όλα τα τρόφιμα που μπορούν να οξειδωθούν όπως ελαιόλαδο, σαλάμι ωρίμανσης, τυριά και άλλα προιόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Η οξείδωση είναι και αυτή μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν μπορεί να περιγραφεί εδώ.
Αν θέλεις να διαβάσεις λεπτομέρεις μπορείς να πάρεις τα βιβλία του ΣΟΥΦΛΕΡΟΥ. Αυτά είναι πανεπιστημιακού περιεχομένου και περιγράφουν σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί. Είναι 3 τόμοι και ονομάζονται ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ, εκδοσεις ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ. Αν είσαι Θεσσαλονικη το βιβλιοπωλειο είναι διπλα απο τον ΟΥΘ στο στενο με τις καφετέριες.
Ελπίζω όλα να τα παραπάνω να βοηθησαν λιγακι.