Η "ΣΕΡΑΧ" του Βασίλη Τσιτσάνη ... και η Σοφία Βέμπο
-
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 733
- Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm
Η "ΣΕΡΑΧ" του Βασίλη Τσιτσάνη ... και η Σοφία Βέμπο
Αυτό δεν ήταν άλλο από το πασίγνωστο τραγούδι του Τσιτσάνη, που έγινε τεράστια επιτυχία, «Η Γερακίνα-Τα βραχιόλια της βροντούν».
Την «Γερακίνα» την πρωτοτραγούδησαν στην δισκογραφία η Δανάη Στρατηγοπούλου και ο Τόνις Μαρούδας. Ηχογραφήθηκε, με την φωνή των σπουδαίων ερμηνευτών, στις 14 Ιουλίου 1947 για λογαριασμό της Columbia.
display.php?d=0&recid=10340 Δύο μέρες μετά, ο Τσιτσάνης θα ξαναμπεί στο στούντιο και θα το ηχογραφήσει πάλι, για λογαριασμό της HMV αυτή την φορά. Στα φωνητικά ήταν η Ιωάννα Γεωργακοπούλου ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, που στην ετικέτα του δίσκου λείπει το όνομα του.
display.php?d=0&recid=10888 Η επιτυχία του τραγουδιού και στις δύο εκτελέσεις, οδήγησε τον Βασίλη Τσιτσάνη, να το ηχογραφήσει πάλι το 1949 για λογαριασμό της ODEON αυτή τη φορά.
Στα φωνητικά ήταν η Σοφία Βέμπο και ο Θ.Γιαβής. Αυτή η συνεργασία του Βασίλη Τσιτσάνη και της Σοφίας Βέμπο ήταν η μοναδική στην δισκογραφία.Αν και ήθελαν η νύφη (Βέμπο) και ο γαμπρός (Τσιτσάνης), δεν ήθελε ο πεθερός (δισκογραφικές εταιρείες).
display.php?d=0&recid=263 Ο Τσιτσάνης ενθουσιασμένος και αυτός με τις επιτυχίες των τραγουδιών του Ελληνοιταλικού πολέμου, που ηχογράφησε και τραγούδησε η Σ.Βέμπο, μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα μέσα στο 1945 άρχισε να φτιάχνει την περίφημη «Σεράχ». Στις αρχές του 1946 η «Σεράχ» ήταν έτοιμη.
Όπως εξομολογείτε η σύζυγος του Ζωή, ο Βασίλης Τσιτσάνης, έγραψε το τραγούδι για την φωνή της Σοφίας Βέμπο. Μάλιστα στο τέλος του 1946, ο Τσιτσάνης μίλησε στην Βέμπο για το τραγούδι αυτό. Το κάνανε και πρόβα στο σπίτι του Τσιτσάνη στην Αγίου Μελετίου.Όμως η επιθυμία και των δύο, δεν έμελε να βγάλει αποτέλεσμα. Οι δισκογραφικές εταιρείες δεν έβλεπαν με καλό μάτι την συνεργασία αυτή.
Το τραγούδι έμεινε στο συρτάρι του Τσιτσάνη, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1951, όταν για λογαριασμό της HMV το ηχογράφησε με την φωνή της Μαρίκας Νίνου. Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τεράστια.
Ας δούμε τώρα, τον διάλογο του μελετητή του Τσιτσάνη, Κώστα Χατζηδουλή, με τον Τρικαλινό συνθέτη και την γυναίκα του Ζωή, στην συνομιλία που είχανε στις 10 Αυγούστου 1982. Για ευνόητους λόγους, η συνομιλία αυτή κυκλοφόρησε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 2004 στο περιοδικό «Λαϊκό Τραγούδι» (τεύχος 6).
Χατζηδουλής: Πριν φύγεις, Ζωή, θέλω να σε παρακαλέσω θερμά να επαναλάβεις τώρα αυτό που μου είπες την προηγούμενη βδομάδα, όταν ήρθα και ο Τσίλας κοιμότανε. Εννοώ για την «Σεράχ», που μ΄ενδιαφέρει πολύ. Το έγραψε για την Βέμπο και μάλιστα το έκαναν και πρόβα είπες…
Ζωή Τσιτσάνη: Ε, ναι καλέ! Το 1945, όταν είχανε φύγει οι Γερμανοί, άρχισε να το φτιάχνει. Και μετά στην Αθήνα, ίσως το ΄47, ήρθε στο σπίτι στην Αγίου Μελετίου η Σοφία κι έκαναν πρόβα. Πως τον αγαπούσε τον Βασίλη! Πω, πω! Κι αυτός βέβαια…
Χατζηδουλής: Ακούω Τσίλα…
Τσιτσάνης: Συμφωνώ απολύτως! Όμως το τραγούδι ήταν έτοιμο από τις αρχές του ΄46, πριν έρθω στην Αθήνα και γραμμοφωνήσω. Μήνες μετά το είπα στην Βέμπο, όταν την συνάντησα τυχαία στο στούντιο, μάλλον πριν φύγει, το ΄46. Τότε ολοκλήρωσα και την εισαγωγή. Άλλη φορά θα σου πω λεπτομέρειες γι΄αυτό το τραγούδι που σ΄αρέσει πολύ…
Αφού η γυναίκα του Τσιτσάνη αποχωρεί από την κουβέντα, ο Χατζηδουλής επανέρχεται στην «Σεράχ» χωρίς να λάβει επιπρόσθετες πληροφορίες όπως ήλπιζε.
Χατζηδουλής: Θα μου πεις για την «Σεράχ»;
Τσιτσάνης: Μ΄έσκασες με την «Σεράχ»! Είπαμε μιαν άλλη φορά…
Δυστυχώς άλλη φορά δεν υπήρξε με συνέπεια να μην μάθουμε κάτι περισσότερο απ΄όσα αναφέρονται παραπάνω.
Η σελίδα μας διαθέτει την «Σεράχ» τόσο στην δισκογραφική της εκτέλεση, όσο και από ζωντανή ηχογράφηση από το κέντρο «Στου Τζίμη του χοντρού» με την φωνή της μοναδικής Μαρίκας Νίνου.
display.php?string=%CE%A3%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A7
Re: Η "ΣΕΡΑΧ" του Βασίλη Τσιτσάνη ... και η Σοφία Βέμπο
-
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 733
- Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm
Re: Η "ΣΕΡΑΧ" του Βασίλη Τσιτσάνη ... και η Σοφία Βέμπο
Θέλω να διορθώσω τον εαυτό μου σε αυτό
Εκ παραδρομής γράφτηκε το 1947 αντί για σωστό που είναι το 1948. Η «Γερακίνα» με την Στρατηγοπούλου και τον Μαρούδα ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουλίου 1948.Για το Ανικανοποίητο..... έγραψε: ↑29 Αύγ 2018 11:22 am
Την «Γερακίνα» την πρωτοτραγούδησαν στην δισκογραφία η Δανάη Στρατηγοπούλου και ο Τόνις Μαρούδας. Ηχογραφήθηκε, με την φωνή των σπουδαίων ερμηνευτών, στις 14 Ιουλίου 1947 για λογαριασμό της Columbia.
Έτσι
Η «Γερακίνα» με την Γεωργακοπούλου, τον Τσιτσάνη και τον Τσαουσάκη ηχογραφήθηκε δύο μέρες μετά την «Γερακίνα» των Στρατηγοπούλου-Μαρούδα, δηλαδή στις 16 Ιουλίου 1948.Για το Ανικανοποίητο..... έγραψε: ↑29 Αύγ 2018 11:22 am
Δύο μέρες μετά, ο Τσιτσάνης θα ξαναμπεί στο στούντιο και θα το ηχογραφήσει πάλι, για λογαριασμό της HMV αυτή την φορά. Στα φωνητικά ήταν η Ιωάννα Γεωργακοπούλου ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, που στην ετικέτα του δίσκου λείπει το όνομα του.
Τέλος, Αυγέρη, αν παρατηρήσεις τις δύο αυτές ετικέτες, αν και ηχογραφούνται σε διαφορετικές εταιρείες, έχουν τον ίδιο αριθμό αδείας. 302-12952. Και αυτό γιατί Columbia και HMV ήταν ένα και το ίδιο. Το γεγονός ότι τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με δύο μέρες διαφορά, τους βόλεψε για να την βγάλουν με έναν αριθμό αδείας. Έξυπνο...
