skarvelis

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
c

skarvelis

#1 Δημοσίευση από c »

kalispera se oli thn parea.to mi mou les giati ksexnav toy skarveli mipos yparxei me allo onoma mesa.ki an oxi as to anevasei kapoios re paidia.leipei

Άβαταρ μέλους
vacondios
More than 150 posts user.

#2 Δημοσίευση από vacondios »

Το "μην μου λες γιατί ξεχνάω κι απ' το σπίτι δεν περνάω" τί σχέση έχει με τον Σκαρβέλη? Αν δε κάνω λάθος είναι του Τσιτσάνη. Ο Κώστας Σκαρβέλης έχει γράψει υπέροχα τραγούδια, αλλά ο ίδιος δεν τα τραγούδησε. Τα τραγούδια ταξινομούνται κατα ερμηνευτή και όχι κατά δημιουργό. Αρκετά από τα τραγούδια του Σκαρβέλη είχαν την τύχη να ερμηνευτούν από τη μοναδική φωνάρα του Γιώργου Κάβουρα

Άβαταρ μέλους
max
Επικοινωνία:

#3 Δημοσίευση από max »

vacondie edw nomizw kaneis la8os.

nomizw oti ontws einai grammeno apo to skervelh to kommati.Etsi ki alliws o idios den tragoudouse ta tragoudia tou

c

#4 Δημοσίευση από c »

magkes den ksero an tha sas mperdepso ki allo alla xthes eida ena afieroma gia ton papaioannou sthn ert kai eipan oti to tragoydi einai toy mparmpa-gianni.pantos opoiou ki an einai as to anevasei kapoios an to exei

Άβαταρ μέλους
vacondios

#5 Δημοσίευση από vacondios »

maxx έγραψε:vacondie edw nomizw kaneis la8os.

nomizw oti ontws einai grammeno apo to skervelh to kommati.Etsi ki alliws o idios den tragoudouse ta tragoudia tou
Λοιπόν αυτό το τραγούδι είναι μεταπολεμικό και έχει γραφτεί όταν ο Κώστας Σκαρβέλης ήταν νεκρός. Ως γνωστό ο Κώστας Σκαρβέλης όπως και ο Γιώργος Κάβουρας πέθανε στην κατοχή εξ οιδήματος υποσιτισμού (από πείνα)
Το τραγούδι δεν συνάπτει με το ύφος του Σκαρβέλη ούτε με του Μάρκου. Το πιο πιθανό είναι ότι είναι του Τσιτσάνη

mpletsas

#6 Δημοσίευση από mpletsas »

Το τραγούδι είναι πολύ γνώριμο και παρόλο που είναι πολύ πιθανόν να το 'χω ακούσει από δεύτερες και τρίτες εκτελέσεις, όταν φέρνω στο μυαλό μου την μελωδία, σχεδόν ακούω την φωνή του Κάβουρα! Και αυτό πιστεύω, φίλε Βακόνδιε, ότι είναι λόγω του "αποτυπώματος" του Σκαρβέλη στην μουσική (χωρίς να'μαι κανας ειδικός εννοείται). Οπότε πέρα από υποκειμενικές εκτιμήσεις, με τί του μοιάζει του καθενός, ας ρίξουμε ο καθένας στο τραπέζι ό,τι στοιχεία/ενδείξεις έχει για να βρούμε άκρη. Αυτό πχ που λες ότι είναι μεταπολεμικό δεν ξέρω από που βγαίνει, για παράδειγμα.

Από το δικό μου το ψάξιμο: το κιθάρα.gr το αποδίδει στον Σκαρβέλη. Επίσης στον ίδιο το αποδίδει (πρώτη εκτέλεση με Ρούκουνα-Κάβουρα) και αυτή η σελίδα

http://www.rebetiko.gr/song.asp?id=10009158

σύμφωνα με την οποία είναι του 1937 τραγούδι και μάλιστα, αναφέρει, το πρώτο που "περασε" από την λογοκρισία που τότε είχε επιβάλει ο Μεταξάς. (Για να το λέει κάτι θα ξέρει, σκέφτομαι....)

Από την άλλη όμως, εκεί που γράφει τους στίχους, παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο στροφές ένα "γειά σου Αγάθωνα από την Θεσσαλονίκη"! :shock: Που πάει να πει ότι ο καταγραφέας, πρώτον δεν άκουγε την ορίτζιναλ εκτέλεση όταν έκανε την καταγραφή και δεύτερον, τόσο ήξερε που δεν μπόρεσε ξεχωρίσει αυτόν τον "αναχρονισμό" από τους αυθεντικούς στίχους (ο Αγάθ. Ιακωβίδης είναι σημερινός μουσικός που κάνει επανεκτελέσεις). Οπότε έχω κάποια επιφύλαξη. Όποιος άλλος έχει στοιχεία ας γράψει.

Πάντως, σε τελική ανάλυση, ακόμα και σε δίσκους με επανεκτελέσεις να κυκλοφορεί το τραγούδι, σε κάποιου το όνομα θα είναι καταχωρημένο στην ΑΕΠΙ για τα δικαιώματα.

Άβαταρ μέλους
vacondios

#7 Δημοσίευση από vacondios »

Μάλλον έχεις δίκιο. Του έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα φώτα του τραγουδιού το έχουν εκφυλίσει τόσο πολύ που παρασύρθηκα ακόμα κι εγώ. Το καταντήσανε χασαποσέρβικο. Τώρα όμως το πρόβλημα μεγαλώνει: Πού θα βρούμε την αυθεντική εκτέλεση με τη φωνάρα του Κάβουρα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”