Gia ta epithewrisiaka...

"Κονσούλτο"
Μήνυμα
Συγγραφέας
asker

#15 Δημοσίευση από asker »

γεια σας!Επί της ουσίας θα απαντήσει κανείς?
Τελικά τι ειναι τα επιθεωρησιακά?
Χρησιμοποιήθηκαν σε επιθεωρήσεις για να σατυρισουν τα ρεμπέτικα?
Γραφτηκαν απλά από καποιους ως ενά ειδος χαβαλετζήδικων ασμάτων?
Μήπως είναι τραγουδάκια που απλά εκφράζουν τους δημιουργους τους?
Μηπως δημιουργουν τον προβληματισμό οι στιχοι?
Πάντως το αθανατο ρωμαίικο του Νταλγκα ειναί ενα ωραιο τραγουδι με <<αξιοπρεπείς>> στιχους(όσους καταλαβαινα,δεν εχω καλο ηχο)
Ο ίδιος βεβαια θεωρειται κλασσικη φωνή στην προπολεμική Ελλαδα
(please οποιος γνωριζει ας απαντήσει.Γνωρίζουμε ποιος εκανε αυτον τον διαχωρισμό?)

(που θα βρω τους στίχους?)

ΘΑΝΑΣΗΣ
More than 150 posts user.

#16 Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

dream έγραψε:Ζητω συγγνωμη εάν έφτιαξα δύσκολο κλίμα aλλά νομίζω ότι δεν έκραξα κανένα.

Απλά θαθελα να γίνει σεβαστή κ η δική μου άποψη που ξέρω ότι εκφράζει κι άλλους.
Φιλε dream δεν μου παει το γουνακι του αρεοπαγιτη . Αν εχει το δικαιωμα ο καθενας να ανεβαζει οτι θελει εχει και το δικαιωμα ο καθενας να λεει οτι θελει . Δεν σε εδιωξα απο το site βεβαια αλλα ειπα να κανεις ζαπινγκ μεσα στο site , που στο κατω κατω δεν ειναι και δικο μου και να ηταν απο τη στιγμη που ειναι ανοιχτο οποιος θελει μπαινει και λογαριασμο δεν δινει . Απο οτι διαισθανομαι εισαι φιλος του ρεμπετικου , fun αν θελεις , αλλα χωρις να εξυπνακιζω για μενα ειναι σχεδον η μονη μουσικη που ακουω εδω και 40 χρονια , δεν ειμαι συλλεκτης και δεν με ενδιαφερει οτι μοιαζει με ρεμπετικο .
Η ΖΩΗ ΚΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN

#17 Δημοσίευση από PLANTMAN »

Xwris na thelw na thiksw tpt pistevw oti ean den evaza titlo "epithewrisiako" kai na t'akouge kaneis de tha dine tosi simasia....

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)

#18 Δημοσίευση από bill1961 »

Είναι τραγούδια θεατρικών επιθεωρήσεων (δεκαετίες 20 - 30, δεν ξέρω για νωρίτερα) που σατυρίζουν τα κουτσαβάκια της εποχής (Οι μάγκες της Αθήνας), ξεπεσμένους μάγκες (Ήμουνα μόρτης μια φορά, Ο Πινόκλης), τους μεθύστακες (Μπεκροκανάτας) τους θαμώνες των τεκέδων (Έφοδος στον τεκέ, Πρέζα όταν πιείς) ή είναι "χαβαλεδιάρικα" (Για ιδές με πως εμαύρισα).

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN

#19 Δημοσίευση από PLANTMAN »

tote pisteuo exoun thesi sto site.
kai to tragoudi figouratzis (vre magka to maxairi sou) kai alla tragoudia den satirizoun?

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN

#20 Δημοσίευση από PLANTMAN »

opws exei grapsei episis o tountas ki o katsaros.

asker

#21 Δημοσίευση από asker »

Ευχαριστώ bill!
Να σημειωσω 2 πραγματάκια.
Παρόλο που ειναι κατά παραγγελίαν τραγουδια για τις επιθεωρήσεις της εποχής μπορούν να ακουστουν αυτόνομα και ομολογω πως δεν θα το έπερνα χαμπάρι ότι αποτελούν ένα ξερωριστό κομματι της μουσικής μας.
Επίσης,καμία σχέση με τις σημερινές επιθεωρήσεις όπου όλα τα τραγούδια βασίζονται πάνω σε άλλα τραγουδια κυρίως σουξέ(εκτός των κακών κειμένων των σημερινών επιθεωρήσεων και η χρησιμοποίηση των σουξέ αποτελεί στοιχείο παρακμής τους)

Και να ρωτήσω άλλα 2 πραγματάκια.
Την δεκαετία 20-30 που γράφτηκαν και σατυριζαν αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, σε ποιούς απευθύνονταν αυτά τα τραγούδια?Στην αναδυόμενη αστική ταξη η οποία τα σνόμπαρε?(ή μήπως δεν τα ήξερε καν?)

Δεν αποτελεί παραδοξο να σατυρίζονται η κατάσταση μέθης κάποιου ή μαγκιά καποιου ή η ψευτομαγκιά και να μην υπαρχει ουτε ενα που να ασχολειται με την πολιτική?
[/b]

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”