Το ρεμπέτικο και μεις...

"Κονσούλτο"
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
dimitrios
More than 150 posts user.

#8 Δημοσίευση από dimitrios »

μικρες χωρες - μικρα μυαλα? - μηπως θες να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος η εισαι κιοτης και κρυβεσαι πισω απο αοριστιες.??
SALVATORES DEI

Άβαταρ μέλους
Σωτήρης
Επικοινωνία:

#9 Δημοσίευση από Σωτήρης »

Παιδιά χαλαρά!
Το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Billara νομίζω πως λύθηκε. Ας μην το διαιωνίσουμε. Ο Ζάγκουρας έθεσε κάποια (πολλά) θέματα με αφορμή αυτά που ειπώθηκαν για τους μάγκες. Αν κάποιο η κάποια από αυτά μας αγγίζουν ας καταθέσουμε απλά τις απόψεις μας.
Εγώ προς το παρών (και επιφυλάσσομαι...) θα ήθελα να πω ένα πράγμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορώ να εντοπίσω στη λαϊκή μουσική σήμερα είναι η πολλή "φιλολογία". Αυτό οδηγεί σε τέλμα. Από θεωρία, δηλαδή, καλά πάμε. Σκίζουμε! Στην πράξη μας χαλάει η σούπα. Πόσοι από μας το βιώνουμε πραγματικά αυτό που λέμε οτι αγαπάμε (εν προκειμένω το ρεμπέτικο); Είναι λαϊκός ο ίδιος μας ο τρόπος ζωής; Η απλά κάνουμε αναλύσεις για το τι ωραία εποχή που ήταν το 30 και τι ωραία τραγούδια γράφανε και τι μάγκας που ήταν ο Τάδε; Τη ζωή μας μπορούμε εμείς να την καθορίσουμε. Κι εμείς μπορούμε να γράψουμε (κάποιοι έστω) φανταστικά λαϊκά τραγούδια. Κι εμείς μπορούμε και πρέπει να είμαστε μάγκες και ντόμπροι με την καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε το λίγο. Είναι σαν να καθόμαστε να συζητάμε για απίθανες γαστριμαργικές συνταγές και εκλεπτισμένες γεύσεις και μετά να πηγαίνουμε να τρώμε χάμπουργκερ.
Ο Νικόλας Άσιμος (κι ας μην ήταν ρεμπέτης) έλεγε σε ένα στιχάκι: "Τα λόγια μοναχά μας απομείναν, στην πράξη μας χαλάνε οι θεσμοί".
Δεν μπορούμε, φυσικά, να κυκλοφορούμε με καβουράκια και ριχτά σακάκια σήμερα γιατί θα είμαστε γραφικοί. Δεν εννοώ αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Οι αντιστοιχίες όμως υπάρχουν και οφείλουμε στους εαυτούς μας να ψάξουμε και να τις βρούμε.
Ζήστε αυτό που αγαπάτε όσο πιο έντονα μπορείτε!
Μην το θαυμάζετε από μακριά!

Billaras
More than 100 posts user
Επικοινωνία:

#10 Δημοσίευση από Billaras »

Εαν ορίσουμε τον όρο έτσι όπως τον θέτει ο Zagouras και λίγο πολύ όλοι μας τότε θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν μάγκες. Η αρχική μου σκέψη αφορούσε τον μάγκα με το "καβουράκι και τον λουλά" τον οποίο νομίζω ότι επίσης θα συμφωνήσουμε όλοι ότι έπαψε να υπάρχει κατά "τα τέλη του 50 ενα όχι και νωρίτερα".
Επιπλέον το αν είμαστε "ρεμπέτες " η όχι εξαρτάται το πως το ορίζουμε.

Στην περίπτωση όμως που ο καθένας δίνει τον δικό του ορισμό για την κάθε λέξη τότε όπως έυκολα μπορεί να καταλάβει κανείς θα δημιουργηθεί αδιέξοδο με αποτέλεσμα η λέξεις να μην εκφράζουν ΤΙΠΟΤΑ. Η καλύτερα να εκφράζουν το ΤΙΠΟΤΑ. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι είναι ρεμπέτης επείδη τον κεράτωσε η γκόμενα και ακούει το αντίστοιχο στιχάκι που τον συνεπαίρνει, ο άλλος επειδή είναι άνεργος και του φταίει "η κακούργα η κενωνία" ενώ ο τρίτος επειδή πίνει μαύρο και εκλογικεύει την πράξη του ακούγοντας ρεμπέτικο και πάει λέγοντας.

Κατά συνέπεια η ΠΡΟΤΑΣΗ μου είναι ότι την στιγμή που το ρεμπέτικο γεννήθηκε, ακμασε και παρήκμασε σε μία άλλη εποχη, οι όροι που το συνοδεύουν πρέπει να περιγράφουν την αντίστοιχη εποχή και τις αντίστοιχες δράσεις.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δημιουργούνται ασάφειες και πρέπει να ορίζουμε τι εννοούμε πριν προχωρήσουμε με σκοπό την αποφυγή παρεξήγησης.

Ξέρω ότι σε όλους μας αρέσει να είμαστε μαγκες με τον ένα η τον άλλο τρόπο αλλά παιδιά νομίζω ότι "οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο". Και αυτο ισχύει και για τον παππού στην Θασο και τον Ιορδάνη που θα μου "παίξει ταξίμι και θα μου φύγει η ψυχή" και για τον Γκολέ που ΚΑΝΕΙ πως παίζει όργανο για να μην ξεστυλιστεί (Οποιος δεν τον έχει προσέξει ας κοιτάξει να δει ότι εχει δύο γαζωτήρες από πίσω και αυτός απλά κρατάει το μπουζούκι και κάνει πως παίζει) και για τον Αγάθωνα που κάνει αρπαχτές απο δώ και απο 'κει να κονομίσει κανα φράγκο παραπάνω (καλά κάνουν, σωστοί επαγγελματίες αλλά όχι και μάγκες).

Billaras

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN

#11 Δημοσίευση από PLANTMAN »

Gia ton Gkole diafono.
Allo na ton vlepeis apo tin tv kai allo apo konta.
Mpouzouki pezei polu kalo. Kai malista einai autodidaktos.
Ta paidia apo tin Patra opws kai alloi gnwstoi mathites tou itan. Xoria an den akolouthisan auto to eidos.
An den upirxan "Gkoledes", "Agathwnes" klp auti ti stigmi de tha mastan sto site kai na psaxnoume tragoudia pou exoun pei autoi se prwtes ekteleseis.

Άβαταρ μέλους
Σωτήρης
Επικοινωνία:

#12 Δημοσίευση από Σωτήρης »

Billara δεν ξέρω ποιος κυκλοφορεί αυτά τα "urban legends" που λέτε κι εσείς στον Καναδά αλλά το μπουζούκι που παίζει ο Γκολές ίσως να μην το παίζει κανείς άλλος σήμερα. Μόνο και μόνο τα κουρδίσματα, τα ντουζένια, που ξέρει είναι εξαφανισμένα εδω και δεκαετίες. Αυτά όλα, διαπιστωμένα τετ-α-τετ!
Όσο για τον Τσομίδη, μάλλον είναι ιεροσυλία να μιλάμε για έναν άνθρώπο που όπως, προφανώς, δεν ξέρεις, υπήρξε αντάξιος του Χιώτη σε δεξιοτεχνία και ανήκει στην πρώτη γενιά των μπουζουξήδων και ερμηνευτών, μιας και ήταν και φωνάρα!
Η συμβουλή μου είναι να συνεχίσεις να λές τις απόψεις σου, αλλά πάψε να είσαι τιμητής προσώπων γιατί εκτίθεσαι!
Φιλικά...

Billaras
More than 100 posts user
Επικοινωνία:

#13 Δημοσίευση από Billaras »

Φιλε Σωτήρη να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι Καναδος και ότι πήγα απλά για σπουδές πριν απο ένα χρόνο. Από Θεσσαλονίκη είμαι.

Τον Γκολέ τον έχω δει πολλές φορες σε live και ο άνθρωπος ΑΠΛΑ δεν ξέρει μπουζούκι. Μάλλον φαίνεται ότι κρατάει τις ικανότητες του για τα φιλαράκια του και δεν τις μοιράζεται με τον λαό!!!! Επιπλέον PLANTMAN, δεν θεωρώ ότι του οφείλω τίποτα από την προσφορά του στo τραγούδι μιας και οι παππούδες που με έμαθαν ούτε τον ήξεραν τον κύριο και εγώ έμαθα την υπαρξη του από κάποιο πράγραμμα της ΕΤ3 αν θυμάμαι καλά καποια μέρα κατα τυχη.
Τέλος, φίλε Σωτήρη από Ιορδάνη έχω γύρω στα 80 κομμάτια και γνωρίζω πολύ καλά τον ήχο του και την δεξιοτεχνία αλλά αυτο δεν αναιρεί τα προηγούμενα λεχθέντα μου.

Θα σε παρακαλούσα τα "προφανώς, δεν ξέρεις" να τα αφήσεις κατά μέρος γιατί δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι ξέρω και τι όχι, ποσό μεγάλη είναι η συλλογή μου από ρεμπέτικα τραγουδία τι βιβλία και με τι ανθρώπους έχω αλληλεπιδράσει τόσα χρόνια που ασχολούμαι.

Φιλικά
Billaras

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN

#14 Δημοσίευση από PLANTMAN »

kai pali diafono gia ton gkole.... exei diko tou styl exei sto peksimo kai katalaveneis amesos oti pezei autos. mporei na mi sou aresei esena alla oxi na les oti den kserei mpouzouki. tespa as stamatisei i kouventa edo eksallou to forum einai gia na leei o kathenas ti gnomi tou. eksallou o patsas den aresei s'olous... :D

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”