«Τα Ρεμπέτικα. 1850-1960»

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#8 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ευχαριστω Lias για την πληροφορια, δεν ηξερα οτι ειχε βγαλει το βιβλιο αυτο ο Π.Κ.
Οποτε υπηρχε σχεδον ετοιμο το υλικο....

Οσο για την εκδοση, μολις το πηρα κι εγω να δω τι παιζει... κλασσικη εφημεραδικη προσεγγιση απευθυνεται οντως στους αναγνωστες της εφημεριδας. Εννοειτει οτι και ολα να μην πουληθουν, θα δοθουν αργοτερα σε προσφορες απο καποιο περιοδικο του ομιλου ή ακομα απο καποιο τηλεπεριοδικο αφου μεταπωληθει το πακετο.
Αξιο λογου, η εμπλοκη στα εμπορικο κομματι της ερευνας για το ρεμπετικο, ολης της οικογενειας Κουναδη (βλ.σελ.2)

Γενικα εχουν πλακωθει οι ντηζαϊνερς κι εχουν κανει ενα "ρετρο στάϊλ" καπως βιβλιαρακι, που κακο δεν το λες... Ακομα και το φουξια χρωμα στη γραμματοσειρα εχει πλακα... τα στοιχεια ομως ειναι τηλεγραφικα και χρειαζεται φακος !!
Οι περικοπες : Αλλες εκτελεσεις, παραλλαγες, βρισκω οτι εχουν ενδιαφερον και για κατι τετοια "χαμαλικια" μονο ο Διονυσοπουλος θα μπορουσε να ασχοληθει !!
Οι φωτο των αυθεντικων δισκων ειναι απογοητευτικα μικρες...

Τωρα το ολο εγχειρημα θα αξιολογηθει απο οσους παρουν ολο το υλικο και θα μπορεσουν να κρινουν αν ανταποκρινεται στα 145 ευρω....

Παντως αμφιβαλλω αν οι ιδιοι θα εδιναν εστω και τα μισα να παρουν ισα σε αξια τευχη των περιοδικων Μετρονομος ή Λαικο τραγουδι, που και πιο ενδιαφεροντα θεματα εχουν και cd περιλαμβανουν με ακυκλοφορητα και στοιχεια δυσευρετα σε σχεση με τις γενικολογες αναφορες, γεωγραφικα και κοινωνικα στοιχεια που με μια αναζητηση στο ιντερνετ βρισκει κανεις πολλαπλασια οπως και καποιες θεωριες, που μπορει αυριο μεθαυριο να καταπεσουν... αφου περαιτερω ερευνα δε βλεπω να γινεται.. απλα ενα αναμασημα αυτων που ηταν γνωστα πριν 20 χρονια...
Και αν ηταν οντως φιλοι της ερευνας και της ιστοριας, ας μας λεγανε ποια ειναι τα 60 ακυκλοφορητα ή ας τα βαζανε σε 3 ξεχωριστα cd οποτε αρκετοι έως παρα πολλοι απο εμας, θα τα αγοραζαν και σε ψηλοτερη τιμη...

υγ
Η φιγουρα του εξωφυλλου (Γιοβανικας ;; ) ασχολιαστη...

polukarpos
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 20 Ιουν 2010 12:49 pm

ένα ακόμα σχόλιο για την έκδοση.

#9 Δημοσίευση από polukarpos »

Μα πρώτα πρώτα σχετικά με τον τίτλο.

"ένα ταξίδι στο λαϊκό αστικό τραγούδι των ελλήνων"
Ανεπαρκείς(μάλλον) αλλά και αναληθείς χαρακτηρισμοί και ένας εθνικός προσδιορισμός που δεν νομίζω να είναι ικανός να περιορίσει ένα "μουσικό γένος" όπως θέλουν να το εμφανίσουν...

σχετικά με τα όσα λέγονται στο εισαγωγικό σημείωμα έχει αρκετό ενδιαφέρον τα όσα λέει για την πρώτη εποχή του ρεμπέτικου και το κοινωνικό αντίκρισμα που είχε προπολεμικά.τα ρέστα ειναι πληροφορίες για την δισκογραφική δραστηριότητα των διαφόρων συνθετών και μουσικών γενικά και καποια άλλα στοιχεία αμφιλεγόμενου ενδιαφέροντος.


θα περιμένω για να δω και τα άλλα τεύχη για να μπορώ να κάνω μια ολοκληρωμένη κριτική και να δώ αν όντως αξίζει τα εκατόν πόσα ευρό που κοστολογείται...

άντε γιααααααααααααααααα!
krata tin texni xese ton kalitexni

Άβαταρ μέλους
Pikinos
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 329
Εγγραφή: 29 Μάιος 2006 10:20 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

#10 Δημοσίευση από Pikinos »

Αν δεν κάνω λάθος, ο Κουνάβης με τον Μίνο Ματσα(κια πεντοχίλιαρα) βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη, τόσο για το περίφημο "Αρχείο", όσο και το βιβλίο για τον Μάρκο "Εγώ μάγκας γεννήθηκα".

Καθώς φαίνεται, τα βρήκανε.

Η όλη ιστορία μου φαντάζει απλώς remaster (sic) του Αρχείου.

Τέλος πάντων, ας βγει ολόκληρη η σειρά για να υπάρξει συνολική αποτίμηση και τα ξαναλέμε.
kostops έγραψε:Εκτός κι αν θεωρούν ακυκλοφόρητα τα της παρούσας σελίδας...
Σωστή παρατήρηση.
ntouzenis έγραψε:ας μας λεγανε ποια ειναι τα 60 ακυκλοφορητα
Ναι καλά, περίμενε!
polukarpos έγραψε:Μα πρώτα πρώτα σχετικά με τον τίτλο.

"ένα ταξίδι στο λαϊκό αστικό τραγούδι των ελλήνων"
Ανεπαρκείς(μάλλον) αλλά και αναληθείς χαρακτηρισμοί και ένας εθνικός προσδιορισμός που δεν νομίζω να είναι ικανός να περιορίσει ένα "μουσικό γένος" όπως θέλουν να το εμφανίσουν...
Σωστά. Ούτε κι εγώ κατάλαβα ποτέ μου τον όρο "αστικός", πόσο μάλλον εκείνο το περίφημο "λούμπεν προλεταριάτο". Αυτά τα καταλαβαίνουν (ή μάλλον έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι τα καταλαβαίνουν) οι φυσόντες κόκκινες βουβουζέλες και όχι μόνο.
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

Άβαταρ μέλους
ZAGOURAS
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: 24 Αύγ 2005 03:12 pm
Τοποθεσία: ΘΗΣΕΙΟ-ΑΘΗΝΑ

#11 Δημοσίευση από ZAGOURAS »

ότι να 'ναι...

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

#12 Δημοσίευση από bill1961 »

Πολύ λίγο το συνοδευτικό βιβλιαράκι. Ίσως το μόνο καινούριο που είδαμε είναι η μεγενθυμένη φωτογραφία του Τέτου Δημητριάδη. Κατά τα άλλα, λέει στην πρώτη σελίδα του κειμένου:
"Τι είναι, τελικά το ρεμπέτικο τραγούδι; Για να προσεγγίσουμε μια ικανοποιητική απάντηση είναι αναγκαία η αναδρομή στους σταθμούς αυτού του μεγάλου και περιπετειώδους ταξιδιού. Σ' αυτά που προηγήθηκαν, στις απόψεις που διατυπώθηκαν και στους ορισμούς που κατατέθηκαν για το πολύπλευρο αυτό φαινόμενο."
Όσον αφορά τους σταθμούς αυτού του "ταξιδιού" και ενώ υποτίθεται πως αυτός ο τόμος αναφέρεται μέχρι το 1922, βρίσκει να πει δυο κουβέντες για τη μεταξική λογοκρισία (1934), για τον Τσιτσάνη, για τα χρόνια της κατοχής ακόμη και για μετά το '60. Δε λέω πως δεν έπρεπε να αναφερθεί σε αυτούς τους "σταθμούς" του ρεμπέτικου, αλλά, γιατί άραγε δε χωρούσε σ' αυτή την αναδρομή πουθενά ο Βαμβακάρης?
Για τους "ορισμούς" του φαινομένου, παρ' ότι μας προϊδεάζει, δε γίνεται καμμιά αναφορά. Εκτός αν το κάνει μελλοντικά σε άλλο βιβλιαράκι, αν και δε γνωρίζω αν έχει κάτι καινούριο να πει επ' αυτού.
Για τα βιογραφικά στοιχεία, τα είπαν άλλοι φίλοι νωρίτερα.
Στα θετικά του βιβλίου οι πληροφορίες που συνοδεύουν τις ηχογραφήσεις.

Τώρα όσον αφορά τα τραγούδια, αναφέρεται πολλές φορές για να δικαιολογηθεί η κυκλοφορία νέων cd με τα ίδια λίγο έως πολύ τραγούδια, πως έχει γίνει ψηφιακή επεξεργασία, αποθορυβοποίηση κλπ, και πως γι' αυτό εντέλει πρέπει να πληρώνουμε κάθε τόσο για τα "νέα cd". Άκουσα λοιπόν με προσοχή το πρώτο cd της σειράς. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως γενικά ακούγονται πιο καθαρά τα τραγούδια και μάλιστα σε μια δυο περιπτώσεις (πχ Λημνέικο, Έχασα μαντήλι) το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν το καλό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στην "επεξεργασία" ή σε καλύτερο δίσκο. Και το λέω αυτό γιατί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι επιπτώσεις της αποθορυβοποίησης είναι φανερές. Ακούστε για παράδειγμα το "Τσιφτε-τέλλη" με την Ελληνική Εστουδιαντίνα και συγκρίνετέ το με το αντίστοιχο που έχει κυκλοφορήσει ο Howard, ή ακούστε την "Ανδριάνα" όπου πολύ καθαρά θα διαπιστώσετε τη "μεταλλοποίηση" (δεν ξέρω αν υπάρχει και ποιος είναι ο αντίστοιχος τεχνικός όρος) του ήχου χαρακτηριστικό της υπερβολικής επεξεργασίας.

Προς το παρόν, δε μπορώ να πω, πως έμεινα με θετικές εντυπώσεις, αλλά θα περιμένω...

kostops
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2005 11:42 pm

#13 Δημοσίευση από kostops »

Πάντως ο ζωγράφος του εμπροσθοφύλλου σίγουρα θα είχε υπ' όψη του τον Σείζη από το Χριστός ξανασταυρώνεται.

Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#14 Δημοσίευση από ntouzenis »

..."γιατί άραγε δε χωρούσε σ' αυτή την αναδρομή πουθενά ο Βαμβακάρης? "

Μαλλον γιατι απο οσο γνωριζω οι γιοι του Μαρκου σταματησαν δικαστικά το βιβλιο του Κουναδη για το Μαρκο πριν καπου 5 χρονια...

Απάντηση

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”