Μια ερώτηση...

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
noldorian

Μια ερώτηση...

#1 Δημοσίευση από noldorian »

Δεν είμαι γνώστης του ρεμπέτικου, απλά ακούω συχνά.
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν υπάρχει καθόλου Ζαμπέτας.
Και επίσης θα ήθελα να πω κατι για το site.Δεν μπορει να υπάρχει μια λειτουργία που να βλεπουμε τα τελεευταία upload κομμάτια που ανέβηκαν πχ την τελευταία εβδομάδα;Για να μην ψαχνουμε όλα από την αρχή.
Αν υπάρχει εγώ δεν μπορώ να την βρώ.
Καλή συνέχεια

noldorian

#2 Δημοσίευση από noldorian »

Συγνώμη για την παρατήρηση αλλα τώρα είδα τα τελευταία τραγουδια.
ΓΙα ζαμπέτα ομως;
Γειά σας

Άβαταρ μέλους
vacondios
More than 150 posts user.

#3 Δημοσίευση από vacondios »

Άναφέρω τη γνώμη μου σαν Γιάννης Βακόνδιος και όχι σαν διαχειριστης της σελίδας.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας ηπήρξε μέγιστος και κορυφαίος συνθέτης ο καλύτερος έλληνας συνθέτης της εικοσαετίας 1960-1980 εχει γράψει και ερμηνεύσει τραγουδια ελληνικότατα και μελωδικότατα και υπάρχουν αρκετά στη σελίδα.

Υπάρχουν όμως κάποιοι λόγοι που δεν μπορούμε να τον βάλουμε σε τούτη τη σελίδα.
Μια μεγάλη πλειοψηφία από τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι
Βίκυ Μοσχολιού (της εύχομαι υγεία και κουράγιο στις δύσκολες ώρες που περνάει)
Μαρινελλα
Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Όπως καταλαβαίνεις αυτά τα τρία ονόματα τα τιμάμε αλλά δεν έχουν καμιά θεση στη ρεμπετοσελίδα.

Τα τραγουδια του που ερμήνευσε ο ίδιος τα πιο πολλά ακούγονται για ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (όπου και ο ίδιος φαίνεται) που προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για πνευματικά δικαιώματα στις εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών. Θα ήταν επικίνδυνα παράνομο να διακινούμε δωρεάν υλικό την ίδια στιγμή που άλλοι πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για αυτό

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user

#4 Δημοσίευση από yiannakis »

Δεν είναι, νομίζω, αυτοί οι λόγοι που αναφέρεις... Εν μέρει μόνο, Βακόνδιε, έχεις ένα μικρό δίκιο...

Ο Ζαμπέτας είναι κυρίως συνθέτης της δεκαετίας '60-'70. Τα -περίπου- 40 "ρεμπετογενή" τραγούδια του χρονολογούνται από το 1953 ώς το 1959 (ας πούμε, γιατί και σε πολλά από αυτά, ο "προσωπικός" του ήχος και η ιδιαιτερότητα της πενιάς του είναι από νωρίς οφθαλμοφανέστατα).
Θα μπορούσαμε άρα να ανεβάσουμε κάποια απ' αυτά, αλλά -προσωπικά- τα θεωρώ δυσεύρετα. Τραγούδια με τον Παγιουμτζή, Καναρίδη, Αναγνωστάκη, Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Αλιφραγκή, Ρένα Ντάλια κλπ... μπορούν άνετα να ενταχθούν στη "Ρεμπετοσελίδα"
πχ.: Πιάνω την καλή, Το γλυκοχάραμα, Να πας να πεις της μάνας μου, Τι να πρωτοκλάψω, Μάνα δε θάχεις δυό φορές, Αφήνω γειά στη μάνα μου, Είχε αργήσει το φανταράκι, Ηταν για μένα η ξενητειά καταστροφή μεγάλη, Ζαλούμπα, Κατινούλα-Κατινάκι μου, Νάχεις χάσει την αγάπη και να είσαι σε φτωχός (!), Ναυαγός και πληγωμένος ....κλπ....

Μετά το 1960 οι κύριοι ερμηνευτές των τραγουδιών του, είναι -σχεδόν- ισάξια η Μοσχολιού, ο Πάνος Τζανετής, και η Μανταλένα. Και ακολουθούν οι υπόλοιποι: η Μαρινέλα, ο Μητροπάνος, η Μπέμπα Μπλανς, η Ναυσικά, ο Χρήστος Εμμανουήλ, ο Κόκοτας, ο Βοσκόπουλος, η Ελένη Ροδά και λοιποί.
Η Βουγιουκλάκη μόνο 6 τραγούδια έχει πει του Γιώργου Ζαμπέτα.... και αυτά για τις ανάγκες των ταινιών... (εδώ "απαρνήθηκε" το "Σταλιά-σταλιά!!!)

Ο Ζαμπέτας τραγούδησε, απ' τη δεκαετία του '70 και μετά, πάρα πολλά τραγούδια στη δισκογραφία (μιας και τον "εγκατέλειψαν τα παιδιά που έφτιαξε") και μάλιστα μεγάλες επιτυχίες (Μάλιστα κύριε, Τζακ 'Ο Χάρα, Πούσαι Θανάση, Ο Φραγγούλης, Ο Λουκάς, Ο τελευταίος μάγκας, Ο πενηντάρης, Η παλιοπαρέα, Ο απόγονος, Σ' αυτές τις στράτες...κλπ) --- [που μερικά απ' αυτά κι αν δεν είναι "ρεμπέτικα" !!!].
Δεν τραγούδησε μόνο στον ελληνικό κινηματογράφο...

Και η δισκογραφική πορεία του δεν τελειώνει -όπως σημειώνεις- το 1980. Ήταν, μέχρι τέλους, δημιουργικός και πολυγραφότατος, και ένα χρόνο πριν "φύγει" έκανε (με απρόσμενη επιτυχία) το δίσκο ΧΙΛΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ.

Αυτά τα λίγα...

Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν, να βρούμε και Ζαμπέτα της πρώτης δισκογραφικής περιόδου του!!

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user

#5 Δημοσίευση από yiannakis »

Παίδες... Πήγα να ανεβάσω (για αρχή) 4 τραγούδια του Ζαμπέτα (Σαν σήμερα-σαν σήμερα με Τσαουσάκη-1953, Αφήνω γεια με Καζαντζίδη-1955, Να πας να πεις της μάνας μου με Πόλυ Πάνου-1956, Το γλυκοχάραμα με Μπιθικώτση και Π.Πάνου-1957) αλλά... δεν το κάνω.
Μου φαίνεται ανεπίτρεπτο να βάλω στο πεδίο συνθέτης αντί για το όνομα του Ζαμπέτα = Άλλος
(εεε, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία...)

Μόλις μπει σαν συνθέτης (!!!) ο Ζαμπέτας θα το αποφασίσω...

[Αντμιν?? ... για ποιον χτυπά η κουδούνα? :D ]

Άβαταρ μέλους
vacondios

#6 Δημοσίευση από vacondios »

yiannakis έγραψε:Παίδες... Πήγα να ανεβάσω (για αρχή) 4 τραγούδια του Ζαμπέτα (Σαν σήμερα-σαν σήμερα με Τσαουσάκη-1953, Αφήνω γεια με Καζαντζίδη-1955, Να πας να πεις της μάνας μου με Πόλυ Πάνου-1956, Το γλυκοχάραμα με Μπιθικώτση και Π.Πάνου-1957) αλλά... δεν το κάνω.
Μου φαίνεται ανεπίτρεπτο να βάλω στο πεδίο συνθέτης αντί για το όνομα του Ζαμπέτα = Άλλος
(εεε, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία...)

Μόλις μπει σαν συνθέτης (!!!) ο Ζαμπέτας θα το αποφασίσω...

[Αντμιν?? ... για ποιον χτυπά η κουδούνα? :D ]
Ανέβασέ τα και βάλε και το τραγούδι του Ζαμπέτα του οποίου (τραγουδιού) η απουσία είναι πολύ αισθητή από τη σελίδα σε στίχους Γιώργου Μητσάκη το "Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα" με τη φωνή του Λουκά Νταράλα εννοείται και όχι του άλλου ξέρεις ποιον λέω.

Υπάρχει το πεδίο "σχόλια" όπου μπορείς να μνημονεύσεις όσο θέλεις το μεγάλο συνθέτη και αν ποτέ αποφασίσει ο admin να βάλει το όνομα (πολύ χλωμό το βλέπω) θα τα βάλει μαζί με καμιά δεκαπενταριά που ήδη υπάρχουν.

mpletsas

#7 Δημοσίευση από mpletsas »

Λέω κι εγώ την προσωπική μου άποψη, γιατί ούτε εγώ είμαι admin να αποφασίζω (ασχέτως αν βοηθάω σε μερικές δουλειές).

Λέει ο Γιαννάκης ότι μερικά απο τα τραγούδια του Ζαμπέτα ταιριάζουν με το ύφος της σελίδας και σωστό είναι να ανέβουν. Συμφωνώ όπως άλλωστε έχω γράψει και πιο παλιά σε αυτή την κουβέντα:

forum/viewtopic.php?p=1426#1426

Εκεί που διαφωνώ είναι στο ότι τάχα με το να μην μπαίνει το όνομα του Ζαμπέτα στη λίστα (και να γράφουμε «Άλλος Καλλιτέχνης») διαπράττεται μέγιστη καφρίλα και ότι ο admin περιφρονεί το έργο του συγκεκριμένου συνθέτη. Πάντως μάλλον έχεις δίκιο ότι οι λόγοι δεν είναι αυτοί που ανέφεραν άλλοι προηγουμένως. Θα στους πω όπως τους καταλαβαίνω:

1. Το καλοκαίρι του 2003 ο φίλος μου ο Μάκης από τη σχολή, μου έγραψε ένα cd και με μαρκαδόρο έγραψε επάνω «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ-ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ». Λίγους μήνες αργότερα έφτιαξε αυτή τη σελίδα, η οποία ξεκίνησε με τα περιεχόμενα εκεινού του cd και είχε σκοπό να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό. Αργότερα διευρύνθηκε σημαντικά το αντικείμενο της σελίδας αλλά πάντοτε είχε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Είμαι κι εγώ από αυτούς που πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η σελίδα να διατηρεί συγκεκριμένο και ξεκάθαρο στίγμα. Είναι πιο χρήσιμη έτσι και από αυτό αντλεί μεγάλο μέρος της αξίας της. Αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε Napster.

2. Αντίλογος: Ας μπεί το όνομα του συνθέτη στη λίστα του upload και ας ανεβαίνουν μόνο όσα τραγούδια του ταιριάζουν.
Απάντηση: Ο Ζαμπέτας έγραψε πολλά που ταιριάζουν με τη σελίδα αλλά έγραψε κι άλλα τόσα που είναι για σπάσιμο πιάτων (ό,τι ξενερώνει περισσότερο τους φίλους του παραδοσιακού γλεντιού). Δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα αλλά ήδη ανεβαίνουν τραγούδια «άσχετα» προς τη σελίδα με αυξημένη συχνότητα. Αν μπει στη λίστα ο Ζαμπέτας, με 99% πιθανότητα θα ανέβουν και από τα «άλλα», ώσπου κάποια μέρα θα χρειαστεί να αρχίσει να σβήνει ο admin και να ακούει καφρίλες.

3. Αντίλογος: Και τί χρειάζεται η λίστα; Ας γράφουμε εμείς το όνομα, είναι ξεφτίλα να μπαίνουν στο «Άλλος Καλλιτέχνης» αξιόλογοι συνθέτες και φωνές.
Απάντηση: Η λίστα χρησιμεύει α) για να ψιλιάζονται οι καινούργιοι τί παίζει όταν ψάχνουνε για Καζαντζίδη ή Διονυσίου πχ και δεν βρίσκουνε το όνομά του στη λίστα και β) για να δουλεύει σωστά η ταξινόμηση, γιατί όταν γράφει ο καθένας, γράφει ανορθόγραφα ή σε γκρήκλις και αν δεν έμπαινα (ως προγραμματιστής) να κάνω διορθώσεις στους τίτλους κάθε τόσο δε θα δούλευε πράμα, ειλικρινά το λέω, και είναι πολύ χαμαλοδουλειά και ξεκινάω και διακοπές διαρκείας πολύ σύντομα! :)

Ειδικά για την αναζήτηση το έχω παράπονο γιατί την έχω φτιάξει να δουλεύει τζάμι (βελτιώνοντας τον κώδικα του maxx σε ορισμένα σημεία) και βλέπω ότι πολλοί δεν κάθονται καθόλου να ψάξουν κι ας είναι υπερβολικά απλό.

Τέλος πάντων στα 2) και 3) νομίζω απάντησα γιατί πιστεύω ότι το κακό που θα γίνει αν διευρυνθεί τόσο η λίστα υπερβαίνει το καλό που θα γίνει με το να μνημονεύονται στην στήλη του συνθέτη ή του τραγουδιστή αξιόλογοι όντως άνθρωποι. Αλλά γι'αυτό υπάρχουν και τα σχόλια. Και αν θέλει κάποιος να ψάξει για τραγούδια του Ζαμπέτα ας γράψει στην αναζήτηση ανά λέξη κλειδί «Ζαμπέτας» και θα του τα βγάλει όλα όσα υπάρχουν, από το περιεχόμενο των σχολίων (όπου όντως μνημονεύεται ο συνθέτης). Και στην τελική ας γράψει «ζαμπετα» στην αναζήτηση για να πιάσει και τις γενικές και αιτιατικές αντί τις ονομαστικές μόνο, και ας ξεχάσει και τον τόνο γιατί το έχω φτιάξει να μην κοιτάζει τόνους και διαλυτικά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”