Γεωργακοπούλου - Η ρεμπέτισσα



Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
hondrosk
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 236
Εγγραφή: 28 Νοέμ 2004 02:50 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο

#8 Δημοσίευση από hondrosk »

Παιδιά είστε σίγουροι ότι το Χαϊντε βοσκοπούλα είναι του Τσιτσάνη?

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 423
Εγγραφή: 08 Φεβ 2005 03:07 am

#9 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

hondrosk έγραψε:Παιδιά είστε σίγουροι ότι το Χαϊντε βοσκοπούλα είναι του Τσιτσάνη?
Παιδιά εγω το ξέρω σαν Τσιτσάνη , αλλά δεν το 'χω δει ποτέ τυπωμένο κάπου. Ο Γιαννάκης που έχει το δισκάκι, γράφει πως είναι της ίδιας της Γεωργακοπούλου.
(Μόλις έψαξα και στον Σχορέλη και δεν το βρήκα. Κάποιος που έχει τα "Άπαντα" ας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οτι η Γεωργακοπούλου είναι και η ίδια συνθέτις δεν το π΄πηρα υπ' όψιν.)
Μπορεί να μην μοιάζει και πολύ "τσιτσανικό" σαν σύνθεση, αλλά απ' τον Τσιτσάνη τα περιμένει κανείς όλα! :)

ΥΓ Πάντως το "Θα παίζω μ' όλες να γελώ" και το "Σταυροδρόμι" είναι σίγουρα Τσιτσάνης και όχι της Γεωργακοπούλου όπως, προφανώς, αναγράφει ο δίσκος του Γιαννάκη!

Άβαταρ μέλους
seaofwine
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 26 Φεβ 2005 04:37 pm

#10 Δημοσίευση από seaofwine »

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πιστέψω στην πατρότητα της Γεωργακοπούλου όσων αφορά μεγάλο μέρος των τραγουδιών αυτής της συλλογής. Έχει κατα καιρούς ισχυριστεί σαν δικά της, τραγούδια τα οποία στο φινάλε αποδείχτηκαν άλλων όπως (Τρελος τσιγγάνος και Το μοναστήρι). Καλά θα ήτανε να μπορούσαμε να εξακριβώσουμε τις πληροφορίες που δίνει το cd γιατί σίγουρα. όπως είπε κι ο Τσατσάνας...Η αχλάδα εχεί πίσω την ουρά της!
tilakos

Άβαταρ μέλους
vacondios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 324
Εγγραφή: 28 Αύγ 2004 07:17 am
Τοποθεσία: Αρτέμιδα Αττικής

#11 Δημοσίευση από vacondios »

seaofwine έγραψε:Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πιστέψω στην πατρότητα της Γεωργακοπούλου όσων αφορά μεγάλο μέρος των τραγουδιών αυτής της συλλογής. Έχει κατα καιρούς ισχυριστεί σαν δικά της, τραγούδια τα οποία στο φινάλε αποδείχτηκαν άλλων όπως (Τρελος τσιγγάνος) και Το μοναστήρι). Καλά θα ήτανε να μπορούσαμε να εξακριβώσουμε τις πληροφορίες που δίνει το cd γιατί σίγουρα. όπως είπε κι ο Τσατσάνας...Η αχλάδα εχεί πίσω την ουρά της!
Δηλαδή η γυναίκα είναι φαντσιόπληκτη και ψεύτρα?
Ή μήπως είχε υψηλή θέση στη δισκογραφική βιομηχανία όπως είχε ο Περιστέρης στη δεκαετία του 30 ή ο Τσιτσάνης αργότερα έτσι ώστε να έχει τα μέσα και προσβάσεις στην ΑΕΠΙ?

Πότε και με ποιές αποδείξεις αποδείχτηκε ότι ο "Τρελλός Τσιγγάνος" τάχα δεν είναι δικό της τραγούδι? Το μόνο που αποδείχτηκε είναι η λαμογιά που της κάνανε με το "Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι" και τελικά πέτυχε να βάλει και το δικό της όνομα και σ' αυτό το τραγούδι δίπλα στου Μάνου Χατζηδάκη και των υπολοίπων

Πάμε τσιγγάνε πριν την αυγή
Θα 'ρθω μαζί σου και όπου βγεί

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 17 Φεβ 2005 04:23 am

#12 Δημοσίευση από yiannakis »

[quote="seaofwine"]
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να πιστέψω στην πατρότητα της Γεωργακοπούλου....Έχει κατα καιρούς ισχυριστεί σαν δικά της, τραγούδια τα οποία στο φινάλε αποδείχτηκαν άλλων όπως (Τρελος τσιγγάνος και Το μοναστήρι).
quote]

Ποιές είναι οι αποδείξεις? Μπορείς να τις παραθέσεις?
Μέχρι και στα "Απάντα" του Τσιτσάνη αναφέρεται πώς ο "Τσιγγάνος" είναι κατοχυρωμένος στο όνομά της. Καθώς επίσης δεν περιλαμβάνεται εκεί το "Χάιντε βοσκοπούλα".
Ας παραθέτουμε και τις πηγές μας (για σοβαρότητα και τεκμηρίωση...)

Ερώτηση: Γιατί η Γεωργακοπούλου να μην είναι και (έστω η μοναδική γυναίκα) συνθέτης?

Ποσειδώνας
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 29 Απρ 2005 03:10 am

#13 Δημοσίευση από Ποσειδώνας »

Αμάν ρε Γιαννάκη, μας γονάτισες. Και συ ρε Βακόνδιε επίσης. Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας! Ο Τσιτσάνης ήτανε λαμόγιο κι έτρωγε μέσω της ΑΕΠΙ τα τραγούδια της φτωχής κορασίδας!

Αποδείξεις αγόρια μου δεν υπάρχουν, και αυτά που λένε οι παλιοί ρεμπέτες, του Μάρκου και του Τσιτσάνη συμπεριλαμβανομένων, πολλές φορές είναι ανακριβή γιατί η ματαιοδόξία είναι το πλεον καταδυναστευτικό συναίσθημα. Ομως υπάρχει η λογική και επίσης αυτό που λέμε "ισχυρές ενδείξεις". Καθώς και η παροιμία "Τα στερνά κρίνουν τα πρώτα".

Ετσι λοιπόν είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Ι. Γεωργακοπούλου. Στο δισκάκι που έχω μπροστά μου ο "Τρελλός Τσιγγάνος" αναφέρεται ώς δικό της, μουσική και στίχοι. Και καλά η μουσική. Είναι συνθετική ευφυία και ανάμεσα στα λίγα τραγούδια που έχει στο όνομά της, έγραψε και αυτό, που ήταν ένα τραγούδι-επανάσταση με μία τελείως διαφορετική μουσική αίσθηση για το ρεμπέτικο της εποχής. Οι στίχοι όμως; Είναι και τόσο καλή ποιήτρια; Κι ο κακομοίρης ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης; Λαμόγιο και μασώνος και αυτός που πήγαινε να της υφαρπάξει τους στίχους, όπως ο Τσιτσάνης της άρπαξε την μουσική;
Αλλά η αδικία φάνηκε, ο Τσάντας τα τέντωσε νωρίς και έτσι η Γεωργακοπούλου, ανενόχλητη πιά, έφερε στο όνομά της το σύνολο του δημιουργήματός της. Αντε με το καλό και τα "Βραδεμβούργια κονσέρτα". Και σεις να βαράτε παλαμάκια από δίπλα.

Ποσειδώνας
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 29 Απρ 2005 03:10 am

#14 Δημοσίευση από Ποσειδώνας »

Και συγνώμη δηλαδής που επανέρχομαι, αλλά τώρα προσέχω ότι στον ίδιο δίσκο υπάρχει και το "Φυσάει ο μπάτης". Σε στίχους και μουσική της Ι. Γεωργακοπούλου φυσικά.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Αναζήτηση τραγουδιού”