Τραγούδια-δρόμοι-ρυθμοί
Τραγούδια-δρόμοι-ρυθμοί
Μήπως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων -ή να εμπλουτιστεί- τραγουδιών του ρεμπέτικου ανα δημιουργό και τραγουδιστή, η οποία θα περιέχει πληροφορίες για τον δρόμο στον οποίο είναι γραμμένο το τραγούδι και για τον ρυθμό του; Ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει και το αντίθετο δηλαδή μια ταξινόμιση δηλαδή των τραγουδιών ανα δρόμο ή ρυθμό.
Νομίζω ότι ένα τετοιο ενχείρημα θα αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο στην καταγραφή αυτής της περίφημης προφορικής παράδοσης του ρεμπέτικου και μια πρωτοπόρα (απ'όσο μπορώ να ξέρω) εργασία. Ίσως θα μπορούσε να μπεί εντέλει και στο wiki...με μια πιο καθορισμένη μορφή.
- max
- More than 150 posts user.
- Επικοινωνία:
Σχετικά με τους δρόμους, το μπουζούκι και τα μακάμια, αυτό είναι μάλλον μεγάλη ιστορία, αλλά νομίζω ότι σε γενικές τουλάχιστον γραμμές έχουμε καταλήξει σε κάποιες ονομασίες των λαικών δρόμων, τις οποίες γενικά όλοι αποδεχόμαστε από τη στιγμή που μιλάμε για δρόμους...
Αλλά πέρα απ αυτά νομίζω κάτι τέτοιο θα βοηθούσε πολύ στην εκμάθηση κάποιου οργάνου, μια καταγραφή ουσιαστικά αυτού που λεμε προφορικά π.χ. το τάδε έιναι χιτζαζ από ρε...το ακους στο δίσκο, το ψάχνεις λίγο πάνω λίγο κάτω και το βρίσκεις. Θα μπορούσε σε συνδυασμό με τις πρώτες ηχογραφήσεις να λειτουργήσει ανάλογα του real book στην jazz.