Ανθολογία τραγουδιών του Τσιτσάνη από τον Χριστιανόπουλο
-
- More than 150 posts user.
- pelagia
<< αφανεις >> νεκροθαφτες ...
αν πιασουμε το θεμα τι ειπε και ποιος , θα γινει αλλα Φερρη και τελικα
σελιδες θα γεμιζουμε , αλλα θα μου πειτε , οτι γι` αυτο ειναι το φορουμ ...
να συζηταμε πολιτισμενα , χωρις να θιγουμε προσωπα και με ευγενεια μεταξυ μας ...
στο φιναλε η παροιμια λεει ... "ακουσε ... κι απ` τη γνωμη σου μη φευγεις" ...
ο καθενας απο μας εχει δικες του προσλαμβανουσες και επομενως δικη του γνωμη ...
ας γέρναγες με το κορμί κιμπάρικα κι ωραία
δεν το αντέχω να γερνώ και να πεθαίνεις νέα
- Alcibiadis
- Επικοινωνία:
Η άσχημη συμπεριφορά των λαικών συνθετών απέναντι στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι ένα μεγάλου ενδιαφέροντος θέμα αλλά δεν ξέρω το κατά πόσον μπορεί να συζητηθεί στο συγκεκριμένο ποστ.(εννοώ φυσικά τον κίνδυνο να βγούμε εκτός θέματος)...
http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com
-
και η συνέντευξη στν "Ε" , Μπλέτσα θα σε μαλώσω
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&i ... ref=search
κάποια μεταφέρθηκα σε νεο ποστ
- Σωτήρης
- Επικοινωνία:
Το έργο το έβαλα σε εισαγωγικά, γιατί εκτός από "πρώην-φίλος-του-Τσιτσάνη", δεν ξέρω τι άλλο επαγγέλεται. Διαβάζω που λέτε ποιητής αλλά δεν γνωρίζω ούτε ένα ποίημα του! Και το ότι υπήρξε φίλος του συγχωρεμένου, έχω την εντύπωση πως το έχει αναγάγει λίγο στο ίδιο επίπεδο με τους μαθητές του Ιησού! Ήμαρτον!
Ακόμα και καλό να είναι το βιβλίο του. εμένα δεν με αφορά και νομίζω το ίδιο πρέπει να ισχύει για όλους όσους αγαπάνε το λαϊκό τραγούδι. Δηλαδή θα το δυσφημεί (δυσφημώντας βασικότατους συντελεστές του) μια ζωή και ξαφνικά θα μας παρουσιάζει κάτι "καλό" και θα τον επιβραβέυουμε αγοράζοντάς το; Ε, όχι! Εγώ πραγματικά εύχομαι να πάει άπατος...
Υ.Γ. Έχω βαρεθεί τους "και καλά ρεμπετολόγους". Αυτό μας έλειπε να δημιουργηθούν και κλάδοι εξειδίκευσης: "Τσιτσανολόγοι", "Μαρκολόγοι", "Χατζηχρηστολόγοι" κ.λ.π. Έλεος!!!!
<<Το έχω πει κι άλλες φορές ότι έχω μετανιώσει για πολλές περιπτώσεις ως προς τη στάση μου απέναντι σε πνευματικούς ανθρώπους>>.
Και συγκρίνοντας τα γραφόμενα στο λινκ του Νιάρχου σχετικά, φερειπείν, με το Ρίτσο, διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":
<<Λόγου χάριν με τον Ρίτσο, με τον οποίο ήμουν φανατικά εχθρός και αντίπαλος, καταλαβαίνω ότι δεν είχα εκτιμήσει όσο έπρεπε ένα θετικό του στοιχείο: την απλή του γραφή. Δίπλα στον ερμητισμό του Σεφέρη που καταντάει αφόρητος, ο Ρίτσος είναι νεράκι κρυστάλλινο. Βέβαια, εξακολουθώ να μην τον εκτιμώ ως ποιητή, διότι έγραψε είκοσι χιλιάδες ποιήματα. Φοβερό! Ο ποιητής δεν πρέπει να αφήνεται σε τέτοιο αυτοσχεδιασμό.>>
Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, σεβαστό.
Βέβαια ο Ρίτσος έχει από μόνος του "θεμελιώσει" ποιητικά την "πολυγραφότητά" του:
"-Τέτοια ποιήματα σου γράφω εκατό την ώρα
-Ε, αυτό θέλουμε κι εμείς".
Παρ' όλα αυτά η άποψη του Χριστιανόπουλου, εν προκειμένω, σεβαστή.
Και επίσης, συνεπής, εφόσον παραπάνω λέει και για τον Τσιτσάνη:
<<...Από εκεί και πέρα εγώ έκανα κάτι επιπλέον για να αποδείξω πόσο καλός ήταν. Πέταξα τις σαβούρες και κράτησα 187 τραγούδια. Γιατί ο Τσιτσάνης είχε γράψει 700. Υπερβολικά πολλά!>>
(Άλλο θέμα, ότι κι ο Τσιτσάνης αν είχε γράψει μόνο 187 τραγούδια, ίσως στην ανθολόγηση του Χριστιανόπουλου να μην έβρισκαν θέση πάνω από 50-60).
Και διαβάζουμε στη συνέχεια και για το Σεφέρη:
<<Τον Σεφέρη τον συμπαθούσα και τον επέκρινα λιγότερο. Εχει κάνει πράγματα που με επηρέασαν λίγο. Αλλά επειδή έμπλεξε πολύ με την πολιτική, πότε με τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό ως γραμματέας, πότε με τη διπλωματία, με ενοχλεί ο βίος του. Ως ποιητής ήταν καλός, αλλά δύσκολος και ερμητικός.>>
Ακόμα κι αν κάποιος αντέτασσε ότι τον Σεφέρη ακριβώς σαν τον άνθρωπο που έζησε αυτόν τον βίο θα μπορούσε να τον αποτιμήσει κανείς, δεν παύει να είναι η άποψη του Χριστιανόπουλου "δικαιωματική".
Τα παραθέτω αυτά, για να μη βασίζονται μόνο στη μια όψη των πραγμάτων οι εντυπώσεις για έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι "έχει μετανιώσει για τη στάση του σε πολλές περιπτώσεις", και που ξέρει να αυτοσαρκάζεται, όπως βεβαιώνει η Πελαγία.