ΜΑΡΚΟΣ

"Κονσούλτο"
Μήνυμα
Συγγραφέας
mpletsas
More than 150 posts user.

#29 Δημοσίευση από mpletsas »

vacondios έγραψε: Το Excel είναι κλειδωμένο με βλακώδη τρόπο
Ένα «κόλπο» που έκανα για να μπορώ να διαγράφω αυτά που έχουμε και να βλέπω τί μας διαφεύγει (για να ψάξω να τα βρώ) είναι ότι έκανα κόπυ-πέηστ όλο αυτό το αρχείο εξέλ σε ένα καινούριο (ξεκλείδωτο).

Ποσειδώνας

#30 Δημοσίευση από Ποσειδώνας »

Λοιπόν πιστεύω κι εγώ ότι αυτά είναι, περίπου, τα τραγούδια του Μάρκου. Ομως πρέπει να υπάρχουν και, λίγα βέβαια, άλλα. Για παράδειγμα, είχα ρωτήσει άν ήξερε κανείς να μου πεί για δύο 45άρια με τον Μπιθικώτση, "Εχασες τον Γιώργο" και "Κλάψτε σημαντήρια" που εχω πολύ έντονα την εντύπωση ότι εγραφαν σαν συνθέτη τον Μάρκο.
Επίσης, μου έκανε τρομερή εντύπωση το τραγούδι για τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, που άκουσα πρόσφατα, "Με θάρρος αγωνίζομαι"΄. Το τραγούδι είναι ξερό αριστούργημα. Τραγουδάνε ο Κερομύτης και η Γεωργακοπούλου ενώ παίζει, απίστευτο, μπουζούκι ο Χιώτης. Αναφέρει σαν δημιουργούς τους Ταμβάκη-Μαυροφρύδη, που είναι γνωστό ότι "υποκρύπτουν" τον Μάρκο. Εκτός όμως από αυτό δεν πιστεύω ότι ένα τέτοιο αριστούργημα θα μπορούσε να γραφτεί από κάποιον που δεν είχε ουσιαστικά άλλο έργο. Για την ακρίβεια από τους εν ενεργεία το 1940, αυτό το τραγούδι θα μπορούσανε να το είχανε γράψει ή ο Τσιτσάνης, ή ο Χατζηχρήστος ή ο Μάρκος. Δεν βλεπω τον λόγο όμως γιατί οι δύο πρώτοι δεν θα έβαζαν το όνομά τους. Επίσης, από μουσική άποψη το τραγούδι "φωνάζει" ότι είναι του Μάρκου. (Για του λόγου το αληθές το ανεβάζω και άς μην είναι ακόμη 28η Οκτωβρίου). Νομίζω ότι και αυτό θα πρέπει να μπαίνει στην δισκογραφία του Μάρκου, πιστώνοντάς τον με ένα ακόμη υπέροχο τραγούδι.

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user

#31 Δημοσίευση από yiannakis »

Ποσειδώνας έγραψε:......που εχω πολύ έντονα την εντύπωση ότι εγραφαν σαν συνθέτη τον Μάρκο.
......Αναφέρει σαν δημιουργούς τους Ταμβάκη-Μαυροφρύδη, που είναι γνωστό ότι "υποκρύπτουν" τον Μάρκο.
Βαριέμαι να κάνω και τις παραπάνω παραθέσεις, που θα έπρεπε... (θα τα ακούσει μόνο ο -συμπαθής- Ποσειδώνας, και για πολλους άλλους)

Καλά, πώς αυθαιρετείτε έτσι?? Ποιές είναι οι πηγές σας, και γιατί δεν τις παραθέτετε? Αυτά τα: νομίζω, έχω την εντύπωση, διάβασα -αλλά δε θυμάμαι πού, κτλ είναι για "αφιονισμένους συλλέκτες -mp3 και μόνον!!- κι όχι για σοβαρούς μελετητές-ερευνητές... και βασικά συλλέκτες -αγοραστές (δίσκων, άντε και τώρα cd).
Γνωρίζεις πως ο Ταμβάκης είναι ανύπαρκτος?? Ποιά είναι η πηγή σου? Εκανες έρευνα να δεις ποιος είναι ο όποιος δημιουργός (έστω 4 τραγουδιών)?

Χρόνια παρακολουθώ, σε άλλο φόρουμ, μια "διαμάχη" για την πατρότητα του τραγουδιού ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΠΕΣΩ... Λένε είναι του Μάρκου, γιατί τους "θυμίζει" Μάρκο!!!!!!!!! Έλεος!! Εδώ δεν διεκδίκησε το τραγούδι ο ίδιος ο Μάρκος, ήρθατε εσείς οι καλοθελητές να βάλετε τα πράγματα στη "στη θέση" που σας βολεύει? (ή και που θα θέλατε να είναι, έστω από υπερβολική αγάπη?). Παρεμπιπτόντως, το τραγούδι είναι του Ζαμπέτα σε στίχους του Τσάντα (υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο για το πως γράφτηκε αυτό το τραγούδι, στη βιογραφία του Ζαμπέτα.)
Τι να κάνουμε?... Κι άλλοι γράφανε ωραία τραγούδια, σαν του Μάρκου και καμια φορά και καλύτερα!! Γιαυτό και ο Μάρκος το αγαπούσε υπερβολικά το τραγούδι και το ηχογράφησε το 1961. [Από επίσημη πηγή (την ΑΕΠΠΙ): στο συγκεκριμμένο τραγούδι, τα ποσοστά μοιράζονται: Τσάντας: 50%, Ζαμπέτας: 25%, Στράτος:25% - έτσι γιατί τον γούσταρε ο Ζαμπέτας, από ευγνωμοσύνη που τον έβαλε στη δισκογραφία].

Για τις συμφωνίες καταχώρησης του ονόματος στο δίσκο, (κι όλο το παρασκήνιο της δισκογραφίας) τα είπε πολύ καλά ο φίλος από το www.klika.gr -περισσεύει να τα αναμασήσω.

Τα παιδιά του Βαμβακάρη αυτή την εποχή με αυτό ασχολούνται:
1. Να γίνει πλήρης καταγραφή της δισκογραφίας του Μάρκου (βάσει αυτής της λίστας!)
** αν κάποιος ξέρει τραγούδι του Μάρκου που δεν το "γνωρίζει" ούτε και η οικογένειά του, ας επικοινωνήσει μαζί τους.
(Πώς θα τους βρείτε?? Εδώ βρήκατε τραγούδια... 50 χρόνων... :lol: ...σε μια διεύθυνση θα κολλήσετε??)
2. Να ΕΚΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (για αρχή, 60 τραγούδια).

Ας σοβαρευτούμε λίγο... Τραγούδια ψάχνουμε, που μας αρέσουν, και θέλουμε να τα μάθει όλος ο κόσμος!
Δεν κάνουμε την...ΑΕΠΙ !!! Ούτε τους "μυστικιστές συλλέκτες" που τα έχουν για πάρτη τους μόνο!
Και μόνο που δημοσιεύτηκε η λίστα, είναι ΚΑΚΟ ΣΠΥΡΙ στο μάτι των κρυψίνοων συλλεκτο-αρρώστων...

Ερώτηση:
Έχεις κάποιος σε 78στροφων δίσκο, με εκτέλεση απ'το Μάρκο, το ΤΙΚ_ΤΙΚ_ΤΑΚ??
Το έχει φίλος μου!! Θα μου το γράψει το Σεπτέμβρη!!! (που θα έρθει Ελλάδα, ειλικρινά το λέω)

-------------------
Αααα... ξέχασα: Το τραγούδι "Σε μπελά θα μπω για σένα" είναι δικό μου !!! :oops:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος yiannakis την 11 Ιουν 2005 05:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
yiannakis
More than 50 posts user

#32 Δημοσίευση από yiannakis »

PLANTMAN έγραψε:ase to vrika eukaire auto pou les

http://www.rempetika.com/discographyvamvakari.htm
Εγώ πώς δε βρίσκω τη σελίδα? Πάει πια?? Τη "φάγανε"?
Την έχει κανείς να μου τη στείλει?

Άβαταρ μέλους
PLANTMAN
More than 150 posts user.

#33 Δημοσίευση από PLANTMAN »

Ποσειδώνας

#34 Δημοσίευση από Ποσειδώνας »

Αγαπητέ φίλε Γιαννάκη παρεξήγησις μηδέν.Οφείλω μόνο να διευκρινίσω τα εξής:

-Εγώ δεν είπα για το "Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω", γιατί είναι σαφές ότι πρόκειται για τραγούδι του Ζαμπέτα.

-Για τα δύο τραγούδια σε 45άρια είχα κάνει ένα πόστιγκ και ρωτούσα -χωρίς να πάρω απάντηση- άν τα ξέρει κανείς για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η εντύπωσή μου. (Ναί, εξακολουθώ πάντως να έχω την εντύπωση ότι το 45άρι δισκάκι ή δισκάκια που είχα δεί το 196ήντατόσο έγραφαν Μάρκος Βαμβακάρης). Αλλωστε, αυτά τα δύο ήταν ωραία τραγουδάκια, αλλά όχι τίποτε αριστουργήματα.Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι του Μάρκου. Ρωτάω.

-Δεν είπα ότι ο Ταμβάκης είναι ανύπαρκτος. Ξέρω ότι αναφέρεται ώς στιχουργός τραγουδιών. τώρα μάλιστα μούπανε, γιατί δεν το ήξερα, ότι ο Κουνάδης (όχι πηγή αυθεντίας, απλώς μία φώνή παραπάνω) στη σειρά των CD του για τον Μάρκο θεωρεί, και αυτός, τους Ταμβάκη-Μαυροφρύδη ψευδώνυμο του Μάρκου (ενδεχομένως δε μονο τον Μαυροφρύδη γιατί το Ταμβάκης είναι λέει ψευδώνυμο του -προ τεσαρακονταπενταετίας γείτονά μου- Χαράλαμπου Βασιλειάδη-δεν ήξερα τότε να τον ρώταγα).
Συνεχίζω.

Ποσειδώνας

#35 Δημοσίευση από Ποσειδώνας »

Φίλε Γιαννάκη συνεχίζω.

Το ερώτημα όμως, για το "Με θάρρος αγωνίζομαι" είναι το εξής:
Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά του Μάρκου, που δεν είχαν γεννηθεί τότε, ξέρουν άν το τραγούδι αυτό ήταν δικό του; Πολλώ δε μάλλον που αυτό το τραγούδι -το οποίο ίσως να μην το τραγούδησε ο ίδιος ο Μάρκος γιατί μπορεί να φαίνοταν άτοπο ο βάρδος της μαστούρας να άδει εθνικοπατριωτικά- πήγε και άπατο. Αλλωστε ούτε από περιεχόμενο ούτε και από την ρυθμική του αγωγή προσφέρονταν για να παιχθεί σε κέντρο και ενδεχόμενα να ξεχάσθηκε και από τον ίδιο τον δημιουργό του, πολύ γρήγορα. (Πρέπει νάχε ξεχάσει και άλλα ο μεγάλος. Το ίδιο και ο Τσιτσάνης, το ίδιο και ο Μπερλιόζ και γενικώτερα όλοι οι παραγωγικοί συνθέτες).

Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να μιλάμε ιμπρεσσιονιστικά και γενικόλογα, ειδικά σε μία χώρα που είναι γεμάτη από αερολόγους και παπαρολόγους και στο μιλητό πολλοί έχουν αποδείξει ότι οι Ινκας έμαθαν γράμματα από τον παππούλη τους, ή ότι είναι ανώτερα όντα γιατί τους έφερε στην ελληνική Γή το Ούφο. Από την άλλη μεριά όμως, στην Ιστορία, όταν δεν υπάρχουν δεδομένα και μαρτυρίες, ή όταν αυτά είναι αντικρουόμενα, ο ιστορικός καλείται να προτείνει την πλέον πιθανοφανή υπόθεση επι τη βάσει των ενδείξεων που υπάρχουν.Χωρίς βέβαια να είμαι εγώ ο ιστορικός του ρεμπέτικου, στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτού του αριστουργηματικού τραγουδιού, θεωρώ ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δεν μπορεί να το έχει συνθέσει παρά ένας μεγάλος δημιουργός, που για κάποιον λόγο δεν ήθελε να το υπογράψει με το όνομά του. Και ποιός νάναι αυτός; Θεωρώ το πλέον πιθανό να είναι ο Μάρκος.
Συνεχίζω και κλείνω.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”