CYCLOWN CIRCUS ερασιτεχνική ταινία

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#15 Δημοσίευση από AGIS »

BLEKOS έγραψε:... ....Οι ρεμπετες, σιγουρα οχι ολοι, ηταν κωλογλυφτες(με το συμπαθειο) του καθε μαεστρου και της καθε εταιρειας, ακουγαν λεφτα και παιζει να εκαναν κωλοτουμπες.... ... ...
Φίλε Μπλέκο, μήπως υπερβάλλεις;
Διότι, με αυτή τη λογική, μπορούμε ν' αρχίσουμε να μετράμε ποιος ήταν περισσότερο γλύφτης ανάλογα με το ποιος φωνογράφησε τα πιο πολλά τραγούδια. Άρα ας πούμε πρωταθλητές στο γλύψιμο Τσιτσάνης και Μάρκος.
Ο δε Μάρκος πάλι, θα ήταν φαίνεται μεγάλος γλύφτης προπολεμικά, αλλά μετά τον πόλεμο δεν έγλυφε και τόσο οπότε και παραγκωνίστηκε. Το '60 ξανάρχισε να γλύφει και ξαναμπήκε στο στούντιο κλπ κλπ.

Δεν ερμηνεύονται όλα με το γλύψιμο.
Όχι ότι δεν υπάρχει, αλλά το σημειώνω για την απολυτότητα.
Έπειτα γιατί έχεις για ρεμπέτες μόνο αυτούς πού φωνογράφησαν;
Εγώ δε μπαίνω σε ερωτήματα αν οι cycloncirkus είναι ρεμπέτες, αν το ρεμπέτικο είναι ροκ, αν το μπλουζ είναι ρεμπέτικο κλπ, αλλά απλά γράφω αυτά σαν σχόλιο στα γραφέντα.

rebetika
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 156
Εγγραφή: 07 Μάιος 2005 12:26 pm
Τοποθεσία: Korinthos

#16 Δημοσίευση από rebetika »

Συμφωνω με τον Αγη σχετικα με τον νεωτερισμο που (οταν γινεται αποδεκτος και παντα με κριτηριο την γνωση και την αγαπη για την παραδοση) συμβαλλει θετικα στην ανανεωση και στην εξελιξη της παραδοσης.
Ισως στην αρχη να ειναι δυσκολο να το αποδεχτει η παραδοση γιατι μην ξεχναμε οτι παλεψε και παλευει ακομα να κρατηθει ζωντανη και ακμαια απεναντι σε διαφορα "θηρια" (μιλαω κυριως για το εμπορικο τραγουδι) , ομως οταν κατι ερχεται αυθορμητα και μπορει να δεσει με τα παλια τοτε δημιουργει παραδοση πραγματικα.

Δυστυχως η ευτυχως φιλε Jhammer οι εμποροι χρειαζονται γιατι αν και ασυνειδητα ( αφου σκοπος τους κυριως ειναι το κερδος) προωθουν το ακουσμα και εμεις σημερα μπορουμε να το χαρουμε.Βεβαια εχεις απολυτο δικιο οταν λες τι δουλεια εχουμε εμεις με τους εμπορους.Πολλες φορες εχουν βαλει και ακομα βαζουν το χερακι τους "φτιαχνοντας" μουσικους και φιρμες.Οποτε αν γινοταν να μην τους εχουμε παλι καλο θα ηταν.Αλλα και πως αλλιως να μαθει ο κοσμος το τραγουδι του ενος η του αλλου?
Ισως αν ηταν μουσικος στην θεση του εμπορου να αλλαζε η υποθεση αλλα φοβαμαι πως αυτη η θεση (του εμπορου) αλλαζει τους ανθρωπους.

Δεν θεωρω τα ηλεκτρονικα οργανα μια εξελιξη.Μαλλον μια ευκολια και πιο πολυ εναν τροπο να δειξει ο αστος το "μερακι" του με τοση φασαρια...(προσωπικη μου αποψη βεβαιως).

Συμμεριζομαι την ανησυχια για την ακουστικη μουσικη αλλα εχω ακομα ελπιδες να μην γινει μουσειακο ειδος αφου ολο και πιο πολλοι ακροατες και μουσικοι στρεφονται παλι στην ακουστικη μιας και η ηλεκτρικη εχω την αισθηση οτι σε μεγαλο χρονικο διαστημα κουραζει το αυτι.



"Κάποιος που έχει γνωρίσει και διακρίνει τα διάφορα ηχοχρώματα των περιοχών (ανατολίτικη μουσική, ρουμάνικη, ελληνικά ρεμπέτικα, ελληνικά νησιώτικά, ελληνικά βλάχικα, βουλγάρικα, ιταλικές ταραντέλες, γαλλικά swing, flamengo και τόσα άλλα) και συνειδητοποιήσει πόσο χρόνος χρειάστηκε για να διαμορφωθούν σίγουρα θα ήθελε να μην χαθούν. Ένας φίλος που παίζει τρομπέτα μου είχε πει: "Καλά, οι παππούδες μας παίζαν έτσι γιατί είχαν μπορέσει να πάνε μόνο μέχρι το διπλανό χωριό, εμείς που ακούμε μουσικές από τόσους τόπους δεν είναι φυσικό να φτιάχνουμε μια μουσική με περισσότερες επιροές;" Και εγώ στη μουσική που ονειρέυομαι μπορεί να προσμιγνύονται τα διάφορα είδη αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα να διατηρούνται τα διακριτά χαρακτηριστικά τους. Για να το πετύχει βέβαια αυτό κάποιος θα πρέπει μάλλον να γνωρίσει πρώτα σε βάθος το κάθε είδος, να γνωρίσει αυτό που υπάρχει ήδη και τις συνθήκες που το διαμόρφωσαν, το τι εκφράζει κτλ και μετά να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Μάλλον δεν είναι μια εύκολη υπόθεση."

Σιγουρα πρεπει να το γνωρισει σε βαθος αλλα ειναι εφικτο για εναν μουσικο να ξερει τοσο καλα τοσα πολλα ειδη?
Και πως θα καταφερει να τα ενωσει ολα μαζι αλλα να μην χασει καθενα την ιδιαιτεροτητα του?

Υγ.Καλο και το κομματι Hora.Θυμιζει κατι ελληνικο η κανω λαθος?
Σε ευχαριστω για τα τραγουδια θα τα ακουσω το βραδυ σπιτι!

Χαιρετω και συγνωμη για την πολυλογια!


Σεσκουλας!

Άβαταρ μέλους
BLEKOS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: 25 Ιαν 2005 10:40 am
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Επικοινωνία:

#17 Δημοσίευση από BLEKOS »

Οκ ειμαι κομματακι υπερβολικος,παντως δεν παραβλεπω και το αγνο κομματι που υπηρχε τοτε.Οσον αφορα τα γλειψιματα κλπ δεν εχει να κανει με το πληθος των δισκων που εβγαλε ο καθενας, μιας και αναφεραμε το Μαρκο...ολο κ κατι εχει κλεψει κ αυτος...ειμαι λαθος;

Τελος παντων,σε ολους τους χωρους συμβαινουν αυτα, απλα καθετι αρνητικο που διαβαζω για τους ρεμπετες μου καθεται στραβα.....στην τελικη ανθρωποι ησαν κ αυτο:)
https://www.youtube.com/channel/UCYTGsC ... S-fbD9a_WA

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#18 Δημοσίευση από AGIS »

mpletsas έγραψε:Άγη αυτό το μουσικό ηχόχρωμα που γνωρίζουμε από τις ταινίες του Κουστουρίτσα, τις μελωδίες του Μπρέγκοβιτς κλπ είναι «μόδα» στην Δ. Ευρώπη, ειδικά μεταξύ των «μποέμ» και «ψαγμένων» (στους οποίους, εννοείται, δεν συγκαταλέγομαι). Προσωπικά δεν τρελαίνομαι αλλά δεν με χαλάει κιόλας. Περεμπιπτόντως, δείτε μια διασκευή προς το «γιουγκοσλαβο-τσιγγάνικο» ύφος (άν λέγεται έτσι) γνωστού προπολεμικού τραγουδιού που έχουμε στη σελίδα και σχηματίστε άποψη:

http://www.youtube.com/watch?v=be7O4m9rOZE

Αναφορικά τώρα με την διασκευή του Δημήτρη (jhammer) και των φίλων του, μπορώ να πω ότι μου άρεσε, μπράβο παιδιά! Πάντως θεωρώ ότι είναι «έντεχνη». Η μουσική παράδοση δεν νομίζω ότι χτίζεται έτσι. Οι όποιες αλλαγές/εξελίξεις σε μια παράδοση έρχονται πολύ πιο βαθμιαία, φυσικά και σχεδόν ασυνείδητα. Ούτε είναι απαραίτητο ότι η όποια υγιής εξέλιξη σε μια παράδοση πρέπει σώνει και καλά να επέλθει από ξένες επιρροές. Υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί.

Δεν διαφωνώ γενικά στα παραπάνω, αλλά απ' την άλλη αυτό το κομμάτι από το λινκ που έβαλες είναι σαν ντίσκο-μπουζούκι-κλαρίνο-τρομπέτα κλπ, κάπου εφάπτεται με τον ήχο του μπρέγκοβιτς, και τελικά και οι δυο έχουν βασιστεί σε μια παράδοση που δεν είναι μόνο γιουγκοσλάβικη και τσιγκάνικη, αλλά γενικότερα βαλκανική και ακόμα και βορειοελλαδίτικη. Εννοώ κάτι τέτοιο:

http://www.youtube.com/watch?v=4lGCbpT4mQM

Πρόκειται για έναν ήχο πιο πρόσφατο από το ζουρνά κι από το κλαρίνο, που όμως πρόλαβε να γίνει παραδοσιακός σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (όπου παίζει σε πανηγύρια, γάμους κά) και της βαλκανικής, πέρα από τα σύνορα. Και βέβαια πρόκειται για ήχο που υπήρχε και πριν γίνει γνωστός ο Μπρέγκοβιτς με τις ταινίες του Κουστουρίτσα κτλ.
Αυτόν τον ήχο μου θύμισε η διασκευή του twomangas και αναρωτήθηκα πώς να προέκυψε. Απέχει βέβαια από το να ονομάσω τη διασκευή ανανέωση της παράδοσης ή κάτι τέτοιο βαρύ, αλλά ο ήχος τους σχετίζεται με αυτή τη συγκεκριμένη παράδοση ακόμα κι αν δεν το έκαναν επίτηδες.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος AGIS την 12 Μαρ 2009 03:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#19 Δημοσίευση από AGIS »

http://www.youtube.com/watch?v=SmPy--EuGz4

κι ένα δείγμα από "χάλκινο" τσάμικο, αλλά με πολύ θόρυβο.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”