ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ......!!

"Κονσούλτο"
Κλειδωμένο
Μήνυμα
Συγγραφέας
AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#155 Δημοσίευση από AGIS »

ntouzenis έγραψε: Προφανως στη Συρο οταν δουλεψε ο Μαρκος ειχε ενα κλωστηριο και πολυ ητανε ...
Δεν έχει σχέση με το "αισθητικό" ζήτημα, ούτε με τις αλλαγές στους στίχους, από λάθος κλπ, αλλά μάλλον στη Σύρο όταν δούλεψε ο Μάρκος υπήρχαν αρκετά κλωστήρια κι όχι μόνο ένα:
<<Έφτασε και το 1912. Τότες, επήραν και τον πατέρα μου στρατιώτη. Με παίρνει εμένα η μάνα μου και πάμε να πιάσουμε δουλειά σ' ένα κλωστήριο του Δεληγιάννη>>.

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη ήταν νησί με εντελώς εμπορική και βιομηχανική οικονομία, η Ερμούπολη μέχρι μάλλον και τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν λιμάνι σαν τον Πειραιά.

<<...Με τη δημιουργία της Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820, εγκαινιάστηκε το σημαντικότερο ναυπηγικό κέντρο της Ελλάδος του 19ου αι. Στην περίοδο της άνθισής του, το ναυπηγείο της Ερμούπολης έβγαζε πάνω από 70 πλοία το χρόνο (Αγριαντώνη 1998).
Ενδεικτικό εξάλλου του μεγέθους της βιομηχανικής ακμής της Ερμούπολης είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 40 καμινάδες εργοστασίων λειτουργούσαν στη δυτική πλευρά του λιμανιού της κατά την αυγή του 20ου αι. Στη δυτικά αυτή πλευρά του λιμανιού αναπτύσσεται η βιομηχανική ζώνη της Ερμούπολης με:
Ναυπηγείο
Δεκάδες βυρσοδεψία
Κλωστοϋφαντουργεία
Σκαγιοποιείο
Χρωματουργείο κ. ά...>>

<<Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, εμφανίζεται στασιμότητα στην ανάπτυξη παραδοσιακών κλάδων όπως της βυρσοδεψίας, της ξυλοναυπηγικής και γενικότερα του εμπορίου. Τότε, η Ερμούπολη αποκτά τη βιομηχανική της φυσιογνωμία, καθώς στρέφεται στην κλωστοϋφαντουργία, αναπτύσσοντας μια μαζική εργατική απασχόλησης και αποκτώντας το ύφος της «εργατικής πόλης». >>

Στην Ερμούπολη ναυπηγήθηκε και το πρώτο στην Ελλάδα σιδερένιο καράβι. Όμως τα "σιδερένια καράβια" κι ο "ατμός" αοδήγησαν στη συγκέντρωση του ναυτικού εμπορίου σε λιγότερα και μεγαλύτερα λιμάνια, κι έτσι η Ερμούπολη άρχισε να χάνει τη σημασία της σαν εμπορικό λιμάνι.

Μάλιστα, όπως διαβάζω αλλού, το ότι η οικονομία του νησιού στηριζόταν στη βιομηχανία και το εμπόριο, είχε σαν συνέπεια στη διάρκεια της κατοχής το θάνατο από πείνα χιλιάδων κατοίκων του (8-9.000 συνολικά), καθώς δεν μπορούσαν πια να εξασφαλιστούν εισαγόμενα τρόφιμα.

Αλλού πάλι:
<<Στη συνέχεια, η βιομηχανία ακολούθησε μια πορεία συρρίκνωσης ως προς τον αριθμό και μείωση της κλαδικής της σύνθεσης. Στη δεκαετία του 50 λειτουργούν 23 μονάδες κλωστοϋφαντουργίας, στην δεκαετία του 70 λειτουργούν 8, σήμερα υπολειτουργεί μια μονάχα μονάδα.>>

Τα παραθέτω αυτά σαν παρένθεση (με αφορμή το πόσα ήταν άραγε τα κλωστήρια στη Σύρο) σχετική με το κοινωνικό περιβάλλον όπου διαμορφώθηκε ο Μάρκος και η "αισθητική" του.

--------------------------------------------------------

Προσθέτω ακόμα ένα παράθεμα:

<<Η Ερμούπολη πέρασε σε μια νέα φάση και μέχρι το τέλος του αιώνα μετατράπηκε σταδιακά σχεδόν αποκλειστικά σε βιομηχανική πόλη. Δημιουργήθηκαν νέοι κλάδοι: αλευροβιομηχανία, υαλουργία, ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, ενώ το κλείσιμο του 19ου αιώνα σήμανε τον προσανατολισμό της βιομηχανικής δραστηριότητας κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία. Με το πλήθος των εργοστασίων (πάνω από 25) του κλάδου της βαμβακουργίας δεν είναι παράξενο που αποκάλεσαν την Ερμούπολη «ελληνικό Μάντσεστερ». ...

Το νέο κύμα προσφύγων το 1922 αναζωογόνησε με τη δημιουργικότητα, επιχειρηματικότητα, τεχνογνωσία και ειδίκευσή του τη βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα της πόλης.

Στο τέλος του Μεσοπολέμου, όμως, πολλά εργοστάσια έκλεισαν και το λιμάνι νέκρωσε. Η Κατοχή, ο λιμός του 1941 και οι βομβαρδισμοί έπληξαν βαριά τη Σύρο. Η οικονομική παρακμή εντάθηκε στις μεταπολεμικές δεκαετίες, καθώς οι βιομήχανοι άρχισαν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στον Πειραιά και αλλού. Μεταξύ 1951 και 1971 τα περισσότερα εργοστάσια έκλεισαν και η πόλη έχασε με τη μετανάστευση το 20% του πληθυσμού της. Το Νεώριο έκλεισε για τρία χρόνια και ξανάνοιξε το 1994. >>

AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#156 Δημοσίευση από AGIS »

Τα παραπάνω είναι από διάφορα λινκς σκόρπια

Ενδεικτικά:

http://www2.egeonet.gr/aigaio/FORMS/fLe ... chapter_22

http://www.aparadektoi.gr/component/opt ... ic,8035.0/

http://www.syros.gr/siros/index.php?opt ... &Itemid=39

http://www.syros.com.gr/syros/info/hermoupolis.htm

Επίσης:

http://www.geocities.com/Athens/Bridge/ ... rphgh3.htm

http://www.siros.gr/siros/index.php?opt ... &Itemid=78

Ακόμα από δυο διευθύνσεις, που δεν έχω κρατήσει, και στις οποίες διατίθεται
σε μορφή pdf η μελέτη <<ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ – Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.
ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ Μαρία - Γεωργία
Δρ. Βιολόγος, Υπεύθυνη Π.Ε Δευτ/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων>>

και σε μορφή word ένα κείμενο σχετικό με την οικονομική ιστορία της Ερμούπολης με την ένδειξη <<Πληροφοριακό Σύστημα Προβολής Αξιόλογου Πολεοδομικού Αποθέματος, Πολιτιστικού και Τουριστικού Εδιαφέροντος Ερμούπολης>>

Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#157 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ενδιαφεροντα τα παραπανω ...
ειναι γνωστη η αναπτυξη της Συρου απο το 1850 και μετα, μαλιστα και η οικογενεια του Βενιζελου κατεφυγε εκει για καποια χρονια γυρω στο 1870 !!

Απο μονο του ειναι ενα ολοκληρο θεμα και ποσο μαλιστα αν βαλουμε και αλλες πολεις με τεραστια βιομηχανικη και βιοτεχνικη αναπτυξη τα χρονια εκεινα οπως η Μυτιληνη, η Καβαλα, η Ξανθη, η Ναουσα κλπ

Οσον αφορα το Μαρκο παρ'ολο που υπηρχαν αρκετα κλωστήρια στη Συρο, στον Πολυτεχνιτη οπου περιγραφει τη ζωη του στη Συρο μεχρι που πεταξε εκεινη την κοτρωνα και επεσε σε ενα σπιτι οποτε την κοπανησε για Πειραια, δουλεψε σε ενα απο αυτα μαζι με τη μητερα του, πιτσιρικας καπου 10 χρονων, οπως θυμαμαι ...

AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#158 Δημοσίευση από AGIS »

Σε ένα, "στου Δεληγιάννη".

Με αφορμή τον αριθμό των κλωστηρίων στη Σύρο κοίταξα και την αυτοβιογραφία του Μάρκου απ' όπου και αυτές οι 3 σειρές:
<<Έφτασε και το 1912. Τότες, επήραν και τον πατέρα μου στρατιώτη. Με παίρνει εμένα η μάνα μου και πάμε να πιάσουμε δουλειά σ' ένα κλωστήριο του Δεληγιάννη>>,

Δεν ξέρω από πού θυμόμουν -από παλιούς φίλους συριανούς, από βιβλία για το εργατικό κίνημα, από όλα αυτά μαζί- για τα της βιομηχανίας στην Ερμούπολη, κι έτσι φίλε, ντουζένη, η φράση σου μού 'δωσε αφορμή για μια βουτιά στα ψαχτήρια του διαδικτύου...

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 31 Αύγ 2008 08:07 pm
Τοποθεσία: όπου παίζει ο "γαύρος"!...
Επικοινωνία:

#159 Δημοσίευση από Alcibiadis »

H Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό μας έχει βάλει τα γυαλιά......!!!!

Πρόσφατα βρέθηκα σαν πελάτης στη "ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ". Θα σας πω χωρίς υπερβολή, ότι τέτοιο μαγαζί δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα!
Και εξηγώ το γιατί..
Πρόκειται για ενα ενιαίο χώρο, λιτά διακοσμημένο, που σου δίνει αμέσως την εντύπωση ότι το κλίμα είναι παρείστικο και ζεστό. Οταν ένας χώρος είναι αποκλειστικά μουσικός ,(δεν έχει σχέση με ταβέρνα η φαγάδικο) είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον "ζεστάνεις". Εκτός και αν το αισθητικό κριτίριο είναι υψηλό!. Και προχωρώ στα σπουδαιότερα!!!!!
Ο ΗΧΟΣ!!!!!!!!!ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ!!!!!
Τα όργανα παίζουν στα μικρόφωνα δίνοντας άμεσα την αίσθηση του μεγενθυμένου φυσικού ήχου! (τι πιο υγιές και ανθρώπινο!) Ο Μήτσος Μυστακίδης και ο Δημήτρης Σφίγγος (τα...αφεντικά δηλ...) έδωσαν μεγάλη βάση στον ήχο και με πολύ μεράκι! (ίσως γιατί οι ίδιοι είναι μουσικοι).
Το πρόγραμμα που κάνουν παίζοντας οι ίδιοι και τα μουσικά σχήματα που καλούν απ'όλη την Ελλάδα (ρεμπέτικα παραδοσιακά μαζί και σολίστες) ,έχουν ήδη κατατάξει το μαγαζί αυτό σαν κορυφαίο στο είδος του!! Και φυσικά δεν χρειάζονται συστάσεις ειδικά σε ότι αφορά την προσωπικότητα και παικτική δεινότητα του Μυστακίδη!!
Μας αποδεικνύει στη καθημερινή πρακτική ότι το υψηλό αισθητικό κριτίριο μπορεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα (σε κόντρα των καιρών).!!!
η πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός! (Αρκάς)

http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 31 Αύγ 2008 08:07 pm
Τοποθεσία: όπου παίζει ο "γαύρος"!...
Επικοινωνία:

#160 Δημοσίευση από Alcibiadis »

Mήπως παιδιά είδε κανείς τον Κ.Φέρρη στη εκπομπή "έχει γούστο";;
Γιατί δεν μας αφήνει να λησμονήσουμε;;
Πρέπει δηλ.κάθε φορά να τρέχουμε στα φαρμακεία για την ωτίτιδα;;
Και σαν να μη έφτανε αυτό θα μας "φορέσει κολλάρο" την "επιστημονική" του συγγραφή γύρω απ την ιστορία του ρεμπέτικου!!!! Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας!!!
ΕΛΕΟΣ!!!!!
η πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός! (Αρκάς)

http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com

Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#161 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ε ποσο να δεις βρε Αλκη ;;
Ειδα λιγο εκει το "Θερμαστη" που ελεγε ο Στρατος, προσπαθων να μιμηθει τον παπου του ... αλλα δυστυχως οχι τοσο πετυχημενα ...
Τα μπουζουκια εκαναν κατι φάνκυ ανταποκρισεις ... ιδεες να μας δινουνε ...
οποτε δεν καταφερα να το δω το υπολοιπο, δεν αντεξα ...
Καποια στιγμη το ξαναγυρισα γιατι ημουνα ταυτοχρονα και στον υπολογιστη και ακουσα τη Μπηλιω να διαφημιζει τις εκδοσεις Φερρη οπου ο συγγραφευς εδινε τη συγκαταβαση του και συμπληρωνε αναλογως !!

Για οσους ενδιαφερονται προσφατα εμαθα (επιτελους) οτι το ονομα Μπηλιω ειναι το κανονικο της κυριας δλδ το βαφτιστικο, το οποιο το πηρε νομιζω απο τη γιαγια της ... ξεχασα ομως πως και τι ...

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”