ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ......!!

"Κονσούλτο"
Κλειδωμένο
Μήνυμα
Συγγραφέας
issipap
More than 100 posts user

#148 Δημοσίευση από issipap »

xxx
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος issipap την 04 Μαρ 2009 09:05 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#149 Δημοσίευση από Alcibiadis »

Μήπως έχουμε και εμείς "λερωμένη τη φωλιά μας";
Ξεκίνησα αυτό το τόπικ με αφορμή την κακόγουστη κατά τη γνώμη μου σειρά εκπομπών της ΕΤ3 με τον Κώστα Φέρρη.Ο διάλογος μέχρι τώρα θα έλεγα ότι είχε συμμετοχή ικανοποιητική ,οι δε απόψεις των φίλων, ανέδειξαν
το επίπεδο της συζήτησης και με κόσμιο τρόπο(χωρίς παρεκτροπές...)
Όμως εδώ θα "τολμήσω" να πώ ότι έχω κάνει ένα σφάλμα! Το εντοπίζω στο ότι απομόνωσα την "κακόγουστη αισθητική" σαν ένα προιόν ταξικού συστήματος που σκοπό έχει την αισθητική αλλοτρίωση της κοινωνίας μας κλπ...Είναι όμως μόνο αυτό;; Ευθύνη για την αισθητική κακογουστιά έχει μόνο το "ταξικό σύστημα" και αυτοί που κινούν τα νήματα;; Για να δούμε λοιπόν εμείς οι μουσικοί και τραγουδιστές που δεν κινούμε κανένα νήμα τι "σόι" αισθητική έχουμε αναπτύξει!!
Πχ. εάν κάποιος που επιθυμεί να ακούσει το λαικό μας τραγούδι, επισκεφτεί (σε βάθος χρόνου) 100 μεζεδοπωλεία, δεν θα δυσκολευτεί να διαπιστώσει τα εξής ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ (το εννοώ) συμπεράσματα:
1) Έλλειψη βασικών οργάνων (ένα μπουζούκι και μια κιθάρα δεν συνιστούν λαική ορχήστρα!) με αυτό το τρόπο απουσιάζει το σιγόντο στα όργανα!
2)Οι τραγουδιστές (αυτοί που παίζουν δηλ.)στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ΄αυτό το ρόλο! Λένε τραγούδια εξαιρετικής δυσκολίας με ασταθή φωνή με αποτέλεσμα το "στονάρισμα" να πηγαίνει σύννεφο!!
3) Απουσιάζει η γυναικεία φωνη! Συνήθως δε εκεί που υπάρχει, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς , το "ακατέργαστο" σε ότι αφορά την τεχνική επάρκεια!
4) Το σιγόντο στις φωνές είναι απο ελλειπές εως και ανύπαρκτο! Αν είναι δυνατόν δύο μουσικοί που τραγουδάνε να μη κατέχουν το σιγόντο!
5) Η τεχνική επάρκεια των μπουζουξήδων είναι λίαν επιεικώς κάτω του μετρίου! (σήμερα το να "γρατζουνάς" είναι αρκετό για να σε καταξιώσει σαν μπουζουξή!!)
Το εκπληκτικό δε είναι ότι απο τη στιγμή που κατόρθωσαν να πιάσουν δουλειά ούτε λόγος για μελέτη!!! Αντίθετα μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει, ένα είδος έπαρσης , που αφορά την "καταξίωση" τους στο
"κοινωνικό γίγνεσθαι". Με αυτές μου λοιπόν τις διαπιστώσεις καταλήγω στα
εξής ερωτήματα:

ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ (Μ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ) ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ;;
ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ "ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ";;; (ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ ΜΑΣ!!)...........
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΦΕΡΡΗΣ (περί μίζερων κομπανιών) ΜΗΠΩΣ ΠΑΤΑΕΙ;;

ΥΓ.Απ' όλη αυτή τη "σκληρή" κριτική προς τους μουσικούς φυσικά και δεν εξαιρείται ο εαυτός μου!..................
η πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός! (Αρκάς)

http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com

Άβαταρ μέλους
BLEKOS
Επικοινωνία:

#150 Δημοσίευση από BLEKOS »

Δεν εχω πετυχει ποτε τοσο ενοχλητικη κομπανια σε μεζεδαδικο!!!

Ο.κ εχω ακουσει φαλτσα κ οχι το πλεον εντυπωσιακο παιξιμο απο τον μπουζουξη κλπ αλλα δεν ηταν αυτο που με ενοχλησε.Οταν βλεπω οτι καποιοι παιζουν με την καρδια τους ειμαι σε θεση να παραβλεψω/παρακουσω καποια πραγματα.Σαφως και δεν ισχυει αυτο για 3 γαιδαρους με μπουζουκια :D :D παραπαει.

Δε θα με ενοχλησει το αν θα ακουω απλα κιθαρα-μπουζουκι η αν θα λειπει η γυναικεια φωνη.Εχει τυχει να βρεθω σε κουτουκι που ειχε 2 μπουζουκια,μπαγλαμα κιθαρα,γυναικα με κουταλια (κ οχι μονο μια φορα)....εκτος απο το θεμα του ρεπερτοριου που επαιζαν μεσα σε καποια "ευγενη" ρεμπετικα και λαικες επιτυχιες του 60-70, δεν ειχαν ψυχη....ε τι να το κανω;....βαλε ραδιο ρε αδικιορισμενε ταβερνιαρη!!!
ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΓΑ ΑΠΛΑ ΕΝΑΝ ΤΥΠΟ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ......

Ωστοσο προσφατα μας εγινε(εμενα κι ενος φιλου που παιζει κιθαρα) προταση απο ενα τσιπουραδικο(που το'χει φιλος)(α!!! κ μας εχει ακουσει :D ) να πηγαινουμε να βαραμε καμια πενια οποτε μας κανει κεφι.ΟΚ ειμαστε ενας μπαγλαμας κ μια κιθαρα....εδω στην ωραια μας Κερκυρα ομως το ρεμπετικο δε φτουραει ιδιαιτερα....θελω να πω οτι οσοι μαθαινουν μουσικη μαθαινουν κυριως οργανα φιλαρμονικων(μιας κ εχουμε πολλες)...αντε και οι περισσοτεροι απο τους ελαχιστους μπουζουξηδες παιζουν σκυλαδικα και λαικα...αρα φαντασου ποσοι ειναι οι ρεμπετες....

Γυναικεια φωνη;!...μια απ τα ιδια...αντε καποιες φοιτητριες να εχουν καποια ιδεα....

Τι κανουμε τωρα;....ωστοσο βεβαιως και τιθεται θεμα αυτογνωσιας*** και καλογουστιας, ρε ατιμε αν ξερεις οτι γκαριζεις τι πας και το παιζεις τραγουδιστης;...ρωτας αν θελω να σ ακουσω;!!!(εδω κολλανε οι τρεις γαιδαροι με μπουζουκια)
βεβαια η εννοια του γουστου ειναι υποκειμενικη, αλλα εχει και καποιες αρχες...
το ιδιο ισχυει και για οργανοπαικτες κλπ....

μακρυγορησα και ξεφυγα...στα χωραφια θαρρω!!!

Απλα αυτο που συμπεραινω εγω ειναι οτι σαφως και ειμαστε υπεθυνοι για την καθε καταντια που αντικρυζουμε, ολοι ανεξαιρετως!!!
Το θεμα ειναι οτι με τα σημερινα δεδομενα ο καθε αχρηστος γινεται ειδωλο, με αυτο το σκεπτικο σου λεει κι ο αλλος γιατι να μην παιξω στην ταβερνα;....
τροφοδοτειται απο το γεγονος οτι ο κοσμος πηγαινει στην ταβερνα....και σου λεει ...εγω καλα παιζω!!!

Αν δε μπουκοταριστουν καποια πραγματα δεν προκειται να αλλαξουν...ειναι απλο...δε σ αρεσει?..........δεν το αγοραζεις!!!!
Αν ομως δεν ειναι μαζικο κατι τετοιο...δε λεει και τιποτα..
ΤΕΛΙΚΑ...μηπως η κοινωνια εχει χασει την αισθηση του καλαισθητου κ απλα συμβιβαζεται με αχαρα κ τελειως ετοιματζιδικα πραγματα?

Τοτε βρισκεσαι απλα εγλωβισμενος σε εναν κοσμο κακογουστιας......απαισιοδοξο μα αρκετα ρεαλιστικο, απλα εσυ κοιτας να απεχεις απο τετοια σκηνικα.Αντιπροτεινεις κατι καλυτερο...αν εχεις να επιδειξεις κατι τετοιο.

*** να γιατι δεν παω τσιπουραδικο να παιξω....μην κοιτατε που βγαζω καμια μουσικη....αααααλο αυτομου :P

ΥΓ-συγνωμη για την πολυλογια και το "φευγιο"
https://www.youtube.com/channel/UCYTGsC ... S-fbD9a_WA

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

Άβαταρ μέλους
Pikinos
Επικοινωνία:

#151 Δημοσίευση από Pikinos »

Όταν ο Φέρρης πριν κάποια χρόνια τόλμησε και ανέλαβε να σκηνοθετήσει 2 DVD με τον -μονίμως (και μάλιστα εσκεμμένα) απεκλεισμένο και απεχθή στα media- Ρένο Αποστολίδη, χειροκρότησα την πρωτοβουλία! Σημειώστε, ότι ο Ρένος υπήρξε ο τελευταίος σύγχρονος έλληνας που πάλεψε για τα ποιοτικά αισθητήρια και τα ουσιαστικά κριτήρια.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, πώς είναι δυνατόν ο Φέρρης να βγάζει αίφνης μια αθλιότητα σαν το „Ονείρου Ελλάς“ και μάλιστα να το χαρακτηρίζει από πάνω και “δημιουργία“;! Ο Ρένος “θα του τράβαγε τ’ αυτί“ και όχι μόνο!

Η αισθητική υπήρξε πάντα αυστηρά προσωπική υπόθεση. Τα κριτήρια έχουν τη δική τους αυτόνομη δυναμική: ελίσσονται και εξελίσσονται ανά τα πρόσωπα και τις εποχές. Στην περίπτωση του Φέρρη δε, εκτελούν και στροφή 180 μοιρών, αυξάνοντας την εντροπία! :P

Προσωπική υπόθεση λοιπόν του κάθε εστέτ ψευδοδημιουργού, να μας σερβίρει τα αγκωμαχητά του σαν “τέχνη“. Και προσωπική μας υπόθεση να του τα χώνουμε, όπως μπορούμε κι όπου τον βρούμε!
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#152 Δημοσίευση από ntouzenis »

...και μη μ'αφησεις πια να ξαναφυυυγωω
κοντα σου βαλε με να ζωωωω
και στρωσε μου να κοιμηθωω ...

μεσ'τα κλωστήρια μ'ειχανε κι εφτιαχνα πακετακια ...

απο τη σημερινη εκπομπη του Φερρη, απανωτες
κακοποιησεις στιχων !!!

Νίκος Α. Πολίτης

#153 Δημοσίευση από Νίκος Α. Πολίτης »

Έ, ρε Γιώργο τώρα, ψύλλους στ’ άχυρα ψάχνεις και σύ! Βάλε αντί Πάρε, πληθυντικός αντί ενικός… σιγά μη σκάσει κανείς και το παρατηρήσει! Οι λυμένες γραβάτες, οι τραγιάσκες και τα αναβοσβήματα από το ταβάνι, καλά κρατούν;

Κούτσες είπανε, ή κούκλες; Ή και τα δύο, όπως στο δίσκο;
Νίκος Α. Πολίτης

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#154 Δημοσίευση από ntouzenis »

Νικο ενταξει, οσο ναναι δεν ψαχνω ψυλλους στ'αχυρα, ξερεις ομως οτι αμα αρχισει να ξηλωνεται το πουλοβερ και δεν το προλαβεις, θα ξηλωθει ολο ...

Εχω ακομα και το Στελιο Βαμβακαρη σε κασετα απο ζωντανο προγραμμα να αλλοιωνει στιχους του πατερα του και εκει λες τι γινεται ;; Οι παλιοι εχω την αισθηση οτι ηταν πολυ απολυτοι στη σωστη εκτελέση μουσικης και στιχου !!

Δεν προσεξα τις κουκλες εδω ...
οσον αφορα τις περιφημες "κουτσες"προφανως στις παλιες ηχογραφησεις υπηρξαν λαθη που εμειναν για να μην ξαναγραφτει το τραγουδι αλλη μια φορα !! Προσφατο παραδειγμα ενα τραγουδι του Παπαζογλου με το Ρουκουνα ...

Παντως τα σπασμενα τηλεφωνα εχουν πλακα ειδικα απο καποιους που ισα που ασχολουνται με το ρεμπετικο και πετανε διαφορα μαργαριταρια ... προχειρα θυμαμαι :
κι ο θερμαστης στο σόχωρο, με τσι φωτιες μαλωνειιι ...
(σοχωρο λεμε στην Κρητη το ισιο χωραφι ...)
Ενω πιο πανω στα κλωστηρια ο τραγουδιστης ειχε στο νου του τα Κλωστηρια Ναουσας που σιγουρα ακουγονται πιο πολυ σημερα !! Προφανως στη Συρο οταν δουλεψε ο Μαρκος ειχε ενα κλωστηριο και πολυ ητανε ...

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”