Αφιέρωμα: Απόστ Χατζηχρήστος στη ΝΕΤ
Αφιέρωμα: Απόστ Χατζηχρήστος στη ΝΕΤ
Στις 16 Φεβρουαρίου την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο αφιέρωμα στον Απόστολο Χατζηχρήστο. Αυτό γίνει στο πλαίσιο της εκπομπής "Εχει Γούστο" στην ΝΕΤ στις 16:00 - 18:00.Επιμέλεια Πάνος Σαββόπουλος.
Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι θα παρεβρεθούν οι 2 κόρες του (αναζητήθηκαν και βρέθηκαν).
χατζηχρήστος
- ntouzenis
- More than 150 posts user.
Το συνεθεσε μαζι με την ιδια, που μικρη τοτε τον κομπανιαριζε στην κιθαρα, σχεδον με το "ζορι", αφου ο πατερας της, της εμαθε κιθαρα γι'αυτο το σκοπο !!
Ο στιχος "Ξύπνα μικρη μου, ακου μινόρε την αυγη" ήταν απο παλια πατινάδα της Σμυρνης -μην ξεχναμε οτι ο Απ.Χ. γεννηθηκε και μεγαλωσε στο Κοκάργυαλι της Σμυρνης- και το ειπε στον Χαραλαμπο Βασιλειαδη ή Τσαντα για να το διαμορφωσει πανω στη μουσικη. Μαλιστα ο Σαββοπουλος ειπε οτι το τραγουδι λεει : Ξυπνα μικρο μου κι ακουσε, ακου μινορε της αυγης" και οχι "καποιο μινορε της αυγης" ... ας το ξανακουσουμε ...
Οταν ο Α.Χ. πηγε στην εταιρεια αυτο το τραγουδι μαζι με την "Αμαξα", ο Περιστερης που ητανε μαεστρος της εταιρειας τοτε του ειπε : "αυτο θα το κρατησω εγω" (!!) συμφωνα με την πρακτικη 5-2 οπως ειπε ο Σαββοπουλος, δλδ πεντε γραφεις στο ονομα σου και 2 δινεις σε μας !!
Αργοτερα πηρε τηλεφωνο και αφησε μυνημα η Ρουλα Ματσα κορη του Μινωα, οτι το τραγουδι ανηκει στους Περιστερη και Ματσα. Δημιουργηθηκε ενα σχετικο μπερδεμα τοτε αλλα η εγγονη του Χατζηχρηστου ειπε "ενταξει το τραγουδι ανηκει σ'αυτους ..."
Επισης ενδιαφερον ειχε η ιστορια με το μπουζουκι του Χατζηχρηστου που πουλησε στον Μπιθικωτση η οικογενεια τον καιρο της αρρωστιας του και οταν μετα απο 2 χρονια απο το θανατο του το ζητησαν πισω με μεγαλυτερο ανταλλαγμα ο Μπ. ειπε οτι το μπουζουκι εσπασε ...
Τελος παντων ας μη θεωρηθει οτι "δινω" τους παραπανω σαν κλεφτες, ηταν δυστυχως μια συνηθης πρακτικη ... μην ξεχναμε ομως οτι χαρις στις ενορχηστρωσεις και συμβουλες μαεστρου και εταιρειαρχη-παραγωγου τοτε, βγηκαν στην επιφανεια αυτα τα τραγουδια και ακουστηκαν ετσι και τα γνωρισαμε ολοι ... μαλιστα επειδη διαβαζα προσφατα την ιστορια της Γκρευ απο το πρωτο βιβλιο στην "οδο πανος" φαινεται με τι προσπαθεια βγηκε στην επιφανεια ο Καζαντζιδης κλπ κλπ
- Alcibiadis
- More than 150 posts user.
- Επικοινωνία:
ntouzenis έγραψε:Η κυρια Ποπη Χατζηχρηστου -δε θυμαμαι το επιθετο του συζυγου της- ειπε τελικα για το "Μινορε της αυγης" οτι ειναι συνθεση του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ !!
Με τον Κώστα Καπλάνη, ευτύχησα να παρευρίσκομαι σε μια συναυλία που
έγινε στο θέατρο ΜΕΤΡΟ προς τιμήν του το 1993. Μαζι του ο Μπίνης και απ τη νέα γενιά ο Κορακάκης, μεμονωμένοι "οπισθοδρομικοί" , και άλλοι μουσικοί! Στο τέλος της εκδήλωσης μας εκμυστηρεύτηκε πως το "ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ" είναι δικό του!!!!
Μάλλιστα έκανε το ταξίμι και μείναμε άφωνοι γιατί το έπαιξε ολόιδια!!
Τι να πείς Γιώργο μου και ποιόν να πρωτοπιστέψεις!! Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δεχόμαστε ως το πιο σοβαρό ντοκουμέντο,την ετικέτα του δίσκου!
Γιατί αν ψαχτούμε αλλιώς ,δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη, όσο και να σπαζοκεφαλιάζουμε......
http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com