ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ

"Κονσούλτο"
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Admin
Site Admin
Επικοινωνία:

#8 Δημοσίευση από Admin »

BLEKOS έγραψε:αν δεν μπορει να τα διαβασει με μεγαλα θα τα γραφω με μικρα....δε χαλω χατηρια...ΑΛΛΑ.....το ονομα του με μικροτερα :wink: να ...καπως ετσι πικινος
Pikinos έγραψε:ΥΓ Τί κόλλημα έχεις φάει πια ρε Μπλέκο με τα κεφαλαία; Και να χάλασε το Caps Lock, ένα απλό πληκτρολόγιο δεν κοστίζει πάνω από 10€! Τσίπη!
Παιδιά δεν μαρέσουν οι κοκορομαχίες, δώστε παρακαλώ ένα τέλος και οι δυο.

Άβαταρ μέλους
Pikinos
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#9 Δημοσίευση από Pikinos »

Ούτε κοκορομαχία υπάρχει, ούτε τίποτα παρόμοιο. Χαβαλέ κάνουμε εξαρχής αμφότεροι...
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

Άβαταρ μέλους
damalailama

#10 Δημοσίευση από damalailama »

Συγνώμη από την παρέα για την μακρά απουσία μου από το ρεμπετοχωριό! Το είχα ρίξει στο σκυλάδικο για λίγο για αποτοξίνωση :lol:
Το cd που τα σπάει ελπίζω να είναι το ¨όπως πανηγύρι¨, το οποίο συμπτωματικά είναι το δικό μας...δείγμα μπορείς να βρείς στις ηχογραφήσεις μελών. Κυκλοφορούν κι άλλα 3-4 βέβαια ,τα δυο είναι σχετικά αξιόλογα (για παραδοσιακές εκτελέσεις μιλάω πάντα, γιατί γενικώς ως cd μουσικής...καλά είναι...)
Παλαιότερες ηχογραφήσεις τυχαίνει να έχω στα χέρια μου από τον πατέρα του Μάκη Κοτσορνίθη , το Νικόλα, αλλά ο Μάκης είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο δημοσιοποίησης τους γιατί θεωρεί ότι δεν είναι τίποτα σπουδαίο(!) Να σας πω εδώ ότι το Νικόλα τον είχε ακούσει ο Σίμων Καρρας και του είχε ζητήσει να πάει στην Αθήνα για να ηχογραφήσει τους παραδοσιακούς σκοπούς της Ικαρίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε για να μη φύγει από το χωριό και τη ψαρόβαρκα του...Και ήταν ο μόνος που πριν από 60- 70 χρόνια διάβαζε νότες!Πάντως ψήνω το Μάκη και θα δούμε...
Αυτοί που νομίζουν οτι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε...

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#11 Δημοσίευση από ntouzenis »

Αγγοω τελειως εκτος απο το γνωστο "Ικαριωτικο" (Χρονια και χρονια, τωρα τριγυρνω..) τι αλλο υπαρχει στο νησι !! Ψαχνω ομως στα πλαισια μιας ευρυτερης ερασιτεχνικης ερευνας το τι γινεται σε καθε νησι καποτε θα φτασω κι εκει. Ηδη ψαχνω Σκυρο, Κασο, Καρπαθο, Ροδο και βλεπουμε ...Πριν καμμια 7-8 χρονια έμαθα απο συναδελφο μουσικο, οτι καθε νησι εχει αυστηρα δικα του τραγουδια και εθιμα γενικοτερα, χορους, μαντιναδες, στολες κλπ Το ιδιο μου επιβεβαιωσε ο Γιωργος Μαρινακης, βιολιστης απο Αμοργο. Υπαρχει πχ Παριανος που δεν ξερει τα Αμοργιανα και αναποδα ... ποσο μαλλον στα νησια εκτος Κυκλαδων ! Παλια βεβαια τωρα εχει αλλαξει το πραμα και αυτο οφειλεται πιο πολυ στα Νησιωτικα του Παριου. Το ιδιο εγινε και με τα ριζιτικα "του Ξυλουρη" ...
Τον Ιουλη παιζοντας κρητικα ενα βραδυ εντυπωσιαστηκα οταν ο λυραρης ηξερε ενα σκοπο απο τη Μηλο οταν του το ζητησαν και ενα ζευγαρι τον χορεψε με ιδιαιτερα τοπικο τροπο σαν συρτο βεβαια.
Θελω επομενως κι εγω να ενημερωθω οσον αφορα Ικαρια και αλλα νησια !!
Εψαξα στο studio 52, ενα καπως κιτσατο ιντερνετικο μαγαζι, που εχει ομως πολυ πραμα και βρηκα μονο το δισκο Ελληνες Ακριτες : Χιος,Μυτιληνη, Σαμος, Ικαρια
http://www.studio52.gr/info_gr.asp?infoID=000003qx
Απο μια αλλη αναζητηση στο γκουγκλ τωρα, βρηκα ενα ενδιαφερον ποστ απο φορουμ απο τις 2.9.08 :

Πήγα για μια εβδομάδα
Έμεινα Εύδηλο και Αρμενιστή
Γύρισα (σχεδόν) όλα τα πανηγύρια για το διάστημα που ήμουν εκεί:
Σταύλο, Χριστό Ραχών, Αυλάκι, Πλάτανος Προεσπέρα κλπ.
Βρήκα κατά τύχη γνωστούς, γνώρισα και νέα άτομα, αλλά κανέναν Ικαριώτη. Όλοι από άλλα μέρη.
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το μέρος και τη λογική του πανηγυριού κάθε μέρα, ακόμα και χωρίς να γιορτάζει κάποιος άγιος.
Με 3 πανηγύρια την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα, "ημερήσια" και "βραδυνά", νομίζω βρήκα τον παράδεισο επί γης!!!
Βέβαια, για να απαντήσω και στο σχετικό γκάλοπ του site, μάλλον ακριβά τα πανηγύρια και τελικά νομίζω ότι αν συντηρούνται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό για κάποιο λόγο, αυτός είναι ο οικονομικός, ειδικά εφόσον όλα αυτά τα πανηγύρια είναι αδύνατο να στηριχτούν μόνο από την παρουσία των ντόπιων.
Μου άρεσαν πολύ περισσότερο τα μικρά πανηγύρια, αυτά που έζησα στο Σταύλο και στο Πλατάνι όπου κατά τύχη και στα δύο ήταν ο Σκάντζακας (μεγάλος Μάστορας!!!!!!)
Στην Προσεπέρα και το Χριστό γινόταν χαμός στο ίσιωμα!!! (δε μπορούσες ούτε να σταθείς)
Φεύγοντας από την Ικαρία πήρα μαζί μου ότι CD υπήρχε και δεν υπήρχε από Σκάντζακα , Ρούσσο κλπ
Η συνέχεια δώθηκε στην Αστυπάλαια όπου τα cd έπαιζαν κάθε βράδυ σε ένα καφενείο του νησιού και στήναμε τρελά γλέντια μέχρι το πρωί.

http://www.pramnos.net/postp33124.html
Πιο κατω εχει και βιντεο !!

Άβαταρ μέλους
kampas

#12 Δημοσίευση από kampas »

Γιώργαρε, αν πεις σε Ικαριώτη ως αντιπροσωπευτικό του τραγούδι την εκτέλεση του Πάριου, μάλλον θα σε κράξει...

Πηγαίνοντας κάθε χρόνο πλέον στην Ικαρία και έχοντας παρευρεθεί σε περίπου 20 πανηγύρια ποτέ δεν άκουσα τον "Ικαριώτικο" σε αυτή την ευρύτερα γνωστότερη και πιθανώς παραποιημένη version...

Οι αντιπροσωπευτικότερες version μάλλον είναι η οργανική και το "Δωσ' του φουστανιού σου αέρα"...
Η οργανική δε συναντιέται τακτικά με μικρές διαφοροποιήσεις στο τέμπο, καθώς και στα όργανα, αφού πέρα από τις εκτελέσεις με το κλασσικό - στα νησιώτικα - βιολί, παίζεται και με τσαμπούνα ή ακόμα και λύρα
...Γι' αυτό και σ' ονομάσανε "Τρελό Κορίτσι Άπονο"...

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#13 Δημοσίευση από ntouzenis »

Αυτο λεω κι εγω Θανασαρε ...
Το ψιλοκραξιμο ομως το φαγαμε περσυ -ητανε θαρρω- οταν Ικαριωτης νεολαιος, αλλα γνωστης, ζητησε τον Ικαριωτικο εδω στην Κρητη απο το λυραρη και οταν ξεκινησε το γρηγορο μας καθηλωσε με το βλεμμα του και ταυτοχρονα "πιο σιγα, πιο σιγα" μας εκανε με το χερι του ... ωσπου τον παιξαμε πολυ αργα τελικα και μας ειπε οτι ετσι παιζεται και χορευεται. Βεβαια απειρες φορες εχουμε παιξει τον ιδιο σκοπο γρηγορα και τον χορευουν οι παντες σαν σουστα νησιωτικη (;; )
Χαρακτηριστικο ειναι και το ισο απο τη μεσα χορδη του βιολιου, στον Ικαριωτικο σε απομιμηση της τσαμπουνας οπως λες !!

Εσυ σαν καλοκαιρινος Ικαριωτης θα ξερεις πιο πολλα ... μολογα τα ...
Πες μας για τους μουσικους που παιζουν σημερα και τους παλιοτερους αν ξες ...

Νίκος Α. Πολίτης

#14 Δημοσίευση από Νίκος Α. Πολίτης »

Πάντως ο Καράς τον έκανε, τελικά, τον δίσκο με τραγούδια της Ικαρίας (και κοντινών νησιών) με πολύ ωραία κομμάτια και μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή του γνωστότατου από την αμερικάνικη ηχογράφηση "Όλο ούζο, ούζο ούζο, το βαρέθηκα" όπου η εισαγωγή μοιάζει, κατά την άποψή μου τουλάχιστο, να είναι η original, την οποία μάλλον δεν θυμόταν ο "αμερικάνος" της γνωστής ηχογράφησης όταν έπαιζε τη δική του εισαγωγή, που βγαίνει εκτός ρυθμού. Η καριώτικη παραλλαγή της εισαγωγής δεν ξεφεύγει ούτε χτύπο από το μέτρο του καρσιλαμά. Ο δίσκος (μάλλον σιντί σήμερα) μάλλον θα υπάρχει προς πώλησιν στα γνωστά στέκια (Music corner κλπ.).
Νίκος Α. Πολίτης

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”