Το γυναικείο ζήτημα στην Ελλάδα

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Hector
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2006 03:58 am
Τοποθεσία: Spain

Το γυναικείο ζήτημα στην Ελλάδα

#1 Δημοσίευση από Hector »

Δεν ξέρω πού να στείλω αυτή τη βιβλιογραφία (επειδή ο Ντουζένης ενδιαφέρθηκε). Αν το θεωρείτε απρεπές να το σβήσετε το μύνημα.

- Ε. Αβδελά, «Δια λόγους τιμής». Βία, συναισθήματα και αξίες στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, Αθήνα: Νεφέλη, 2006.
- Ε. Αβδελά - Α. Ψαρράς, Ο φεμινισμός στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Μια ανθολογία, Αθήνα, Γνώση, 1985.
- Δ. Γκέφου-Μαδιανού, «Στο πρώσωπο του άνδρα μου εμένα βλέπουν. Το δημόσιο και το ιδιωτικό ως τόποι κατασκευής της έμφυλης ταυτότητας», στο Δ. Γκέφου-Μαδιανού (εκδ.), Εαυτός και άλλος. Εννολογήσεις. Ταυτότητες και Πρακτικές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Αθήνα: Guttenberg,, 111-182, 2003.
- M. Herzfeld, “Silence, Submission, Subversion: Toward a Poetics of Woomanhood”, στο P. Loizos y E. Papataxiarchis (eds.), Contested Identities: Gender and Kinship in Modern Greece, Princeton: Princeton University Press, 79-97, 1991.
- G. Holst, “The Female Dervish and other Shady Ladies of the Rebetika”, στο T. Magrini (εκδ.), Gender and Music in the Mediterranean, Chicago: University of Chicago Press, 169-194, 2003.
- KEKU 1995. Μ. Κέκκου, «Η τιμή και η ντροπή στο ρεμπέτικο», Διαβάζω (απρίλιος 1995) (Αφιέρωμα: Η τιμή και η ντροπή) 132-137.
- P. Loizos – E. Papataxiarchis (eds.), “Gender, Sexuality and the Person in Greek Culture”, Contested Identities. Gender and Kinship in Modern Greece, Princeton. N. J.: Princeton University Press, 221-34, 1991.
- Μ. Μηλίγκου-Μαρκαντώνη, «Η θέση της γυναίκας ως συζύγου και κόρης στην ελληνική παραδοσιακή οικογένεια μέχρι το 1940. (Αποκλίσεις και παρεκτροπές από τα νόμιμα)», στο Ι. Σ. Μαρκαντώνης - Α. Β. Ρήγα (eds.), Οικογένεια, μητρότητα, αναδοχή. Δισεπιστημονική προσέγγιση, Αθήνα: Μαυρομάτης, 277-308, 1991.
- Σ. Μόσχου-Σακορράφου, Η ιστορία του ελληνικού φενιμιστικού κινήματος, Αθήνα: χ. ε., 1990.
- Α. Ψαρρά, «Φεμινίστριες, σοσιαλίστριες, κομμουνίστριες: γυναίκες και πολιτική στο μεσοπόλεμο», στο Γ. Θ. Μαυρογορδάτος – Χ. Χατζηιωσήφ (eds.), Βενιζελισμός και αστικός εκσυγχρονισμός, Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 67-82, 1988.
- Ν. Σκουτέρη-Διδασκάλου, «Γυναίκες εξωτικές και γυναίκες οικόσιτες. Σκέψεις για τις ιδεολογικές εκκρεμότητες του μέσα και του έξω», Ανθρωπολογικά για το γυναικείο ζήτημα, Αθήνα: Ο Πολίτης, 280-320, 1991.
- Η. Σπυριδάκης,, “Η γυναίκα στα μάτια των ανδρών”, στο Ν. Κοταρίδης (εκδ.), Ρεμπέτες και ρεμπέτικο τραγούδι, Αθήνα: Πλέθρον, 97-124, 2003.
- Δ. Τζάκης, «Βία και ανδροπρέπεια στο χώρο των ρεμπετών», Δοκιμές 1 (1994), 81-98.
- Β. Βαμβακάς, «Χιούμορ, ειρωνεία και διακωμώδηση στα ρεμπέτικα τραγούδια: μέσα πραγμάτωσης ενός διασκεδαστικού υποδείγματος», Δοκιμές 8 (1999), 7-53.
- Ε. Βαρίκα, Η εξέγερση των κυριών. Η γένεση μιας φεμινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα, 1833-1907, Αθήνα: Ίδρυμα Έρευνας και Παιδίας Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδος, 1987.
- Τ. Βερβενιώτη, «Το δίλημμα και το τίμημα των γυναικών της Αντίστασης», Τα ιστορικά – Historica 31, 381-418, 1999.
- Κ. Ξηραδάκη, Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Πρωτοπόρες Ελληνίδες, 1830-1936, Αθήνα: Γλάρος, 1988.

mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

#2 Δημοσίευση από mpletsas »

Ευχαριστούμε πολύ Έκτορα, και παραβλέπουμε την αδικαιολόγητη, εις βάρος της διαχείρισης της σελίδας, μομφή (ότι τάχα θα υπήρχε περίπτωση, μια λίστα από βιβλιογραφικές παραπομπές, να την θεωρήσουμε «απρεπή»). Καλό μήνα, και σε σένα και σε όλους.

Hector
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2006 03:58 am
Τοποθεσία: Spain

Πρόσθεση στη βιβλιογραφία

#3 Δημοσίευση από Hector »

Δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή μομφή στο μύνημά μου. Απλώς, επειδή είχατε κλείσει το προηγούμενο θέμα και η βιβλιογραφία είναι κάπως σχετικά μ'αυτόν, δεν ήξερα πώς θα το πάρετε. Εν πάση περιπτώση, σας αναφέρω κι άλλα δυο ενδιαφέροντα βιβλία που είχα ξεχάσει:

- Δ. Ι. Παπαδημητρίου, Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων. Η συντηριτική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967, Αθήνα: Σαββάλας.

Αυτό αξίζει να το διαβάσει κανείς. Ενδιαφερέστατο. Το δεύτερο:

- Γ. Γιαννιτσιώτης, Η κοινωνική ιστορία του Πειραιά: η συγκρότηση της αστικής τάξης, 1860-1910, Αθήνα: Νεφέλη.

Άβαταρ μέλους
udialek
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 150
Εγγραφή: 25 Ιαν 2008 01:29 pm
Τοποθεσία: εξορία

#4 Δημοσίευση από udialek »

Εγω θελω να συγχαρώ τον Εκτορα για τα θαυμάσια Ελληνικά του (απειρως καλύτερα απο αυτα του μεσου Ελληνα), για την ολη φιλολογικη του καταρτηση, και βεβαιως για τον ουσιαστικο φιλελληνισμο του.

Χαιρετισμους στην ομορφη Ισπανια! (Ημουν εκει πριν 5 χρονια)

Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#5 Δημοσίευση από ntouzenis »

Το γυναικειο ζητημα στην Ελλαδα ειναι μια αλλη ιστορια απο το θεμα που ασχοληθηκαμε τις προαλλες, όπου καπου επικεντρωθηκε σε σεξουαλικης υφης αντικειμενο-υπονοουμενο που ειχε να κανει εν πολλοις και με το ιστορικο- φιλολογικο- γλωσσολογικο πεδιο αλλα και τη γνωση της αργκο ...
Αν η βιβλιογραφια που παραθετει ο Εκτωρας ειναι δικη του και γιατι να μην ειναι αλλωστε (;; ) και την κατεχει, τοτε μπορει να μας διαφωτισει επαρκως για το ζητημα !!

Το γυναικειο κινημα στην Ευρωπη και Αμερικη, οσο κι αν εδω το υποτιμουμε (ελα τωρα μεταξυ μας ε ; ) πέτυχε ολο τον 20ο αιωνα παρα πολλα, με αποτελεσμα τη θεση της γυναικας σημερα ακομα και σε κρατη με πατριαρχικες δομες ακομα και στα μουσουλμανικα κρατη με τα δικα τους χαρακτηριστικα !! Ετσι σημερα παρολο που υπαρχουν ακομα ανισοτητες στον επαγγελματικο τομεα αλλα και στον κοινωνικο, στην Ελλαδα η γυναικα του σημερα εχει απειρως πιο πολλα προνομια απο αυτην της δεκαετιας του '20 πχ, με πρωτη την ψηφο ασφαλως επειτα με το δικαιωμα του εκλεγεσθαι, στην εργασια, στην επαγγελματικη εξελιξη και απο κει και περα σε ολες τις αλλες λειτουργιες της καθημερινοτητας !!
Σε καποιες δε περιπτωσεις μπορουμε να μιλαμε για γυναικοκρατεια ... Προσφατα για να πετυχω την αναγνωριση καποιας "κυριας δημοτικης οδου" περασα απο 11 γυναικες (μονο) κρατικους υπαλληλους και το στορυ συνεχιζεται ...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση Στίχου”