Τα μαναβάκια



Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
vacondios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 324
Εγγραφή: 28 Αύγ 2004 07:17 am
Τοποθεσία: Αρτέμιδα Αττικής

Τα μαναβάκια

#1 Δημοσίευση από vacondios »

Τελετυταία ανέβηκε ένα από τα πιο ωραία τραγούδια που έχουν γραφτεί "Τα μαναβάκια". Πλην όμως δεν έχει αναγνωρίσει τη φωνή που το ερμηνεύει η πιο όμορφη φωνή που έχει περάσει τη φωνή του ανθρώπου που τον έκανε τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης παρ όλο που ανήκαν σε εντελώς διαφορετικό στυλ και ήταν από τους λίγους που δε συνεργάστηκε ο Μάρκος είναι ο Γιώργος Κάβουρας.

Προς τιμήν του παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό του:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ. Γεννήθηκε στο Καστελόριζο το 1909. Ηταν γιός βιολιστή και κατασκευαστή μουσικών οργάνων, με Μικρασιάτικη καταγωγή. Γρήγορα οι συνθέτες της εποχής θα καταλάβουν την αξία της φωνής του και με πρώτο το Σκαρβέλη θα τον συμπεριλάβουν στους δίσκους τους.
Η δισκογραφία του Κάβουρα συνέπεσε με την ενναλαγή στις ορχήστρες. Εγκαταλείπουν το μικρασιατικό ύφος και το μπουζούκι , η κιθάρα και ομπαγλαμάς παίζουν το πρώτο ρόλο στις ορχήστρες η κομπανίες.
Τότε αρχίζει να φαίνεται και η αξία της φωνής του Κάβουρα, ο οποίος μαζί με τον Παγιουμιτζή ήταν οι καλύτερες φωνές της εποχής. Εχει χαρακτηρηστεί σαν απο τους κυριώτερους μελετητές του ρεμπέτικου μετά τον Βαμβακάρη.
Σε καθε τραγούδι που εκτελούσε εδινε όλον του τον εαυτό ετσι ώστε μοιάζαν τατραγούδια σαν δικές του δημιουργίες, αν και ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλος συνθέτης. Ειναι αξιοπρόσεκτο πώς δεν εχουν εντοπισθεί δευτερες εκτελέσειςτων τραγουδιών, που εχει τραγουδήσει απο αλλους τραγουδηστές, εκείνης της εποχής.
Πέθανε πολύ νέος ,σε ηλικία 34 χρονών,το 1943 θύμα και αυτός όπως τοσοι αλλοι νέοι της ναζιστικής κατοχής.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Αναζήτηση τραγουδιού”