Εκτος από τα «καθαρα» ρεμπετικα τα οποια είναι αψογα ταξινομημενα ανά δημιουργο, υπαρχουν στη σελιδα ένα σωρο αλλα κοματια που εχουν χαρακτηριστει ειτε «παραδοσιακα» ειτε φερουν τον αφελη χαρακτηρισμο «άλλος καλλιτεχνης».
Ισως στην αρχη τα κομματια αυτά να ηταν λιγα, οποτε το προβλημα αμελητέο, όμως σημερα τα κοματια αυτά είναι πολλα, και μαλιστα καλυπτουν εντελως διαφορετικους μουσικους χωρους. Από παλια αδεσποτα ρεμπετικα, αμιγή παραδοσιακά (αυτά που καποτε ονομαζαμε δημοτικα) εως τουρκικες ηχογραφησεις διαφορων ειδων και στυλ.
Βλεπω μαλιστα τον τελευταιο καιρο να πληθαινουν τα τουρκικα σε δραματικο βαθμο.
(χουμ χουμ, μας τελειωσανε τα ρεμπετικα και πιασαμε παραπέρα!)
Επισκεφθηκα την Πολη τωρα το Πασχα και εφερα πεντε CD με τουρκικες ηχογραφησεις από 78ρηδες δισκους. Τι να κανω? Να τα ανεβασω όλα? Χάος!
Νομιζω ότι ετσι όπως καταχωρουνται αυτά τα κοματια δημιουργουν μεγαλα προβληματα στην ταξινομηση και στην αναζητηση τους.
Εχουμε λοιπον και λεμε:
1. Εχουν θεση μεσα στη ρεμπετικη σελιδα τα δημοτικα ? (μιλαμε βεβαια παντα για ηχογραφησεις μεσα στα χρονικα ορια 1900-1955)
2. Εχουν θεση μεσα στη σελιδα τα τουρκικα? (βεβαια της ιδιας χρονικης περιοδου)
3. Αν οι παραπανω ερωτησεις απαντηθουν καταφατικα, γενναται το ζητημα μιας πιο σωστης ταξινομησης ώστε να είναι λειτουργικη
4. Ποιος θα τα κανει όλα αυτά?
Οι δικες μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ αποψεις πανω σε όλα αυτά (για να γινει κουβεντα και ισως να καταληξουμε σε καποια δραση) είναι:
Στο 1. Εχουν θεση γιατι σαφως προκειται για συγγενη ειδη, γιατι μεταφερουν την αισθητικη της ιδιας εποχης, γιατι παιχτηκαν σε μεγαλο τους μερος από τους ιδιους μουσικους και τραγουδηθηκαν επισης σε μεγαλο μερος τους από τους ιδιους τραγουδιστες.
Στο 2. Εχουν θεση γιατι υπηρξαν η βασικη συνισταμενη επιρροη της αναπτυξης του Σμυρναιικου τραγουδιου στην Ελλαδα, το ειδος υπηρετησαν πολλοι καλλιτεχνες του πρωιμου ρεμπετικου οσο ζουσαν ακομα στην Τουρκια, είναι μια μουσικη που βασιζεται στους ιδιους μουσικους τροπους με το ρεμπετικο και μεταφερει εν πολλοις παρομοια αισθητικη με αυτό.
Στο 3. Νομιζω ότι τα δημοτικα πρεπει να μεινουν όλα μαζι σε μια κατηγορια που θα ονομαστει «δημοτικα» ή εστω «παραδοσιακα» ή εστω «μη αστικα» ή εστω «…βλαχικα!!!»

Σε ξεχωριστη κατηγορια να μπουν τα αδεσποτα ρεμπετικα. Σημειωνω ότι δεν είναι παντα ευκολο να ξεχωρισεις αυτές τις δυο κατηγοριες, προκειται όμως σαφως για δυο διαφορετικα πραγματα.
Τα τουρκικα να μπουν χωριστα και ισως να ταξινομηθουν περαιτερω σε επι μερους κατηγοριες ( μπεστεδες, γκαζελια. σεμάγια, πεσρεφια κλπ) και να αναφερθουν ως «τουρκικες ηχογραφησεις 1900-1955 σχετικες με το ρεμπετικο» ή εστω ως «τουρκικα», ισως όχι παντως ως «ηχογραφησεις των συχαμερων μογγολων γειτόνων μας»

Επισης απαραιτητο θα είναι για καποιους αν όχι για ολους τους καλλιτεχνες που αναφερονται σαν «άλλος καλλιτεχνης» να επαναταξινομηθουν με βαση το ονομα του δημιουργου τους
Στο 4. Υπαρχουν δυο φιλοι που εχουν τις γνωσεις, το μερακι, τη διαθεση και την προθυμία για να κανουν αγογγυστα αυτή τη σοβαρη εργασια και ειμαι σιγουρος ότι μολις το προτεινουμε θα δεχτουν με ενθουσιασμο! Ο Βουλου και ο Ιλβας!!!
