Περι νοικοκυρευματος!

Ανακοινώσεις και τυχόν προβλήματα στη ρεμπετοσελίδα (πχ προβληματικό τραγούδι - πρόβλημα σύνδεσης - λάθος στοιχεία σε τραγούδι κλπ).
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
udialek
More than 150 posts user.

Περι νοικοκυρευματος!

#1 Δημοσίευση από udialek »

Πολύ καιρο τωρα με εχει απασχολησει ένα θεμα για το οποιο σκεφτηκα να καταθεσω τους προβληματισμους μου προς συζητηση και περαιτερω ενεργειες.

Εκτος από τα «καθαρα» ρεμπετικα τα οποια είναι αψογα ταξινομημενα ανά δημιουργο, υπαρχουν στη σελιδα ένα σωρο αλλα κοματια που εχουν χαρακτηριστει ειτε «παραδοσιακα» ειτε φερουν τον αφελη χαρακτηρισμο «άλλος καλλιτεχνης».
Ισως στην αρχη τα κομματια αυτά να ηταν λιγα, οποτε το προβλημα αμελητέο, όμως σημερα τα κοματια αυτά είναι πολλα, και μαλιστα καλυπτουν εντελως διαφορετικους μουσικους χωρους. Από παλια αδεσποτα ρεμπετικα, αμιγή παραδοσιακά (αυτά που καποτε ονομαζαμε δημοτικα) εως τουρκικες ηχογραφησεις διαφορων ειδων και στυλ.
Βλεπω μαλιστα τον τελευταιο καιρο να πληθαινουν τα τουρκικα σε δραματικο βαθμο.
(χουμ χουμ, μας τελειωσανε τα ρεμπετικα και πιασαμε παραπέρα!)
Επισκεφθηκα την Πολη τωρα το Πασχα και εφερα πεντε CD με τουρκικες ηχογραφησεις από 78ρηδες δισκους. Τι να κανω? Να τα ανεβασω όλα? Χάος!

Νομιζω ότι ετσι όπως καταχωρουνται αυτά τα κοματια δημιουργουν μεγαλα προβληματα στην ταξινομηση και στην αναζητηση τους.

Εχουμε λοιπον και λεμε:

1. Εχουν θεση μεσα στη ρεμπετικη σελιδα τα δημοτικα ? (μιλαμε βεβαια παντα για ηχογραφησεις μεσα στα χρονικα ορια 1900-1955)
2. Εχουν θεση μεσα στη σελιδα τα τουρκικα? (βεβαια της ιδιας χρονικης περιοδου)
3. Αν οι παραπανω ερωτησεις απαντηθουν καταφατικα, γενναται το ζητημα μιας πιο σωστης ταξινομησης ώστε να είναι λειτουργικη
4. Ποιος θα τα κανει όλα αυτά?

Οι δικες μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ αποψεις πανω σε όλα αυτά (για να γινει κουβεντα και ισως να καταληξουμε σε καποια δραση) είναι:

Στο 1. Εχουν θεση γιατι σαφως προκειται για συγγενη ειδη, γιατι μεταφερουν την αισθητικη της ιδιας εποχης, γιατι παιχτηκαν σε μεγαλο τους μερος από τους ιδιους μουσικους και τραγουδηθηκαν επισης σε μεγαλο μερος τους από τους ιδιους τραγουδιστες.

Στο 2. Εχουν θεση γιατι υπηρξαν η βασικη συνισταμενη επιρροη της αναπτυξης του Σμυρναιικου τραγουδιου στην Ελλαδα, το ειδος υπηρετησαν πολλοι καλλιτεχνες του πρωιμου ρεμπετικου οσο ζουσαν ακομα στην Τουρκια, είναι μια μουσικη που βασιζεται στους ιδιους μουσικους τροπους με το ρεμπετικο και μεταφερει εν πολλοις παρομοια αισθητικη με αυτό.

Στο 3. Νομιζω ότι τα δημοτικα πρεπει να μεινουν όλα μαζι σε μια κατηγορια που θα ονομαστει «δημοτικα» ή εστω «παραδοσιακα» ή εστω «μη αστικα» ή εστω «…βλαχικα!!!» :D
Σε ξεχωριστη κατηγορια να μπουν τα αδεσποτα ρεμπετικα. Σημειωνω ότι δεν είναι παντα ευκολο να ξεχωρισεις αυτές τις δυο κατηγοριες, προκειται όμως σαφως για δυο διαφορετικα πραγματα.
Τα τουρκικα να μπουν χωριστα και ισως να ταξινομηθουν περαιτερω σε επι μερους κατηγοριες ( μπεστεδες, γκαζελια. σεμάγια, πεσρεφια κλπ) και να αναφερθουν ως «τουρκικες ηχογραφησεις 1900-1955 σχετικες με το ρεμπετικο» ή εστω ως «τουρκικα», ισως όχι παντως ως «ηχογραφησεις των συχαμερων μογγολων γειτόνων μας» :twisted:
Επισης απαραιτητο θα είναι για καποιους αν όχι για ολους τους καλλιτεχνες που αναφερονται σαν «άλλος καλλιτεχνης» να επαναταξινομηθουν με βαση το ονομα του δημιουργου τους

Στο 4. Υπαρχουν δυο φιλοι που εχουν τις γνωσεις, το μερακι, τη διαθεση και την προθυμία για να κανουν αγογγυστα αυτή τη σοβαρη εργασια και ειμαι σιγουρος ότι μολις το προτεινουμε θα δεχτουν με ενθουσιασμο! Ο Βουλου και ο Ιλβας!!! :lol: ( για όλα υπαρχουν λυσεις!)

Άβαταρ μέλους
voulou
Συντονιστής

#2 Δημοσίευση από voulou »

Στο 4 (και μόνο): Όχι βέβαια!!!

Άβαταρ μέλους
pelagia

#3 Δημοσίευση από pelagia »

Ολα καλα και αγια, ομως πιστευω πως οταν παιζονται στο ραδιο ρεμπετικα, θα πρεπει να ειναι
εκπομπη μονο με δαυτα, οπως εκπομπη μονο με δημοτικα, τουρκικα και παει λεγοντας.
Εκτος και αν πιστευετε οτι η μονοτονια θα κουρασει το ακροατηριο, αλλα παλι ο ακροατης
θα εχει το δικαιωμα της επιλογης να μην ακουσει π.χ. δημοτικα η τουρκικα μια και το
Φορουμ δημιουργηθηκε κατα την αποψη μου για να συγκεντρωσει και να παρουσιασει
τα ρεμπετικα τραγουδια. Οπωσδηποτε το καλο τραγουδι, ειναι παντα διαχρονικο απο
οπου και αν προερχεται, αρκει να αγγιζει τις καρδιες μας...
δεν το αντέχω βρε ψυχή να είσαι πάντα νέα
ας γέρναγες με το κορμί κιμπάρικα κι ωραία
δεν το αντέχω να γερνώ και να πεθαίνεις νέα

Άβαταρ μέλους
max
Επικοινωνία:

#4 Δημοσίευση από max »

Γεια σας και χρόνια πολλά

αυτά που λέει ο udialek με βρίσκουν σύμφωνο και για τα ερωτήματα που θέτει οι απόψεις μου είναι πάνω κάτω οι ίδιες.

Σκεφτόμαστε εδώ και καιρό το θέμα της σωστότερης ταξινόμησης. Η βάση δεδομένων φτιάχτηκε αρχικά πολύ απλοϊκά γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα έβρισκε τόση ανταπόκριση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί ξανά από την αρχή από κάτω, δηλαδή με νέο σχήμα στη βάση δεδομένων και να περαστούν πάλι όλα τα νέα στοιχεία - πολλά από αυτά με το χέρι (όχι αυτοματοποιημένα). Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε χρόνο για μια τέτοια προσπάθεια.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει και θα μας βοηθούσε αρκετά είναι να γίνει μια κουβέντα πάνω στο (3) που αναφέρει ο φίλος παραπάνω για το ποιες νέες κατηγορίες προτείνετε να δημιουργηθούν και τι στοιχεία να έχει η κάθε μια μέσα.

Άβαταρ μέλους
max
Επικοινωνία:

#5 Δημοσίευση από max »

Πελαγία αυτό που λες είναι ανέφικτο από τη στιγμή που για τους λόγους που έγραψε ο udialek παραπάνω έχουμε στη σελίδα δημοτικά και σμυρνέικα. Δεν δημιουργήθηκε το φόρουμ για να συγκεντρώσει ρεμπέτικα τραγούδια, γεννήθηκε όπως γράφουμε "από αγάπη για το ρεμπέτικο και την παραδοσιακή μας μουσική" που περιέχει συγγενή είδη.

Δεν μπορούμε να πετάξουμε σε μια άκρη τα υπόλοιπα, από τη στιγμή δε που ο κάθε χρήστης μπορεί να βάλει ό,τι τραγούδι θέλει στο ράδιο. Το καλύτερο για μένα προσωπικά θα ήταν μια νέα ταξινόμηση όπως προτείνει ο udialek παραπάνω.

Άβαταρ μέλους
pelagia

#6 Δημοσίευση από pelagia »

Υπαρχει οντως προβλημα δυσκολιας. Συγχωρεστε με, ισως γιατι προσωπικα δεν
συμπαθω καποιο ειδος, αλλα αυτο δεν εχει να κανει με τις αποφασεις των Ολων!
Προσωπικα ακουω ραδιοφωνο και το απολαμβανω!!!
δεν το αντέχω βρε ψυχή να είσαι πάντα νέα
ας γέρναγες με το κορμί κιμπάρικα κι ωραία
δεν το αντέχω να γερνώ και να πεθαίνεις νέα

illvas

#7 Δημοσίευση από illvas »

Για να ξεκινήσω και εγώ την διαδικασία της συζήτησης θα γράψω κάποιες πρώτες σκέψεις.
Εγώ θα έλεγα ότι για να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια για νέα κατάταξη θα πρέπει να αποφασιστεί πρώτα ως προς ποια στοιχεία θα γίνει κατάταξη
Έτσι στα «δημοτικά» πχ οι επικρατέστερες κατατάξεις είναι νομίζω
ή κατά κατηγορία (πχ κατάταξη Πολίτη)
•ιστορικά
•κλέφτικα
•ακριτικά
•παραλογές
•τραγούδια της Αγάπης
•τα νυφιάτικα
•ναναρίσματα, κάλαντα-βαΐτικα,
•τραγούδια της ξενιτιάς, του θανάτου (Μοιρολόγια και Μοιρολόγια Κάτω Κόσμου – διαχωρίζονται από τον Πολίτη),
•γνωμικά τραγούδια, εργατικά και βλάχικα, περιγελαστικά κλπ

ή κατά περιοχή
Τραγούδια του Μωριά, της Ρούμελης, της Θράκης κλπ

ή κατά εκτελεστή
τραγουδιστή ή σολίστα για τα οργανικά

Για τα ρεμπέτικα υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες
πχ. κατάταξη κατά κατηγορίες όπως στον Πετρόπουλο
ή κατά συνθέτη
ή κατά τραγουδιστή
αφού βέβαια λύσουμε το ενδεχόμενο να προκύψει ζήτημα ποια ακριβώς θα πούμε ρεμπέτικα (μόνο τα πειραιώτικα, τα πειραιώτικα και τα σμυρναίικα και όλα τα σμυρναίικα ή μόνο αυτά που ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα μετά το ’22)
Όσο για τα αδέσποτα ποια είναι ακριβώς τα αδέσποτα και από ποιόν έχουν ηχογραφηθεί (πιο σικ όρος νομίζω ότι είναι ανωνύμων)

Οι αμανέδες πιστεύω ότι πρέπει να μπουν σε ιδιαίτερη κατηγορία κατά τραγουδιστή ή κατά μακάμ

Για τα Τούρκικα βέβαια, παρότι τα ακούω προσωπικά, έχω κάποιες αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να τα αγγίξουμε σε επίπεδο κατάταξης εφόσον πέρα από το μουσικό τους ενδιαφέρον (τρόποι-μακάμ, ρυθμοί) δεν νομίζω ότι έχουν άμεση σχέση με το ρεμπέτικο.

Περιμένω και τους επιστήμονες (βιβλιοθηκονόμους, μουσικολόγους κλπ) για την δική τους άποψη. :)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις - Προβλήματα - Διορθώσεις”