κοινός τρόπος δράσης
κοινός τρόπος δράσης
Σχετικά με τους δισκογραφικούς καταλόγους:
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε έναν κατάλογο μέσα στο ίδιο το λήμμα που αφορά τον αντίστοιχο συνθέτη/τραγουδιστή.
- Άλλοτε, έχουμε χωριστό λήμμα μόνο για τη δισκογραφία. Συνήθως αυτό γίνεται όταν αυτή είναι πολύ εκτενής.
- Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όμως όπου το δισκογραφικό έργο κάποιου μουσικού είναι κατατμημένο σε πολλά λήμματα. Όμως, δεν γίνεται η κατάτμηση αυτή βάσει των ίδιων κριτηρίων παντού.
α) Σε μερικές περιπτώσεις γίνεται βάσει χρονολογίας (πχ προπολεμικά/μεταπολεμικά ή ακόμη και ανά δεκαετία)
β) Αλλού, γίνεται βάσει συντελεστών (πχ, συνθέσεις του Α με τη φωνή του Β).
γ) Αλλού γίνεται βάσει στροφών δίσκου (δισκογραφία 78/45/33 στροφών).
δ) Αλλού τέλος γίνεται βάσει συνδυασμού των παραπάνω, και ενίοτε και με κατηγορίες αλληλοεπικαλυπτόμενες.
Πιστεύω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό κριτήριο το οποίο θα εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλιώς δε θα μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι οργανωμένη η πληροφορία και ως αποτέλεσμα δε θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές από άλλους, και δε θα μπορούμε να κάνουμε συντήρηση των καταλόγων και θα γεμίσουμε ανακολουθίες.
Τί προτείνω:
- Περιορισμό της κατατμήσεως των δισκογραφιών. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μέχρι 100-150 ηχογραφήσεις, να μπαίνουν στο βιογραφικό λήμμα. Για μεγαλύτερους καταλόγους να φτιάχνεται χωριστό δισκογραφικό λήμμα. Αν ο κατάλογος υπερβαίνει τις 300 ηχογραφήσεις (τα νούμερα είναι ενδεικτικά) τότε μόνο να γίνεται κατάτμηση σε επιμέρους λήμματα.
- Το κριτήριο για την κατάτμηση των λημμάτων να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αμφιλεγόμενο. Βασικά εννοώ το κριτήριο να μην είναι η πατρότητα γιατί έχει πολλές κακοτοπιές, όπως γνωρίζουμε. Καλύτερα να βάλουμε χρονολογικό κριτήριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρώ ότι η διάκριση σε προπολεμικά/μεταπολεμικά είναι το ιδανικό γιατί δεν επιλέγουμε μια αυθαίρετη χρονολογία, πχ 1950 αλλά ένα πραγματικό ιστορικό ορόσημο (και υπάρχει και μια νεκρή περίοδος 4-5 ετών).
Διευκρινίζω ότι τα παραπάνω είναι απλώς προτάσεις και περιμένω γνώμες.
Σχετικά με τα λήμματα των τραγουδιών
Είχαμε από νωρίς το πρόβλημα: Όταν δύο διαφορετικές ηχογραφήσεις ενός τραγουδιού έχουν διαφορετικά λόγια, τί θα κάνουμε; Είχα εισηγηθεί τότε να φτιάχνουμε ένα λήμμα ανά ηχογράφηση, προσθέτοντας στον τίτλο τον τραγουδιστή μέσα σε παρένθεση, πχ: Σαράντα παληκάρια (με τον Νταλγκά). Εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι αυτό το μοντέλο δεν τραβάει, γιατί θέλει πολλή δουλειά για να συντηρηθεί και κάθε φορά που ανακαλύπτουμε μια καινούργια ηχογράφηση χρειάζονται μετονομασίες λημμάτων, σελίδες αποασφήνισης και λοιπά χρονοβόρα.
Αντιπροτείνω λοιπόν, να βάζουμε στο ίδιο λήμμα όλες τις ηχογραφήσεις. Μία ενότητα ανά ηχογράφηση. Έτσι κάθε φορά που θα θέλουμε να περάσουμε τα λόγια από μια ακόμα ηχογράφηση, προσθέτουμε στο ήδη υπάρχον λήμμα. Για κάθε ηχογράφηση, προτείνω δίπλα να μπαίνει ένα πινακάκι (θα φτιάξω τον σχετικό κώδικα, όπως έκανα πχ για τις όψεις δίσκων), που θα αναφέρει πληροφορίες όπως συντελεστές, ημερομηνίες, κωδικούς κλπ (και παραπομπές για την προέλευση των πληροφοριών). (Με το τελευταιο θα αποφεύγουμε και κακοτοπιές τύπου Γεωργακοπούλου/Τσιτσάνη ή Σπύρου/Μάρκου, όπου υπάρχουν αντιγνωμίες). Αυτά τα πινακάκια θα τα περνάμε στην πορεία στα ήδη υφιστάμενα λήμματα. Μπορεί να πάρει χρόνο αλλά κάποτε θα τελειώσουμε και θα μας γλιτώσουμε από πολύ κόπο.
Φυσικά, όταν πρόκειται για τραγούδια διαφορετικά αλλά με τον ίδιο τίτλο, τότε πραγματικά ενδείκνυται να φτιάχνονται χωριστά λήμματα (με την προσθήκη στον τίτλο του ονόματος του συνθέτη).
-Όσους δισκογραφικούς καταλόγους έχουμε ήδη φτιαγμένους τους αφήνουμε όπως έχουν, εκτός κι αν έχουν επικάλυψη στο πώς είναι χωρισμένοι (οπότε κοιτάμε πώς θα τους φτιάξουμε). Από 'δω και πέρα όμως όσους δισκογραφικούς φτιάχνουμε, να συμφωνήσουμε πώς θα τους χωρίζουμε και να το τηρούμε.
-Για τις πολλαπλές ηχογραφήσεις του ιδίου τραγουδιού, θα αρχίσω να τα φτιάχνω σιγά-σιγά να είναι σε ένα λήμμα (και με πινακάκι κλπ) και στην πορεία όποιος άλλος θέλει συνδράμει.
Συμφωνώ σε γενικές και ειδικές γραμμές με όσα προτείνεις, Κώστα.mpletsas έγραψε: -Για τις πολλαπλές ηχογραφήσεις του ιδίου τραγουδιού, θα αρχίσω να τα φτιάχνω σιγά-σιγά να είναι σε ένα λήμμα (και με πινακάκι κλπ) και στην πορεία όποιος άλλος θέλει συνδράμει.
Μόνο λίγο στο θέμα των πολλαπλών ηχογραφήσεων θα σταθώ λιγάκι.
Κάνοντας απομαγνητοφώνηση, των προπολεμικών κυρίως τραγουδιών (Ρϊτα, Ρόζα, Στελλάκης, Νταλγκάς, Κάβουρας κ.λ.π.) πολλές φορές μπορεί να είναι το ίδιο τραγούδι, αλλά να υπάρχουν διαφορές (πολύ μικρές ίσως), οι οποίες όμως αναδεικνύουν κάθε φορά την μοναδικότητα του ερμηνευτή. Έχουν όλοι την τάση ή και την δυνατότητα αν θες, να αλλάξουν κάτι στα λόγια και στα επιφωνήματα.
Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ελπίζω με τον τρόπο που προτείνεις να μην χαθεί. Για να πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα ακριβώς πως θα γίνεται αυτό που περιέγραψες, οπότε καλού-κακού, είπα κι εγώ την άποψη μου...

Αυτάααααα!
Μετά τιμής, Χασκίλ Στέλλα:)