Ηχογραφήσεις Γιοβάν Τσαούς
Ηχογραφήσεις Γιοβάν Τσαούς
Ευχαριστώ.
Μετά τιμής voulou
- ntouzenis
- More than 150 posts user.
Εκτος απο τα τραγουδια συνθεσεις του ο Εϊτζερίδης (λοχαγος=τσαους του τουρκικου στρατου στη θητεια του) που επαιξε, ακομα επαιξε ως φαινεται τουλαχιστον σε αλλα δυο του Τουντα, στα :
"Για να ξερεις αλανιαρη" με τη Ροζα
και
"Βαρβαρα" με το Στελλακη
Τα μικροδιαστηματα οπου φαινονται οι αποκλισεις απο τη συγκερασμενη θα τα ακουσεις ειδικα στο μεγαλειωδες ασμα "Γιοβαν Τσαους" αξεπεραστο τραγουδι
της λαϊκης μας μουσας !!!
- Dreamlander
Γιώργο επέτρεψε μου την διόρθωση του προφανώς εκ παραδρομής λάθους σου.ntouzenis έγραψε:...ο Εϊτζερίδης (λοχαγος=τσαους του τουρκικου στρατου στη θητεια του)...
Τσαούς (τσιαβούσης - τσαούσιος - τσαούσης) από το τουρκικό cavus είναι ο λοχίας του τουρκικού στρατού.
Αυτά που λέει ο Στελλάκης περιέχονται στο βιβλίο "Ρεμπέτικη Ιστορία 1-Περπινιάδης,Γενίτσαρης,Μάθεσης,Λελάκης (ο στιχουργός)" του Κ.Χατζηδουλή,από τις εκδόσεις Νεφέλη (χωρίς χρόνο έκδοσης-μάλλον 1978).
Λοιπόν στην σελίδα 15 διηγείται ο Στελλάκης:
".....O Γιοβάν Τσαούς ήξερε όλους τους δρόμους.Τους δρόμους όλους τους ξέρουν μόνο αυτοί που παίζουν κανονάκι,γι αυτό και ο Τσαούς είχε στο μπουζούκι του ταστιέρα από κανονάκι.Όποιος έπιασε αυτό το μπουζούκι για να παίξει ,το παράτησε αμέσως.Κανείς δεν μπορούσε να παίξει.Μια φορά το πήρε στα χέρια του ο Μάρκος ο Βαμβακάρης,αλλά γρήγορα το παράτησε.Άλλά τι να παίξει ο Μάρκος από το μπουζούκι του Γιοβάν Τσαούς;Αυτός δεν μπορούσε να παίξει το δικό του και θα έπαιζε εκείνο,που ήταν αλλόκοτο;......"
Έτσι ακριβώς τα λέει φίλοι μου ο παμπόνηρος και ζηλιάρης (κατά την Αγγέλα Παπάζογλου) Στελλάκης για τον ΜΑΡΚΟ.
- ntouzenis
Ηρακλη να σου πω κι εγω δε θυμομουνα καλα αν ηταν λοχιας ή λοχαγος η ερμηνεια του "Τσαους", σημαντικη διαφορα για τους βαθμοφορους αλλωστε ...Dreamlander έγραψε: Γιώργο επέτρεψε μου την διόρθωση του προφανώς εκ παραδρομής λάθους σου. Τσαούς (τσιαβούσης - τσαούσιος - τσαούσης) από το τουρκικό cavus είναι ο λοχίας του τουρκικού στρατού.
Δεκτη η διορθωση !!