ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΚΑΙ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΤΣΟΣ.
ΜΕΡΟΣ Α΄
1. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι νεοσύστατες εταιρείες δίσκων, άρχισαν ηχογραφήσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ανατολή: από Τουρκία, Μέση Ανατολή, Βορ. Αφρική, Ινδία, Ταϋλάνδη μέχρι Κίνα και Ιαπωνία. Οι ηχογραφήσεις γίνονταν από περιοδεύοντα συνεργεία των εταιρειών μέσα σε αίθουσες ξενοδοχείων, θεάτρων κ.λ.π. και τα αποτυπώματα στέλνονταν στην Ευρώπη, στα εργοστάσια κοπής δίσκων για την αναπαραγωγή. Στη συνέχεια, οι δίσκοι προωθούνταν στην κατανάλωση, κυρίως στις χώρες που ηχογραφήθηκαν αλλά και σε άλλες.
Στην Αίγυπτο, πολλές εταιρείες δίσκων πραγματοποίησαν, κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η εταιρεία που πιθανώτατα άρχισε πρώτη τις ηχογραφήσεις ήταν η αγγλική THE GRAMOPHONE Co., το 1903 με 1904. Oι δίσκοι που παράγονται με τις ετικέττες: GRAMOPHONE RECORD, ZONOPHONE,(μετά την αγορά της εταιρείας ZONOPHONE από την THE GRAMOPHONE Co. το 1903), CONCERT RECORD GRAMOPHONE(μετά το 1908) και HIS MASTER’S VOICE(στη δεκαετία του 1920).
Η γερμανική εταιρεία BEKA RECORDS ηχογραφεί στην Αίγυπτο το 1905-6. Η επίσης γερμανική εταιρεία ODEON RECORD, (που μαζί με την BEKA ανήκε στον όμιλο εταιρειών CARL LΪNDSTROM), αρχίζει ηχογραφήσεις στην Αίγυπτο το 1905 και συνεχίζει για δεκαετίες. Η ODEON με την GRAMOPHONE Co. πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο αριθμό ηχογραφήσεων.
Η γερμανική εταιρεία FAVORITE RECORD ηχογραφεί στην Αίγυπτο το 1905. Η επίσης γερμανική εταιρεία ORFEON πραγματοποιεί στην Αίγυπτο ηχογραφήσεις τη δεκαετία του 1910.
Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιούν ηχογραφήσεις στην Αίγυπτο οι γαλλικές εταιρείες RATHE και PERFECTAFON καθώς και οι γερμανικές POLYPHON και HOMOCORD.
Εκτός όμως από τις ευρωπαϊκές, στη Μέση Ανατολή ιδρύονται και μικρές τοπικές εταιρείες: η εταιρεία δίσκων BAIDA RECORDS ιδρύεται στη Βηρυττό το 1907 και στην Αίγυπτο αρχίζει ηχογραφήσεις γύρω στα 1910. Αναπαράγει τους πρώτους δίσκους της στη Γερμανία, πιθανώτατα στο εργοστάσιο της ODEON.
Οι δίσκοι της εμφανίζονται αργότερα με τη φίρμα BAIDAPHONE και πολύ αργότερα(μετά το 1940) σαν CAIROPHONE.


Η Αιγυπτιακή εταιρεία MECHIAN RECORDS αρχίζει να ηχογραφεί στα 1908 με 1910 και συνεχίζει τις εργασίες της για τρείς δεκαετίες περίπου.
Τέλος, η μυστηριώδης μικρή αιγυπτιακή εταιρεία Sama ’al-Muluk, εμφανίζεται και ηχογραφεί μόνο στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας.


Τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν εκτός από αιγυπτιακά(που αποτελούσαν τον κύριο όγκο), ήταν τούρκικα, αρμένικα, ελληνικά, αλβανικά και εβραϊκά.
Στις ηχογραφήσεις των αιγυπτιακών τραγουδιών αποτυπώθηκε μεγάλος αριθμός παραδοσιακών τραγουδιών, καθώς και οι φωνές πολλών μεγάλων ντόπιων καλλιτεχνών των αρχών του αιώνα. Κάτι που δεν συνέβη στην κυρίως Ελλάδα, όπου στις αντίστοιχες ηχογραφήσεις της Αθήνας(περιόδου 1904-1922) επεκράτησαν τα ελαφρά ξενόφερτα τραγούδια, με τα παραδοσιακά να μετριούνται στα δάχτυλα.
Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα στην Αίγυπτο, με τη συλλογή και την καταγραφή των παλιών ηχογραφήσεων, ασχολείται ο Αιγυπτιακός Οργανισμός Βιβλίου. Σε αντίθεση βέβαια, με την Ελλάδα, όπου το έργο αυτό έχει αφεθεί στον πατριωτισμό και το μεράκι των συλλεκτών.