Το μαναβάκι
- vacondios
- More than 150 posts user.
Τί θα γίνει το μαναβάκι με το γαϊδουράκι? Θα ανέβουν καμιά φορά και οι δύο εκτελέσεις?
-
Εγώ πάλι έχω ακούσει ή διαβάσει τελείως διαφορετική θεωρία απ' τη δική σου. Ο Τσιτσάνης της το έκανε δώρο, μπήκε στ' όνομά της. Όταν κυκλοφόρησε το "Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι" στο όνομα του Χατζιδάκι, ο Τσιτσάνης ήταν διακριτικός. Η Γεωργακοπούλου όμως διεκδίκησε την πατρότητα κι από τότε έγινε μπάχαλο. Θυμάμαι σίγουρα τον Κακογιάννη (στιχουργό του "Αγάπη που γινες" και σκηνοθέτη της ταινίας "Στέλλα" όπου ακουγόταν) να λέει σε συνέντευξη ότι όταν άκουσε τον Τρελό τσιγγάνο, κατάλαβε ότι ο Χατζιδάκις δεν ήταν και τόσο ειλικρινής μαζί του. Γι αυτό και απαίτησε ο Κακογιάννης στους τίτλους της ταινίας να γράφεται "μουσική Μάνου Χατζιδάκι, ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΪΚΑ ΜΟΤΙΒΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ".Για Γεωργακοπούλου δεν έγινε λόγος. Και πάλι δέχομαι ότι μπορεί όλα να είναι ψέμματα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Επίσης, προσφάτως διάβασα ότι σε πρόσφατο δικαστήριο που έγινε για να πάψει να αναγράφεται στις επανεκδόσεις του τραγουδιού το όνομα της Γεωργακοπούλου, η ίδια το αρνήθηκε.
Για παρόμοιες καταστάσεις σε παραπέμπω στο δίσκο του Ντούο Χάρμα από το Αρχείο του Κουνάδη.Εκεί γράφεται ότι το "Γαρύφαλλο σ' αυτί" και το "Είμαι άνδρας και το κέφι μου θα κάνω", είναι του Χάρμα, κι όχι του Χατζιδάκι...
-
Αναφέρω ενδεικτικά: Δε με στεφανώνεις, Ο ζητιάνος της αγάπης, Αραπίνες, Χωρίσαμ' ένα δειλινό, Θα παίζω μ' όλες θα γελώ, Στο σταυροδρόμι της ζωής, Η παραδόπιστη, Τί την θέλεις την τσιγγάνα, Αργοσβήνεις μόνη, Ο τρελός τσιγγάνος, Αχάριστη, Η γερακίνα...