wiki και παρτιτούρες-ταμπλατούρες
- Γιωργος Κουκος
- More than 50 posts user
- Δημοσιεύσεις: 87
- Εγγραφή: 20 Σεπ 2006 10:20 am
- Τοποθεσία: Τορινο
φιλε socrates χαιρομαι που αναφερεσαι στο θεμα του ρυθμου. Δεν θα γραψω για το αν αυμφωνω η διαφωνω μαζι σου γιατι προκειται για κατι που χρειαζεται να συζητηθει πολυ μεχρι να υπαρξει μια αντικειμενικη καταληξη.Ευτυχως αναμεσα μας βρισκονται αρκετοι και καλοι γνωστες της μουσικης. Ακολουθει συντομα εκτεταμενο ποστ στο θεμα των ρυθμων! Παντως θα ηθελα να ρωτησω κατι και νομιζω θα δωσει σαφηνεια στις επομενες συζητησεις στο θεμα ρυθμοι. Τα 9/8 και 9/4 οπως πολυ σωστα εθεσες ξεχωριζουν μονον ως προς την ταχυτητα τους κα8ως τα ογδοα διαρκουν το μισο των τεταρτων.Αυτο ομως ειναι η σχετικη τους συγκριση στα χτυπηματα του μετρονομου. Η ερωτηση μου λοιπον ειναι η εξης: Οταν λεμε ογδοα δεκατα εκτα κ.ο.κ. μιλαμε για χτυπηματα του μετρονομου που εχουν παντα και σε ολες τις περιπτωσεις ρυθμων συγκεκριμενη διαρκεια? Ποσο ειναι το χρονικο διαστημα που διαρκει ενα ογδοο?
Ευχαριστω
Παντως καλο θα ηταν να αρχιζαμε και στο wiki καποια βασικη θεωρια για την μουσικη για αυτους που δεν γνωριζουν.
- ntouzenis
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 618
- Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
- Τοποθεσία: Χανιά
Δεν ειχα παρει χαμπαρι γιαυτη τη διαφορα τεταρτα με ογδοα στο ζεϊμπεκικο και μου ανοιξε τα ματια καποιος φιλος πιανιστας και μαεστρος, με πτυχια σωρο ο οποιος παιζεi απο Ραχμανινοφ μεχρι Chick Corea, που συχνα μαλιστα εμφανιζεται και στην tv.
Η αποψη του λοιπον ειναι οτι ζειμπεκικο (το κλασσικο λαϊκο λεω εγω με τη σειρα μου) ειναι 9/4 και αυτο λογω χρονου οπως λετε ολοι σας πιο πανω !! Μιλαμε ομως για τα ζειμπεκικα οπως "Δραπετσωνα" κλπ σχετικα αργο.
Το ολοκληρο και συνεπως ολες οι αξιες δεν εχουν καθορισμενο χρονο, εμεις το καθοριζουμε, αλλα 99 % σε ολες τις μουσικες του κοσμου αυτο που εφαρμοζεται ειναι το τεταρτο να διαρκει περιπου ενα δευτερολεπτο προσεγγιστικά. Οσοι εχουν ασχοληθει με drum machine και προγραμματα ηχου ειναι σα να λεμε 120 bpm (beats per minute) = 120 ογδοα = 60 τεταρτα
Στην πραξη εχω δει οτι τα πιο πολλα χασαπικα ειναι γραμμενα σε ταχυτητες απο 115-125 τα σερβικα το ιδιο και τα αργα ζειμπεκικα στα 60 bpm.
Τωρα τα απταλικα που ειναι πιο γρηγορα π.χ. Καντονε Σταυρο, Ειμαι αλανιαρης κλπ εκει ειναι σαφως 9/8 !!
Το ιδιο και οι καρσιλαμαδες και τα καμηλιερικα οπου εκει οι ταχυτητες τσιμπανε παραπανω.
Στο φιναλε ομως, ειμαι εναντιον της παρτιτουρας και της πολλης θεωριας στο ρεμπετικο μια και αυτο που χρειαζεται ειναι η ψυχη, η γνωση των δρομων-τροπων και το βιωμα των παλιων τεχνοτροπιων στο παιξιμο και την ερμηνεια βλ. κολπα των παλιων μαστορων.
Προσωπικα το χασαπικο (που σιγα τα ωα ... ειναι 2/4) μου εμαθε ο Ιορδανης να το παιζω σωστα στην κιθαρα και το απταλικο & ζειμπεκικο ο Γκολες ...
Ακουγοντας το Δεδε και βλεποντας κι ακουγοντας το Λαζαρο Κουταλιδη και τον Καλαφατη πηρα κι αλλα στοιχεια κι ακομα το ψαχνω ...
- socrates
- More than 150 posts user.
- Δημοσιεύσεις: 438
- Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
- Τοποθεσία: the other side of nowhere
Στην συγκεκριμενη ερωτηση που θετεις, αν δηλαδη, οταν μιλουμε για ογδοα, δεκατα εκτα κ.λ.π. εννοουμε χτυπηματα του μετρονομου, απαντω: Οχι παντα.
Αυτο το καθοριζει ο παρονομαστης του κλασματικου αριθμου που δηλωνει τον ρυθμο στην αρχη του κοματιου. Αν ο παρονομαστης λ.χ. ειναι 4 η 8 και εμεις μιλουμε αντιστοιχα για τεταρτα η για ογδοα, τοτε ναι, μιλουμε για χτυπους του μετρονομου. Αν ομως ο παρονομαστης ειναι 4 και εμεις μιλουμε για ογδοα η για δεκατα εκτα, τοτε μιλουμε αντιστοιχα για το μισο η για το τεταρτο του χτυπου του μετρονομου. Αυτη η εξηγηση, νομιζω, καθιστα σαφη την χρονικη υποδιαιρεση της μετρικης μοναδας, ειτε αυτη ειναι τεταρτο, ειτε ογδοο, ειτε ημιση, η πιο σπανεια δεκατο εκτο.
Ο ρυθμος και οι υποδιαιρεσεις του χρειαζονται τελειως μαθηματικη και ορθολογιστικη προσεγγιση εξ' αρχης για να γινονται ευκολα κατανοητα, αλλα πρεπει στο τελος να γινονται και αντικειμενα αισθητικης προσεγγισης, διαφορετικα επακολουθει ρυθμικο μπαχαλο!
Βρισκομαι κι' εγω σε καποιο σταδιο εξελιξης με μια μικρη ρυθμολογικη πραγματεια που γραφω και που σκοπευω να παρουσιασω σε ενα ποστ, οπου θα προσπαθησω να εξηγησω πιο αναλυτικα τα παραπανω, αλλα για την ωρα θα ηθελα να διασαφηνισω τα εξης σχετικα με το ρυθμο και την ρυθμικη αγωγη (σχετικη ταχυτητα) των κοματιων:
1. Ο παρονομαστης του κλασματικου αριθμου στην αρχη καθε μουσικου κοματιου δηλωνει την μοναδα μετρησεως του ρυθμου σε ισομερη ιμιση, τεταρτα, ογδοα κ.ο.κ.
2. Ο αριθμητης του ιδιου αριθμου δηλωνει ποσες τετοιες μοναδες μετρησεως πρεπει να υπαρχουν σε καθε πληρες μετρο του κοματιου.
3. Ολα τα μετρα ενος κοματιου πρεπει να εχουν την ιδια μετρικη και χρονικη αξια, ανεξαρτητως των χρονικων αξιων των νοτων που ειναι γραμμενες μεσα σ' αυτα. Π.χ. στο ρυθμο 3/4 μπορουμε να εχουμε στο πρωτο μετρο μια ομαδα απο ενα ημιση και μια απο δυο ογδοα, ενω στο δευτερο μετρο μια ομαδα τεταρτου, μια τεσσαρων δεκατων εκτων και μια τριτη ομαδα παρεστιγμενου ογδοου και ενος δεκατου εκτου. Δεν εχει σημασια τι διαλεγει σαν χρονικες αξιες ο συνθετης του κοματιου, το γεγονος ειναι οτι ολοι οι παραπανω λογοι των δυο μετρων, αθριζονται χωριστα για το καθενα σε 3/4.
4. Απο το 3 παραπανω εξαιρουνται τα ελειπη μετρα και ανακρουσεις στις αρχες των κοματιων, καθως και τα φαινομενα αλλαγων ρυθμου στη μεση ενος κοματιου, ρυθμικων μετατροπειων και πολυρυθμιας (ταυτοχρονης συνυπαρξης δυο η περισσοτερων ρυθμων, που συνηθως δεν απανταται στις λαϊκες μουσικες).
5. Η ρυθμικη αγωγη ενος κοματιου χρειαζεται και καποια αισθητικη προσεγγιση. Τι ταχυτητα κολαει καλα στο κοματι εχει πιο μεγαλη αξια απο μια ψυχρη μετρονομικη υποδειξη. Ο μετρονομος ειναι μια αρκετα χρησημη επινοηση του Μπετοβεν, αλλα δεν πρεπει να παιρνουμε την δοσμενη μετρονομικη τιμη σαν απολυτη, αλλωστε ο ιδιος ο ευευρετης του δεν χρησιμοποιει συνηθως μετρονομικες υποδειξεις για τα εργα του.
Δηλαδη η υποδειξη ΤΕΤΑΡΤΟ = 100 στην αρχη ενος κοματιου μας λεει μονο πως αν κολησουμε στο μετρονομο σε ενα λεπτο θα εχουν παιχθει εκατο τεταρτα, σε δυο λεπτα διακοσια κ.ο.κ. Αν κατα τυχη ξεφευγαμε και παιζαμε 98 τεταρτα στο λεπτο και 196 στα δυο λεπτα τι γινεται; Δεν νομιζω πως η γενικωτερη αισθηση ταχυτητας της μουσικης θα υπεφερε, ουτε πως θα αντιλαμβανοταν κανεις κατι ανορθοδοξο. Οι ανθρωποι δεν μπορουν η και οταν μπορουν συνηθως δεν θελουν να παιζουν σαν μετρονομοι και επαιζαν μουσικη για χιλιετηριδες πριν την ανακαλυψη αυτου του εργαλειου.
Αντιθετα με την μετρονομικη υποδειξη, βρισκομε πολυ πιο ενδεικτικες και γλαφυρες τις καθιερωμενες για αιωνες τωρα και διεθνοποιημενες ιταλικες λεξεις και ορους που μας δινουν στο περιπου την ταχυτητα (συχνα αρκετα κοντα σε αυτην του μετρονομου, μα αλλοτε αρκετα ασχετα με αυτην) και επιπλεον το αισθημα, το feeling αυτης της ρυθμικης αγωγης. Οποτε καλο θα ηταν να μαθουμε να χρησιμοποιουμε μερικες απο αυτες με καποια σαφηνεια, οταν καταπιανομαστε με καταγραφες μουσικου υλικου. λεξεις οπως Allegro, lento, moderato, andante κ.λ.π. ειναι πιο ενδεικτικες για την σχετικοτητα της ταχυτητας ενος κοματιου απο αυτην του μετρονομου και οι πιο συνθετες απο αυτες οπως, Allegro jiusto, andante ben marcato, largheto cantabile κ.λ.π. μας παραπεμπουν και στον τροπο παιξηματος του κοματιου.
Τελειωνοντας θελω να προσθεσω οτι οι ενδιαφερομενοι για ολα αυτα τα ρυθμικα θεματα και ορους μπορουν να ανατρεξουν σε οποιοδηποτε (καλογραμμενο) εγχειριδιο βασικης θεωριτικης καταρτησης και να λυσουν οποιαδηποτε απορια προκυψει.
Αυτα και περιμενω αποψεις.
Σωστος και εγω μαζι σου Ντουζενι. Το να καθεσαι σιγα σιγα και να μαθαινεις με το αυτι, μετα απο πολλα χρονια εχει ανεκτιμιτη αξια. Τοτε πια πιανεις το οργανακι σου και καθε νοτα η ακκορντο σου ερχεται με φυσικο τροπο, και η μουσικη κατευθηνεται κατευθιαν απο την ψυχη στο οργανο σου. Εαν δεν ιδρωσεις δεν θα κανεις ποτε χαιρη, παντως η παρτιτουρα δεν ειναι εντελως αχρηστη. Ειναι χρησιμη σαν μεσω εποικινωνιας και σαν ενα βοηθημα για τους αρχαραιους και καμμια φορα και για τους πιο προχορημενους που νομιζανε οτι παιζανε σωστα ενα τραγουδι για χρονια αλλα "δεν"..ntouzenis έγραψε: Στο φιναλε ομως, ειμαι εναντιον της παρτιτουρας και της πολλης θεωριας στο ρεμπετικο μια και αυτο που χρειαζεται ειναι η ψυχη, η γνωση των δρομων-τροπων και το βιωμα των παλιων τεχνοτροπιων στο παιξιμο και την ερμηνεια βλ. κολπα των παλιων μαστορων.
Προσωπικα το χασαπικο (που σιγα τα ωα ... ειναι 2/4) μου εμαθε ο Ιορδανης να το παιζω σωστα στην κιθαρα και το απταλικο & ζειμπεκικο ο Γκολες ...
Ακουγοντας το Δεδε και βλεποντας κι ακουγοντας το Λαζαρο Κουταλιδη και τον Καλαφατη πηρα κι αλλα στοιχεια κι ακομα το ψαχνω ...
Μπορουν ευκολα οντως να βρουνε καποιο βιβλιο αλλα γιατι να μην κανουμε μια αρχη στο wiki με θεματα μουσικης θεωριας, ετσι για να ειναι πιο ολοκληρωμενη η εγκυκλοπαιδεια μας. Εκει μπορουν να μπουν και η διαφοροι ρυθμοι π.χ ζειμπεκικο, χασαπικο, χασαποσερβικο κτλ με την ιστορια τους και καποια παραδειγματα. Ωραια θα τανε..socrates έγραψε:Τελειωνοντας θελω να προσθεσω οτι οι ενδιαφερομενοι για ολα αυτα τα ρυθμικα θεματα και ορους μπορουν να ανατρεξουν σε οποιοδηποτε (καλογραμμενο) εγχειριδιο βασικης θεωριτικης καταρτησης και να λυσουν οποιαδηποτε απορια προκυψει.
Αυτα και περιμενω αποψεις.