Μπουζουκι στο Salt Lake το 1912 (;)

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.

Μπουζουκι στο Salt Lake το 1912 (;)

#1 Δημοσίευση από ntouzenis »

Σε φωτογραφια που υπαρχει σε βιβλιο για τους Ελληνες μεταναστες της Utah με τιτλο :
"Toil and Rage in a New Land: The Greek Immigrants in Utah" της Helen Zeese Papanikolas, εκδοση 1974 από το Utah Historical Quarterly,
φαινεται καποιος που παιζει τριχορδο μπουζουκι μαζι με εναν λυραρη στο καφενείο "Ανοιχτή Καρδιά" του Εμμανουηλ Κατσανεβα, στο Salt Lake City , στην ελληνική γειτονιά.
Η συγκεκριμενη φωτογραφια τοποθετειται στη δεκαετια του 1910 και δεδομενου οτι απο κεινη την εποχη εχουμε ελαχιστες εμφανισεις του μπουζουκιου ειναι πραγματικα ευρημα και αν καποιος εχει προσβαση καλο θα ηταν να βρεθουν κι αλλα στοιχεια !!
Η πηγη ειναι απο το σαϊτ cretan-music.gr που ασχολειται με την κρητικη μουσικη, του καλου φιλου Κωστα Β. απο το Ρεθυμνο

http://www.cretan-music.gr/index.php?op ... &Itemid=30

Άβαταρ μέλους
Kokona

#2 Δημοσίευση από Kokona »

Δε ξερω αν κοιτάμε την ίδια αλλα στην τριτη φωτογραφία στο λινκ που έστειλες εγω μετραω 8 κλειδια και άρα τετραχορδο μπουζουκι...
Δε φοβούμαι τους βορειάδες και το αλμυρό νερο
μον’ φοβούμαι τους ανθρώπους στη στεριά να μην πνιγώ

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#3 Δημοσίευση από ntouzenis »

Δικιο εχεις Κοκωνα, τα κλειδια ειναι 8. Αυτο ομως συνεβαινε σε ολα σχεδον τα 3χορδα (6χορδα) μπουζουκια απο τη δεκαετια του '30 εως του '90.
Αυτο που μενει ειναι να δουμε αν οι χορδες στο συγκεκριμενο ηταν 6 ή 8 !!
Σε ζουμ που εκανα στη φωτο αυτη, δεν εβγαλα συμπερασμα ...
Το σχημα του μπουζουκιου παντως παραπεμπει στα τριχορδα που ξερουμε, καποιοι δε που εχουν ασχοληθει με την κατασκευη, ισως μπορουν να διακρινουν και τον κατασκευαστη !! Υπαρχουν ηδη στοιχεια και φωτογραφιες απο μπουζουκια του Ευαγγελιδη του 1904 και του Σταθοπουλου απο την ιδια περιπου εποχη που μοιαζουν με αυτο.
Ο φιλος Σταυρος Κ. απο συγγενες φορουμ, εχει βασιμες πληροφοριες οτι ο Καραπιπερης εχει παιξει τα 4 γνωστα τραγουδια του 1929, με 4χορδο μπουζουκι αναφερει μαλιστα και τα κουρντισματα !!
Αρα μενει να διερευνηθει το θεμα.
Οπως επισης και το ποιος μπορει να ειναι αυτος εδω ο μπουζουξης ;;

Άβαταρ μέλους
Dreamlander

#4 Δημοσίευση από Dreamlander »

ntouzenis έγραψε:Αυτο ομως συνεβαινε σε ολα σχεδον τα 3χορδα (6χορδα) μπουζουκια απο τη δεκαετια του '30 εως του '90.
Νομίζω πως αυτό συμβαίνει ακόμα και στις 'μέρες μας. Ο λόγος είναι απλός. Παγκοσμίως δεν υπήρξε ποτέ κατασκευαστής κλειδιών για μπουζούκι. Έτσι οι πρώτοι κατασκευαστές μπουζουκιών χρησιμοποιούσαν κλειδιά μαντολίνου. Με αυτά τα κλειδιά τελειοποίησαν το μπουζούκι και του έδωσαν την μορφή που επικρατεί έως και σήμερα. Αυτά τα κλειδιά χρησιμοποιούνται ακόμα στις 'μέρες μας. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές είτε χρησιμοποιούν χωρίς επέμβαση τα τετραπλά κλειδιά, είτε κόβουν την βάση και αφαιρούν το κλειδί που περισσεύει, είτε χρησιμοποιούν τριπλά κλειδιά κιθάρας. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η διαφοροποίηση είναι μόνο μέσα στα πλαίσια της αισθητικής. Με τα κλειδιά κιθάρας όμως το θέμα αλλάζει. Οι μεταξύ των κλειδιών αποστάσεις στα τριπλά κλειδιά της κιθάρας είναι μεγαλύτερες απ' αυτές των τετραπλών κλειδιών του μαντολίνου, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η γωνία της χορδής, άρα και η τάση της στο κόκκαλο, άρα και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα στην κατασκευή ενός οργάνου. Και μην σας φαίνεται ασήμαντη λεπτομέρεια. Οι καλοί κατασκευαστές μπορούν να διακρίνουν αυτές τις διαφορές από τον ήχο ενός οργάνου.

Αν κρίνω από το σχήμα του μπουζουκιού καθώς και από το πάχος του μανικιού - όσο μου επιτρέπει η ποιότητα της φωτογραφίας - κι εγώ τρίχορδο νομίζω πως είναι.
Για να γνωρίσεις κάπως καλύτερα μια γυναίκα δυστυχώς θα πρέπει πρώτα να την αγαπήσεις.

Άβαταρ μέλους
ntouzenis

#5 Δημοσίευση από ntouzenis »

Dreamlander έγραψε:Νομίζω πως αυτό συμβαίνει ακόμα και στις 'μέρες μας. Ο λόγος είναι απλός. Παγκοσμίως δεν υπήρξε ποτέ κατασκευαστής κλειδιών για μπουζούκι. ..................
Αν κρίνω από το σχήμα του μπουζουκιού καθώς και από το πάχος του μανικιού - όσο μου επιτρέπει η ποιότητα της φωτογραφίας - κι εγώ τρίχορδο νομίζω πως είναι.
Συμφωνω Ηρακλη απολυτα, αυτο λεω κι εγω, οτι απο τη δεκαετια '90 καποιοι οργανοποιοι αρχισαν να βαζουν κλειδιέρες με 6 κλειδια με τους δυο τροπους αυτους που αναφερεις, οποτε δεν ηταν αποκλειστικοτητα τα 8 κλειδια !!

Θα συμφωνησω κι εγω οτι απο το παχος του μανικιου και επισης λογω του σχηματος μαλλον τριχορδο ειναι.

Αυτο που με προβληματιζει ειναι το καπελλο που φοραει ο μπουζουξης και σε κλειστο χωρο μαλιστα και απ'την αλλη η μονη φωτο που εχω δει του Ιωαννη Χαλ(ι)κια ή Τζακ Γκρεγκορυ ειναι με καπελλο ...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ntouzenis την 24 Σεπ 2007 10:34 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κουβεντούλα”