Κυρ αστυνόμε μη βαράς...Όσο βαρούν τα σίδερα

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
mandrago

Κυρ αστυνόμε μη βαράς...Όσο βαρούν τα σίδερα

#1 Δημοσίευση από mandrago »

Γειά σας άρχοντες και αρχοντορεμπέτες. Ακούω ρεμπέτικα εδώ και δύο χρονιές και τυχαία άκουσα τα κομμάτια αυτά αλλά δεν ξέρω πού να τα βρω ή ποιός τα τραγουδάει. Μήπως μπορεί κάποιος να βοηθήσει? Είναι τα "Όσο βαρούν τα σίδερα", και το άλλο λέει στο ρεφρέν: "Κυρ αστυνόμε μη βαράς εγώ είμαι ένας φουκαράς" ή κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ και καλές διακοπές να έχετε (όσοι πάτε).

Άβαταρ μέλους
Mavrobasilis

#2 Δημοσίευση από Mavrobasilis »

Mandrago, το "όσο βαρούν τα σίδερα" είναι ταμπαχανιώτικο, ήτοι κρητικό αστικό τραγούδι. Προκειμένου να μην σε κουράζω με λεπτομέριες, αν ενδιαφέρεσαι να εμβαθύνεις σχετικά ξάνοιξε την διεύθυνση:
http://www.cretan-music.gr/tampahaniotika.htm
της έγκριτης ιστοσελίδας http://www.cretan-music.gr
Εκτελέσεις υπάρχουν πάμπολλες, προσωπικά θεωρώ αυτή του Νίκου Ξυλούρη ως κάλλιστη. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες πολύ αξιόλογες όπως η ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Ψαρογιώργη στο κομμάτι, η παλιά του Φουσταλιέρη με ερμηνευτή τον Μπαξεβάνη, οι εκτελέσεις του Ross Daly (ιδίως με την Σπ. Τουτουδάκη στην ερμηνεία), κτλ, κτλ
Οπότε μένει να μου πεις τι εκτέλεση προτιμάς να ανέβει. :)

Multi_Kulti

#3 Δημοσίευση από Multi_Kulti »

Υπάρχει και μια περίεργη εκτέλεση με τον Μιχάλη Τζουγανάκη στο λαούτο-ούτι απο ένα διπλό live σιντί του...Ο Τζουγανάκης είναι διάολος του λαούτου με ήχο κομματάκι σκυλέ αλλα βγάζει συναίσ8ημα που δεν το περιμένει κανείς...στο συγκεκριμένο κομμάτι το ξεσκίζει το ούτι και το παίζει με ένα στυλ μοναδικό...κρητικό (αν και δεν υπάρχει τέτοιος όρος...)

Άβαταρ μέλους
Mavrobasilis

#4 Δημοσίευση από Mavrobasilis »

Όντως, ο Τζουγανάκης είναι φοβερός δεξιοτέχνης μα αδικεί τον εαυτό του. Μάλλον η αισθητική του υστερεί.

mandrago

#5 Δημοσίευση από mandrago »

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Του Ξυλούρη Πρέπει να'ναι καλό.
Καμιά ιδέα για το δεύτερο?

a.a.d.
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#6 Δημοσίευση από a.a.d. »

Ο στίχος "κυρ αστυνόμε μη βαράς" (χωρίς όμως το...φουκαράς ...νομίζω) απαντάτε στο ζεϊμπέκικο του Παπάζογλου "Οι λαχανάδες" (Κάτω στα λεμονάδικα).Τραγούδι του 1934, που, κατά τους ειδικούς, έκανε τις περισότερες εκτελέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Πάνω από 70 εκτελέσεις.Το έχει τραγουδήσει "κι η κουτσή Μαρία" που είπε κάποιος,δεν θυμαμαι, επιφανής.Α, ναι, απ' ότι θυμάμαι υπάρχει στη λίστα.

Thwdwris
More than 50 posts user

#7 Δημοσίευση από Thwdwris »

nomizo oti kai auto to stoixo "kup astunome min baras" yparxei kai se ena propolemiko tragoudi tou Robertakh "O kleftotsantas" :D

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”