ΜΑΡΚΟΣ
-
Δεν θα με στενοχωρήσει καθόλου άν μου δείξεις ότι η υπόθεσή μου είναι ασθενής ή λανθασμένη, και το τραγούδι δεν είναι του Μάρκου αλλά είναι πράγματι των στιχουργών Ταμβάκη-Μαυροφρύδη που είχαν μια -την μοναδική τους ίσως- δημιουργική εκλαμψη τέτοιου επιπέδου σε συνθετικό επίπεδο, αφού αυτό που ξεχωρίζει στο τραγούδι δεν είναι τόσο οι στίχοι όσο η μουσική του. Η ίσως πάλι ότι στην πραγματικότητα είναι του Μανώλη Καλομοίρη που εμείς λανθασμένα πιστεύουμε ότι δεν εγραφε ρεμπέτικα ενώ αυτός έγραφε χωρίς να τα υπογράφει με το όνομά του. Η δεν ξερω 'γω τι άλλο. Φθάνει να μου πείς κάτι συγκεκριμένο. Μήν γενικολογείς όμως κατηγορώντας τους γενικολόγους και τους αοριστολόγους.
Συγνώμη που μακρυγόρησα.
ΥΓ. Σε λίγο καιρό που θα βγώ στην σύνταξη και θάχω χρόνο υπόσχομαι ότι θα γίνω, και εγώ, πιο συστηματικός ερευνητής και θα μιλάω πιό έγκυρα.
-
- More than 150 posts user.
ΠΕΡΙ ΜΑΡΚΟΥ
Re: ΠΕΡΙ ΜΑΡΚΟΥ
Απευθύνθηκα στον Ποσειδώνα (αντί σε άλλους) μιας και απ' αυτά που διάβασα (έστω, απ' τα λίγα) αιστάνθηκα πως έχει "ουσιώδη γραφή".
(Άστε, που με τσάκισε, το επαναλαμβανόμενο: Φίλε Γιαννάκη)...
Φίλε μου!!! Άντε, να βγεις γρήγορα στη σύνταξη!!! (χιχι) και να "ενταχθείς" στους σοβαρούς μελετητές!! (μήπως ξεστραβωθούμε)
Όσο για το τραγούδι που αποζητάς:
Είναι η σπουδαία ερμηνεία του Πρόδρομου Τσαουσάκη με την Μαρία Γρίλλη, στο εξαιρετικό: ΠΑΣΑ ΜΟΥ ΕΣΥ των Καλδάρα-ΒίρβουΘΑΝΑΣΗΣ έγραψε:...ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΓΕΣ ΤΟ "ΟΣΑ ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ , ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ".
(Ο Βίρβος το ήθελε -και το λέει-: ΕΣΥ ΠΑΣΑ ΜΟΥ, αλλά λόγω που στην εισαγωγή (με ταξιμάκι από ακορντεόν) ο Τσαουσάκης "μιλάει" και αναφωνεί με στεναγμό "Πασά μου εσύυυυυυ", έμεινε ο τίτλος.
ΠΑΣΑ ΜΟΥ ΕΣΥ
(Απ. Καλδάρα-Κ.Βίρβου) Πρ. Τσαουσάκης-Μ. Γρίλλη
Όσα κι αν σου πουν για μένα
έχω κάνει πιο πολλά
μα την ώρα που σε είδα και σ’ αγάπησα
τις παλιές μου αμαρτίες τις παράτησα
Εσύ πασά μου φάε και πιε
και γλέντα σαν κυρία
και καθαρίζω εγώ για σε
μ’ όλη την κοινωνία.
Δρόμο τώρα πια δικό μας
θα τραβήξουμε μαζί
δε θα έχεις στο πλευρό σου άντρα με παπιόν
θα ‘χεις μάγκα με ιστορία και με παρελθόν.
Ό,τι κι αν σου πουν για μένα
μη φοβάσαι τίποτα
έχω μπλέξει στη ζωή μ’ όλα τα στρώματα
μα ποτέ δεν έχω δώσει δικαιώματα!
-
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια και για το τραγούδι. Ενώ πριν με είχες αποθαρρύνει τώρα αναθάρρησα και θέλω να θεσω αλλο ερώτημα για την δισκογραφία (ή να λέμε εργογραφία;) του Μάρκου. Πραγματικό ερώτημα, όχι μαϊμουδένιο για να περάσω άποψη.
Υπάρχει ένα γνωστό τραγούδι, με τον Ζαμπέτα και τον Χιώτη, που παρά το ότι κάνει μπάμ ότι πρέπει να είναι παληό και αδέσποτο, στο
cdάκι που αγόρασα με τραγούδια του Ζαμπέτα, το αναφέρει ως δική του δημιουργία. Πρόκειται για το "Αποκάτω απ' το ραδίκι". Επειδή είναι ωραίο τραγουδάκι και μου κίνησε την περιέργεια το γκούγκλισα και με έκπληξη διαπίστωσα ότι στα διάφορα κιθαροσάϊτς με τους στίχους των τραγουδιών αναφέρεται ώς: στίχοι/μουσική: Βαμβακάρης/Περιστέρης. Δηλαδή;
Αυτό που μπορώ να σκεφτώ έγώ είναι ότι το αδέσποτο αυτό τραγουδάκι, πριν από τον Ζαμπέτα, το διέσωσαν (χωρίς εισαγωγικά-δεν το λεω ειρωνικά) στο όνομά τους, ο Μάρκος με τον Περιστέρη. Προφανώς σε κάποια 78άρα πλάκα. Γιατί δεν μπορεί έτσι στα κουφά και από το τίποτα οι διάφορες κιθαροσελίδες να αποδίδουν ένα τραγούδι, για το οποίο εκτελεστή αναφέρουν πράγματι τον Ζαμπέτα ο οποίος το διεκδικεί και σαν δικό του, όχι σε αυτόν αλλά στον Μάρκο και στον Περιστέρη. Κάποιος δίσκος πρέπει να υπήρχε. Αλλά στην δισκογραφία στο "Λαϊκό Τραγούδι" δεν αναφέρεται κανένα "Απο κάτω απ' το ραδίκι". Πράγμα που μου δημιουργεί την υποψία ότι αυτό είναι μία ακόμη (για μένα η τέταρτη) από τις λίγες -μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών το πολύ, επιμένω- παραλείψεις της (εκτός βέβαια εάν υπάρχει με κάποιο άλλο τίτλο που εγώ δεν μπόρεσα να ανιχνεύσω).
Ρωτάω λοιπόν: Ξέρει κανείς άν είχε υπάρξει δίσκος "Απο κάτω απ' το ραδίκι" που να σχετίζεται με τον Μάρκο (και τον Περιστέρη);