Ανθολογία τραγουδιών του Τσιτσάνη από τον Χριστιανόπουλο
- bill1961
- συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Όσο για το βιβλίο του Χριστιανόπουλου, θα το δούμε και τα ξαναλέμε. Αν και προσωπικά μετά από αυτά που μας μετέφεραν η Σταυρούλα ("η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης ανθολογίας έγκειται στο ότι έχουν επιλέξει να καταγράψουν τα κομμάτια του Τσιτσάνη, τα οποία δεν θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί από κανέναν άλλο συνθέτη") και η Αγγελική ("τα εχει περασμενα τα τραγουδια με βαση το ποτε γραφτηκαν και οχι το ποτε ηχογραφηθηκαν"), κρατάω "μικρό καλάθι".
Για τον Χριστιανόπουλο και τις απόψεις του για το ρεμπέτικο, κριτική αλλά και χοντρό μπενελίκωμα, από τον άλλο μεγάλο αμφιλεγόμενο Η. Πετρόπουλο στο βιβλίο του "Καπανταήδες και Μαχαιροβγάλτες". Από όλα όσα λέει ο Πετρόπουλος κρατάω κάτι που εκφράζει απόλυτα και τις δικές μου απόψεις (και όχι μόνο για τον Τσιτσάνη):
"Ο Τσιτσάνης υπήρξε μεγάλος καλλιτέχνης, αλλά όχι ημίθεος, όπως τον βλέπει ο κύριος Χριστιανόπουλος".
Εκτός από δικηγόρος, απολογούμενος τώρα, πρέπει να σου πω ότι δεν ποστάρω δικόγραφα εδώ μέσα, αλλά κι εγώ κουβεντιάζω με την δική μου ελαφρότητα.
Γι' αυτό μπορεί να μην εκφράστηκα με ακρίβεια, όταν έγραφα "κανείς επιτρέπει στην ελαφρότητά του", αλλά πάντως δεν εννοούσα την ελαφρότητά σου ως προσωπικότητα, αλλά την ελαφρότητα της στιγμής. Το ξαναλέω, αυτό εννοούσα με αυτή τη φράση, μπορεί να μην έχεις άδικο που το πήρες προσωπικά, διαφορετική ήταν η πρόθεσή μου, αλλά από εκεί και πέρα δε θα σκίσω και τις φλέβες μου.
- ntouzenis
- More than 150 posts user.
Παρ'ολα αυτα τα τραγουδια της ειχαν ποιητικη στοφα, αγαπηθηκαν απο τους απανταχου Ελληνες μπηκαν στο DNA μας πια ... και αν δεν την αποκαλουσαμε ποιητρια θα την αποκαλουσαμε σιγουρα μια μεγαλη λαϊκη ποιητρια ή στιχουργο !! Ο Λ.Παπαδοπουλος που εγραψε τη βιογραφια της, εχθες στην ΕΤ2 τιμηθηκε για τη λαϊκη του γραφη, που ο ιδιος λεει οτι στηριχτηκε εκτος τους μεγαλους ποιητες, στην Ευτυχια και στον Τσαντα !!
Επομενως η Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου ειναι μια επιτυχημενη και καταξιωμενη πνευματικη δημιουργος !!
Ο κυριος Χριστιανοπουλος που ειναι ενας αξιολογος επισης πνευματικος ανθρωπος, γιατι θελει να χυσει την καρδαρα το γαλα που γεμιζε τοσα χρονια ;; Σαν τραγουδιστης στην κομπανια του υπεροχου Στρουθοπουλου, δε λεει ...
Τι τα θελει τα πικροχολα λοιπον σχολια για την Ευτυχια ;;
Το δε βιβλιο για τα τραγουδια του Τσιτσανη δε νομιζω οτι προσθετει κατι οταν εχουν ηδη εκδοθει τοσα εργα για τον Τσιτσανη, οπως του Αλεξιου, Μανιατη κ.α. Αυτα που διαβασαμε στο αποσπασμα των Νεων και παραθετω καποια εδω, ειναι παρμενα απο τα βιβλια του Σωτου Αλεξιου που θεωρειται πια ο βιογραφος του Τσιτσανη !!
Αν μπορουσε να μας πει ποια και ποσα τραγουδια του Τσιτσανη ειναι δημιουργιες αλλων ή ποσα και ποια τραγουδια ειναι του Τσιτσανη και μπηκαν στο ονομα αλλων και γιατι ... τοτε θα του βγαζαμε το καπελλο !!!
«Ακρογιαλιές δειλινά»
Τα τραγούδια φέρονται σε στίχους του Βασίλη Τσιτσάνη. Μόνο που το μεσαίο απ΄ τα τρία τετράστιχα («Μπορεί να το ΄χουν πλανέψει/ ακρογιαλιές δειλινά..»), όπως και στο«Απ΄ τη μάνα μου διωγμένος», αποτελούν διασκευασμένους στίχους (από το «Καρδιάς ερείπια») της Θεσσαλονικιάς ποιήτριας Ανθούλας Σταθοπούλου- συζύγου του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου που πέθανε το 1935 σε νεαρότατη ηλικία από φυματίωση. Ο Τσιτσάνης τη γνώρισε μέσω του έργου της το 1941, στο σπίτι όπου έμενε στη Θεσσαλονίκη (Παύλου Μελά 21).
«Τρελός Τσιγγάνος»
Για τους στίχους (του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα), η Ιωάννα Γεωργακοπούλου αναφέρει πως αναφέρονται σε αντάρτη του ΕΛΑΣ. Το 1955 ο Τσιτσάνης συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι για την επένδυση της ταινίας «Στέλλα». Με την έγκριση του Τσιτσάνη (παίζει μπουζούκι στο σάουντρακ) το θρυλικό τραγούδι «Αγάπη που ΄γινες δίκοπο μαχαίρι» αποτελεί παραλλαγή του «Τρελού Τσιγγάνου».
- ntouzenis
Ντίνος Χριστιανόπουλος, «Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με κριτικό υπόμνημα»
Οσον αφορα στο "με κριτικο υπομνημα" εγραψα σχετικα και στο μπλογκ μου :
Απο το απόσπασμα που βλέπουμε στα Νέα, μάλλον για ενημερωτικό υπόμνημα πρόκειται και όχι τόσο κριτικό ... τι νόημα θά είχε άλλωστε ένα ΚΡΙΤΙΚΟ υπόμνημα τόσα χρόνια μετα τη δημιουργία των τραγουδιών, μετα την καταξίωση των και μετα απο 25 χρόνια απο το θάνατο του συνθέτη ... και ακόμα απο έναν θαυμαστη του ;; Μάλλον ίντριγκα παρα Ακαδημαϊκή μελέτη, προσπαθεί να προκαλέσει ο ιδιαίτερος Θεσσαλονικιός συγγραφέας και ποιητής ...
και συμπληρωνω, "κριτικο υπομνημα" εχει νοημα σε μια καινουρια δουλεια συνηθως ... και τελος παντων εχει να κανει με τα τεχνικα και αισθητικα στοιχεια της δημιουργιας, οπως π.χ.
1. Αν ταιριαζε να βαλει χιτζαζ στο "Σε διωξαν απ'την Κοκκινια"
2. Αν ταιριαζε η φωνη της Λιντα στο "Για να σε κανω ανθρωπο"
3. Αν επρεπε να βαλει 3 φωνία στην "Αχαριστη" κλπ
ΑΣΕ ΜΑΣ (Β)ΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΕ ...
- Pikinos
- Επικοινωνία: