Απόστολος Χατζηχρήστος, ο γενναιόδωρος.....

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Pikinos
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#29 Δημοσίευση από Pikinos »

dream έγραψε:Σίγουρα ο αρχικός του στόχος δεν ήταν να πάει και να τα αγοράσει ένας συλλέκτης και να πουλάει μούρη. Δεν μας λες όμως πού το πας ακριβώς;
Βασικά, δεν το πάω εκεί που -κακοπροαίρετα- επιχειρείς να το πας εσύ, δλδ, ελλείψη κοινής λογικής, να συνδέσεις το ερώτημα που απευθύνω ευθέως σε κάποιον, με τα «κάλη» των συλλεκτών!

Και για να σου το κάνω πιο λιανά, μιας και πήρες φόρα, ορίστε αφού καίγεσαι τόοοοσο πολύ να μάθεις και η -προπολλού διατυπωμένη- άποψή μου για τους συλλέκτες:

forum/viewtopic.php?t=2599

Και για να στο κάνω ακόμα πιο λιανά, ό,τι λέμε για τους συλλέκτες, θετικό ή αρνητικό, αυτοί τρίβουν τα χέρια τους, γιατί νομίζουν ότι δίνουμε και αξία στον ψευδομύθο που έχουν δημιουργήσει!

Προσωπικά, χέστηκα (συγνώμη κυρίες), για τα όσα έχουν καταχωνιασμένα, και να μη σώσω ποτέ μου να τ' ακούσω! Γιατί, όταν έχουμε στη διάθεσή μας (να είναι καλά η Σελίδα του Μάκη) ένα τέτοιον όγκο πληροφορίας και τραγουδιών, κι ας ακούμε και κάθε μέρα, δε θα μπορέσουμε ίσως και ποτέ να τον μελετήσουμε όπως πρέπει, στα μέτρα της αντίληψης και της γνώσης του βέβαια ο καθένας.

Συνεπώς, σωστός μεν ο προβληματισμός, αλλά είμαστε το λιγότερο αγνώμονες να μιρλιάζουμε για το “τί θα μπορούσαμε επιπλέον να ακούγαμε, αν...“.

Γι' αυτό κάνε μου τη χάρη, φίλε dream, και άσε στη μπάντα τα ηθικοπλάστικα για τους συνθέτες και δημιουργούς παντός καιρού και εποχής. Γιατί, μή μου πείς τώρα ότι μπορείς εσύ να ξέρεις τί έχει στο μυαλό του ο καθένας όταν γράφει, συνθέτει κλπ!!! Μπορεί να είναι από τον χαβαλέ και την διασκέδαση, την υστεροφημία και το κέρδος, την προσωπική του τέρψη ή των δικών του και για χιλιάδες άλλους λόγους, τους οποίους και είναι βλακώδες να αναλύσουμε περαιτέρω.

[Ήξερες, λ.χ., ότι ο Μπαλζάκ, που έγραψε δεκάδες μυθιστορήματα (τα οποία βέβαια δεν απευθύνονται κατά κύριο σε λογίους, παρά στο ευρύ κοινό, στο λαό δηλαδή), το έκανε κατά κύριο λόγο για να ξεχρεώσει τους πιστωτές του, που νυχθημερόν τον κυνηγούσαν για τα χρέη του;]

Στανιάρισες, λοιπόν, τώρα dream;!

ΥΓ Γιώργο Κούκο, για να μην δημιουργούνται αδίκως εντυπώσεις, να τονίσω ότι το τελευταίο δεν έχει να κάνει με τα λεγόμενά σου, καθότι πήρες θέση και δεν έχει νόημα να συνεχίσω, μιας κατάλαβα αυτά που ήθελα να καταλάβω.

Ούτε κι εγώ έχω καμμία απολύτως διάθεση να κάνω μαζί σου προσωπική κουβέντα, απλά, αφού γράφεις δημόσια, επόμενο είναι και να προκύψουν δημόσιες απαντήσεις ή ερωτήματα. Αλλιώς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τα λέτε, όσους σας απασχολεί το τάδε ή δείνα -κοινό αναμεταξύ σας- θέμα.

Να ευχαριστήσω κι εγώ λοιπόν για την απάντησή σου.
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

dream

#30 Δημοσίευση από dream »

Νομίζω ότι χτυπάει λίγο άσχημα καταρχήν και δεν σε τιμάει το ότι με μια πρόταση που γράφω που δεν σου είπα και τίποτα (και δεν με ξέρεις στην τελική) αρχίζεις και λες : μιας και πήρες φόρα, ορίστε αφού καίγεσαι τόσο, προσωπικά χέστηκα, κάνε μου τη χάρη, ηθικοπλαστικά και το κορυφαίο: στανιάρισες λοιπόν τώρα.

Χαλάρωσε λοιπόν λίγο γιατί φαντάζομαι πώς θα έκανες αν σου ελεγα και κάτι με πραγματική πρόθεση να σε θίξω.

Το ότι ο Μπαλζάκ ή ο Χατζηχρήστος έγραψε δεκάδες καλλιτεχνήματα για να ξεχρεώσει τους πιστωτές του δεν σημαίνει ότι αυτά πρέπει να τα έχει στο ντουλάπι του ο καθένας και να το παίζει μάγκας με τις πλάτες των άλλων. Τα τραγούδια ανήκουν στη λαϊκή μουσική παράδοση, είναι για όλο τον κόσμο και δεν έχει δικαίωμα κανένας να μη τα δίνει να τα ακούσει ο κόσμος, άσχετα αν ο συνθέτης τα έγραφε για να ξεχρεώσει ή οτιδήποτε άλλο. Και το χειρότερο είναι αυτό που έγραψε ο θανασης πιο πριν, να μην τα δίνεις και να το διαλαλάς κιόλας.

Οπότε τώρα τι στανιάρισες μου λες και κουραφέξαλα, ας μην υποβαθμίζουμε άλλο την κουβέντα.

Άβαταρ μέλους
Pikinos
Επικοινωνία:

#31 Δημοσίευση από Pikinos »

Επαναλαμβάνω, πως το ερώτημα αφορούσε τον χρήστη Κούκο, ο οποίος ως όφειλες να διαβάσεις:

1) έπιασε το ερώτημα πολύ καλά
2) ευθύς το διαχώρισε από τον κεντρικό άξονα της δημοσίευσης γιατί το θεώρησε προσωπικό, όμως
3) πάραυτα απάντησε ευγενέστατα.

Ορίστε και πάλι για του λόγου το αληθές:

Θαναση εδω γραφουμε αποψεις για ενα θεμα που υπαρχει ηδη εδω και καιρο. Δεν εχω διαθεση να κανω προσωπικη συζητηση για κατι αλλο. Παρολα ταυτα απαντω στο ερωτημα.

Αυτό που κάνεις εσύ είναι:

1) Στην αρχική σου δημοσίευση να υπαινιχθείς ανοιχτά (ναι, και μία πρόταση φτάνει) ότι εγώ είμαι με το μέρος των συλλεκτών. Διάβασε τί γράφεις:

Σίγουρα ο αρχικός του στόχος δεν ήταν να πάει και να τα αγοράσει ένας συλλέκτης και να πουλάει μούρη. Δεν μας λες όμως πού το πας ακριβώς;

Είδες πουθενά στο αρχικό μου ερώτημα να αναφέρω τίποτα για τους συλλέκτες; Ξεκινάς λοιπόν την κουβέντα σου με λάθος κρίσης.

2) Από τα όσα –δυσανάλογα του κόπου όπως προκύπτει- έγραψα, απομόνωσες τον “απόπατο“ και το επιθετικό ύφος (ως απάντηση στους υπαινιγμούς σου). Ο καθένας βέβαια, εισπράττει ό,τι μπορεί.

3) Συνεχίζεις να μας λες τα ίδια, δλδ. “πόσο κακό είναι να κρατάν τους δίσκους στο ντουλάπι“. Το ξέρουμε ότι είναι (άσχετα σε ποιό βαθμό ενοχλεί τον καθένα), αλλά τί σχέση έχει αυτό με το ερώτημά μου (καθότι από κει ξεκινά και η διαφορά μας);

Συνεπώς, πρώτος έσπευσες να υποβαθμίσεις την κουβέντα.

Ε, όσο για τις -εξ αριστερών ορμώμενες- πιπίλες περί “τραγουδιών του λαού“…δε θέλω ν’ απαντήσω. Οι δημιουργίες ανήκουν στους δημιουργούς. Αν τις νοιώθεις δικές σου (και καλά κάνεις), ούτε τον δημιουργό ενδεχομένως αφορά, ούτε και θα μπορέσεις ποτέ να ξέρεις τί πραγματικά είχε στο μυαλό του.

Βασικά, το πρόβλημα στην όλη κουβέντα είναι: τί αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον όρο ιδιοκτησία; Αλλά δε θα επεκταθώ, δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις, πόσο μάλλον ν' αντέξεις! :P

Από πλευράς μου τέλος. Πείτε τα, δε θα σας ξαναδιακόψω.
Von allem Geschriebenen liebe ich nur das, was einer mit seinem Blute schreibt. Schreibe mit Blut: und du wirst erfahren, dass Blut Geist ist.

Άβαταρ μέλους
jpez

#32 Δημοσίευση από jpez »

Οντως η αληθεια ειναι οτι τα τραγουδια αυτα δεν ανηκουν στον λαο ειτε γραφτηκαν για αυτον ειτε οχι. Πχ εαν υπαρχει ενας μοναδικος δισκος και δεν υπαρχει αντιγραφο του τραγουδιου του πουθενα εκτος του δισκου αυτου το τραγουδι ειτε μας αρεσει ειτε δεν μας αρεσει, ειτε σωστο η λαθος, ειτε γραφτηκε για μας ειτε οχι ανηκει στον ιδιοκτητη του δισκου και οτι γουσταρει το κανει. Εκτος αν υπαρχει καποια νομοθεσια που να τον αναγκαζει να βγαλει το τραγουδι στην φορα. Αυτο δεν το γνωριζω.

Οπως εχω καταλαβει υπαρχουν δυο ειδη ανθρωπων που κρατανε τα τραγουδια αυτα εκτος κυκλοφοριας. Ειναι οι αφελης οι ψωναρες.

Η αφελης δεν γνωριζουν τι αξια εχουν τα τραγουδια αυτα για μας και σου λεει που να καθομαι τωρα να αντιγραφω μουσικες κτλ. δεν βαριεσαι καποιος τυπος ειπε ενα τραγουδι πρην 80 χρονια, και τι εγινε.. Αυτο αποδειχτηκε και σε αυτο το φορουμ οταν ενας συλλεκτης μας ειπε πως κανετε ετσι ρε παιδια για ενα τραγουδι οριστε παρτε το και τι εγινε. Πως κανετε ετσι . Αυτους τους συλλεκτες ισως του πεισουμε να κυκλοφορησουν κανα τραγουδι.

Απο την αλλη ειναι η ψωναρες που ξερουν τι αξια εχουν για μας αυτα τα τραγουδια αλλα την βρησουν καπως επειδη εχουν κατι μοναδικο και αυτο καπως τους ανεβαζει και γουσταρουνε να τους παρακαλαμε. Αυτους πρεπει να τους αγνοουμε τελειως. Γιατι οπως ειπε και ο Pikinos παραπανω τους δινουμε αξια με τα παρακαλια μας. Δοξα τον θεο οι ρεμπετες εγραψαν χιλιαδες τραγουδια που ουτε αυτοι οι ιδιοι τα θυμοντουσαν και ευτηχως βρεθηκαν καποιοι καλοθελητες που με κοπο τα μοιρασανε στον κοσμο. Μια ζωη δεν φτανει να χορτασεις τα τραγουδια αυτα οποτε δεν χρειαζεται να παρακαλαμε κανεναν..

Αφου στον αλλονε ντουνια
Οι δισκοι δεν περνανε
Τα χουν και τα θυμιαζουνε
Μαζι στον διαολο ας πανε

dream

#33 Δημοσίευση από dream »

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, που δείχνει την ποιότητά σου και ότι υποβαθμίζεις την κουβέντα. Σε ένα φόρουμ είμαστε, αλλά γραφεις τόσο επιθετικά επί προσωπικού που δεν αφήνεις περιθώρια στον άλλο να μην απαντήσει, αν και κάτι τετοιο μπορούσε να γίνει και με προσωπικά μηνύματα. Και γράφεις μόνο για να μου ρίξεις λάσπη στα μούτρα παρά να αναπτύξεις την άποψή σου ώστε να ωφεληθούν και οι υπόλοιποι. Γι αυτό είμαι αναγκασμένος να απαντήσω εδώ, δεν θα συνεχίσω και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από τους υπόλοιπους.

"Βασικά, το πρόβλημα στην όλη κουβέντα είναι: τί αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον όρο ιδιοκτησία; Αλλά δε θα επεκταθώ, δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις, πόσο μάλλον ν' αντέξεις! "

Πετάς ένα μεγάλο ερώτημα, ρίχνεις συνέχεια και άλλη μια από τις βαρύγδουπες ατάκες για να με μειώσεις και πάλι δεν μας εξήγησες τι νομίζεις ακριβώς πάνω στο θέμα της ιδιοκτησίας, μας κάνεις τη χάρη και να μη μας ξαναδιακόψεις στο τέλος. Είσαι πολύ γενναιόδωρος! Η αρχική μου ερώτηση "που το πας ακριβώς" που αυτό σε τσάντισε θα μπορούσε απλά να είναι τροφή για κουβέντα και όχι αυτό το παραλήρημα. Και αλίμονο, δεν είπα ότι είσαι με το μέρος των συλλεκτών, απλά ήθελα να καταλάβω όντως τι εννοείς.

Άσε που μου έβαλες και αριστερή ταμπέλα χωρίς να με ξέρεις. Όπως και να έχει θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός και με το θέμα "αριστερά" παρά να χαρακτηρίζεις "πιπιλίσματα" τις απόψεις περί λαού μειώνοντας ένα ολόκληρο χώρο με τόση ιστορία (της αριστεράς).

Για να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα περί ιδιοκτησίας, όπως λέει και ο Γιώργος Κούκος, η ιδιοκτησία του συλλέκτη περιορίζεται στο πλαστικό του δίσκου. Αλλά ας το πάμε λίγο πιο πέρα. Ιδιοκτησία σημαίνει ότι "κάτι ανήκει σε κάποιον" ετυμολογικά. Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί. Δεν μπορώ επειδή έχω αφιερώσει το χρόνο μου και την ενέργεια μου και τα λεφτά μου μελετώντας τον Άλφα του Κενταύρου να θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό ότι είμαι ιδιοκτήτης του Άλφα του Κενταύρου, όπως επίσης δεν μπορώ να είμαι με τον ίδιο τρόπο ιδιοκτήτης ενός άλλου ανθρώπου.

Από τη στιγμή που ο συνθέτης τα έβγαλε κάποια στιγμή σε δίσκο (άσχετα που αυτοί είναι σπάνιοι και δεν ξανατυπώθηκαν γιατί πλέον τους έχουν τα λαμόγια), δεν μπορώ να εμποδίσω τη διάδοσή τους, δεν έχω κανένα δικαίωμα να σε εμποδίσω πχ να απαγγέλεις τα ποιήματά μου από τα στιγμή που κάποια κάποτε έχουν δημοσιοποιηθεί. Ασε που περιγράφουν στιγμές λαϊκές, καθημερινά βιώματα του λαού (που το θεωρεί ο Pikinos αριστερή "καραμέλα") που τα ακούει ο καθένας και του σηκώνεται η τρίχα, τον αγγίζουν βαθύτερα. Το να εμποδίζει καποιος τη διάδοσή τους από τη στιγμή που τελικά ο συνθέτης τα έγραψε για να τα βγάλει προς τα έξω (δεν νομίζω ότι έγραφε κανείς για να τα ακούει μόνο ο ίδιος, τι σημασία έχει αν το έκανε για να ξεχρεώσει), είναι σαν να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ακούνε
ή να διαβάζουν.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dream την 07 Ιουν 2009 09:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
jpez

#34 Δημοσίευση από jpez »

dream έγραψε:
Για να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα περί ιδιοκτησίας, όπως λέει και ο Γιώργος Κούκος, η ιδιοκτησία του συλλέκτη περιορίζεται στο πλαστικό του δίσκου. Αλλά ας το πάμε λίγο πιο πέρα. Ιδιοκτησία σημαίνει ότι "κάτι ανήκει σε κάποιον" ετυμολογικά. Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί. Δεν μπορώ επειδή έχω αφιερώσει το χρόνο μου και την ενέργεια μου και τα λεφτά μου μελετώντας τον Άλφα του Κενταύρου να θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό ότι είμαι ιδιοκτήτης του Άλφα του Κενταύρου, όπως επίσης δεν μπορώ να είμαι με τον ίδιο τρόπο ιδιοκτήτης ενός άλλου ανθρώπου.

Από τη στιγμή που ο συνθέτης τα έβγαλε κάποια στιγμή σε δίσκο (άσχετα που αυτοί είναι σπάνιοι και δεν ξανατυπώθηκαν γιατί πλέον τους έχουν τα λαμόγια), δεν μπορώ να εμποδίσω τη διάδοσή τους, δεν έχω κανένα δικαίωμα να σε εμποδίσω πχ να απαγγέλεις τα ποιήματά μου από τα στιγμή που κάποια κάποτε έχουν δημοσιοποιηθεί. Ασε που περιγράφουν στιγμές λαϊκές, καθημερινά βιώματα του λαού (που το θεωρεί ο Pikinos αριστερή "καραμέλα") που τα ακούει ο καθένας και του σηκώνεται η τρίχα, τον αγγίζουν βαθύτερα. Το να εμποδίζει καποιος τη διάδοσή τους από τη στιγμή που τελικά ο συνθέτης τα έγραψε για να τα βγάλει προς τα έξω (δεν νομίζω ότι έγραφε κανείς για να τα ακούει μόνο ο ίδιος, τι σημασία έχει αν το έκανε για να ξεχρεώσει), είναι σαν να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ακούνε
ή να διαβάζουν. Όποιος εκτιμά την ατομική ελευθερία δεν μπορεί να υπερασπιστεί μια τέτοια θέση. Και δεν μιλάω στον Pikinos προσωπικά.
Δυστιχως δεν ειναι ετσι. Εαν τα τραγουδια μας ανηκανε θα τα ειχαμε τωρα στα χερια μας. Η πραγματικοτητα ειναι αλλη.

Άβαταρ μέλους
Γιωργος Κουκος
More than 50 posts user

#35 Δημοσίευση από Γιωργος Κουκος »

Ναι δυστυχως δεν ειναι ετσι.Αλλα ακριβως ειναι αυτος ο λογος αυτης της κουβεντας. Το οτι θα επρεπε να ειναι αλλιως.Τα τραγουδια να βρισκουν τον στοχο και το σκοπο της γεννησης τους. Δεν θα ηθελες να ακους το 'Ντουνια ανακριτη' καθαρο και ολοκληρο?

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιογραφίες”