Ωραίες οι δεκαετίες 30, 40, 50... Και τώρα τι γίνεται;

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
trixordos78

Η λιτανεία του μάγκα

#36 Δημοσίευση από trixordos78 »

issipap έγραψε:να ρωτήσω κάτι:
ποιος θα επιλέξει λοιπόν ποια τραγούδια είναι κατάλληλα για τα Ελληνόπουλα;
δηλαδή, η Φραγκοσυριανή ναι, αλλά το Η γυναίκα μου γκρινιάζει, πχ, όχι, έτσι;
και ποιος ο λόγος, για να γίνει το σχολειό πιο ενδιαφέρον;
μήπως τα εξωσχολικά ενδιαφέροντα θα έπρεπε να παραμείνουν εξωσχολικά, όσο τα σχολεία μας υπάγονται σε ένα υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων το οποίο πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι θέλει να είσαι έλληνας κι ορθόδοξος, αλλιώς να κάνεις... δήλωση;

α, όχι, δε λέω ότι και αυτό το θέμα είναι πολιτικό:
λέω μόνο το εξής:
φανταστείτε τη δασκάλισσα με το χρυσό βεργάλι,
εν ώρα δημιουργικής απασχόλησης
έχει σηκώσει λοιπόν στον πίνακα το θανάση [για να πω ένα όνομα στην τύχη]
και τον επιπλήττει αυστηρά, διότι δεν απομνημόνευσε, ως όφειλε, τους παρακάτω στίχους:
αντί σχολειό μου πάγαινα μες του καραϊσκάκη
έπινα διάφορα πιοτά να μάθω μπουζουκάκι...

ω, μεταμοντέρνα εκπαίδευση!

:lol:
Φίλτατε Ισίδωρε,

Μεγάλη η συζήτηση για το "Έλληνας και ορθόδοξος" του Υπουργείου Παιδείας. Επειδή καταλαβαίνω την τοποθέτησή σου, δηλώνω πως είμαι επί της ουσίας καθαρά μαζί σου. Επίσης, προτείνω την έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο με αντικείμενο την άμεση αποστήθιση από το σύνολο των μαθητών της Λιτανείας του Μάγκα!

Σοβαρά τώρα: υπάρχει θέμα με την επιλογή των τραγουδιών και ακόμα περισσότερο με τα μυαλά όσων υποθετικά θα φτιάξουν τις σχετικές "λιστες" στο Υπουργείο. Σαν ξανά μανά λογοκρισία μου βρωμάει και δικαίως...

Από την άλλη όμως είναι πιθανό ότι ακόμα και ελάχιστα τραγούδια να "περάσουν", όπως π.χ. η Φραγκοσυριανή (το παράδειγμά μου ήταν καθαρά ενδεικτικό), η Συννεφιασμένη Κυριακή (επί το λαϊκότερον του πράγματος). ο Ζέπος ή Τα παιδιά της γειτονιάς σου, μπορεί ενδεχομένως να μείνει στα παιδιά ένα διαφορετικό άκουσμα, για να έχουν μια απειροελάχιστη υποψία ότι υπάρχει και κάτι άλλο στη μουσική μας παράδοση πέραν του 40 παληκάρια και των Ρουβομαζωνάκηδων.

Αυτά
όσοι δε με γνωρίζουνε
τώρα θα με γνωρίσουν
εγώ κάνω την τσάρκα μου
κι ας με καλαμπουρίσουν

trixordos78

#37 Δημοσίευση από trixordos78 »

Δεν είπε όμως κανείς τίποτα για το άλλο θέμα που έβαλα... Αυτό με τους ερασιτέχνες.

Μήπως έχει θεωρηθεί δονκιχωτική η πρότασή μου και δεν χρήζει απάντησης;
όσοι δε με γνωρίζουνε
τώρα θα με γνωρίσουν
εγώ κάνω την τσάρκα μου
κι ας με καλαμπουρίσουν

Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#38 Δημοσίευση από Alcibiadis »

trixordos78 έγραψε:Δεν είπε όμως κανείς τίποτα για το άλλο θέμα που έβαλα... Αυτό με τους ερασιτέχνες.

Υπάρχει άραγε σήμερα ερασιτεχνισμός; Αν υπάρχει πως τον εννοούμε; Για παράδειγμα άν εννοούμε ως ερασιτεχνισμό το σύνολο των απανταχού μη επαγγελματιών είναι πανεύκολο να κατανοήσουμε όλοι ότι υπάρχει!
Αν όμως προσπαθήσουμε να τον εντοπίσουμε στη μορφή που θάπρεπε να είναι (εννοώντας φυσικά την "κομπανιακή" συγκρότηση των ερασιτεχνών)
μετά λύπης μου θα τολμήσω να πω ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτος!!
Ίως αυτό να αποτελεί και το πιο μελανό σημείο της παρακμής μας! Το εξαιρετικά λυπηρό επίσης είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερασιτεχνών είναι ""προσβεβλημένη"" απο το επαγγελματικό "μικρόβιο"!!! (περιμένουν την ώρα και τη στιγμή ν'ανέβουν κατηγορία!!!) Φίλε μου ΤΡΙΧΟΡΔΕ όλα αυτά που λές εμένα με βρίσκουν σύμφωνο.Άλλωστε οι ιδεολογίες και τα όνειρα δεν έκαναν ποτέ κακό στη μουσική! Θέλω απλά να πατάμε στη γη και να έχουμε την επίγνωση ότι το τοπίο είναι ξερό! Εχω 30 χρόνια στα "πατάρια" και έχω φάει πολύ πίκρα!....

Κατά τη γνώμη μου (και επί του πρακτέου) πρέπει να συγκεντρώσουμε τους μουσικούς και τραγουδιστές της σελίδας μας (σε συννενόηση με τους διαχειριστές) να μαζέψουμε ότι καινούργιο υπάρχει (σε στίχο η μουσική) να βοηθήσουμε στη συγκρότηση των κομπανιών (εξαιρετικά δύσκολο!!..) και το κυριότερο να μην αναλωθούμε πολύ σε "ιδεολογικοακαδημαικές"συζητήσεις γιατί ότι λέμε θα μείνει στα χαρτιά για άλλη μια φορά.........
η πείρα είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός! (Αρκάς)

http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com

trixordos78

#39 Δημοσίευση από trixordos78 »

Alcibiadis έγραψε:
trixordos78 έγραψε:Δεν είπε όμως κανείς τίποτα για το άλλο θέμα που έβαλα... Αυτό με τους ερασιτέχνες.

Υπάρχει άραγε σήμερα ερασιτεχνισμός; Αν υπάρχει πως τον εννοούμε; Για παράδειγμα άν εννοούμε ως ερασιτεχνισμό το σύνολο των απανταχού μη επαγγελματιών είναι πανεύκολο να κατανοήσουμε όλοι ότι υπάρχει!
Αν όμως προσπαθήσουμε να τον εντοπίσουμε στη μορφή που θάπρεπε να είναι (εννοώντας φυσικά την "κομπανιακή" συγκρότηση των ερασιτεχνών)
μετά λύπης μου θα τολμήσω να πω ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτος!!
Ίως αυτό να αποτελεί και το πιο μελανό σημείο της παρακμής μας! Το εξαιρετικά λυπηρό επίσης είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερασιτεχνών είναι ""προσβεβλημένη"" απο το επαγγελματικό "μικρόβιο"!!! (περιμένουν την ώρα και τη στιγμή ν'ανέβουν κατηγορία!!!) Φίλε μου ΤΡΙΧΟΡΔΕ όλα αυτά που λές εμένα με βρίσκουν σύμφωνο.Άλλωστε οι ιδεολογίες και τα όνειρα δεν έκαναν ποτέ κακό στη μουσική! Θέλω απλά να πατάμε στη γη και να έχουμε την επίγνωση ότι το τοπίο είναι ξερό! Εχω 30 χρόνια στα "πατάρια" και έχω φάει πολύ πίκρα!....

Κατά τη γνώμη μου (και επί του πρακτέου) πρέπει να συγκεντρώσουμε τους μουσικούς και τραγουδιστές της σελίδας μας (σε συννενόηση με τους διαχειριστές) να μαζέψουμε ότι καινούργιο υπάρχει (σε στίχο η μουσική) να βοηθήσουμε στη συγκρότηση των κομπανιών (εξαιρετικά δύσκολο!!..) και το κυριότερο να μην αναλωθούμε πολύ σε "ιδεολογικοακαδημαικές"συζητήσεις γιατί ότι λέμε θα μείνει στα χαρτιά για άλλη μια φορά.........
Αλκιβιάδη καρντάσι,

Μου αρέσει πολύ να βλέπω πρακτικές προσεγγίσεις. Αυτό που λες για την οργάνωση κομπανιών μέσω αυτής της σελίδας είναι μια εξαιρετική βάση συζήτησης. Φυσικά θα προκύψουν πρακτικές δυσκολίες, όπως π.χ. η απόσταση. Π.χ. προσωπικά μένω στη Χαλκίδα και πολύ θα ήθελα να φτιάξω κομπανία με μάγκες από την περιοχή.

(Τα ακαδημαϊκά είναι για τους ακαδημαϊκούς. Προσωπικά είμαι προσκολλημένος στο νιαβέντι, το ουσάκ και το χιτζασκιάρ. Μεταξύ φυσικά όλων των άλλων...).

Εγώ δεν έχω εμπειρία στο χώρο, όπως εσύ. Συμφωνώ ότι θέλει μεγάλη προσοχή η διατήρηση του ερασιτεχνισμού. Αυτό έχει να κάνει καταρχήν, όπως λες, με την τοποθέτηση των συμμετεχόντων (να μην μας ενδιαφέρουν τα φράγκα...). Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια καθαρή ξήγα στην αρχή. Οι "επαγγελματίες" με τους ομοίους τους και οι ερασιτέχνες το ίδιο.

Underground τρίχορδοι πυρήνες παντού. Χωρίς αφίσες και διαφημίσεις. Να γίνεται γνωστό από στόμα στο στόμα.

Πώς μπορούμε άραγε να αρχίσουμε σιγά σιγά να το στρώνουμε; Π.χ. να φτιάξουμε ένα καινούργιο θέμα συζήτησης και να χωρίσουμε τους ενδιαφερόμενους ανά περιοχή;
όσοι δε με γνωρίζουνε
τώρα θα με γνωρίσουν
εγώ κάνω την τσάρκα μου
κι ας με καλαμπουρίσουν

Άβαταρ μέλους
BLEKOS
More than 150 posts user.
Επικοινωνία:

#40 Δημοσίευση από BLEKOS »

Συμφωνω απολυτα με τον Αλκιβιαδη οτι η πλειοψηφια των ερασιτεχνων ειναι μολυσμενη απο το μικροβιο του "επαγγελματισμου", κ δεν τους κατηγορω (με ποιο δικαιωμα αλλωστε?), απλα διαχωριζω τη δικια μου θεση.

Η ιδεα της οργανωσης αυτης της "συντεχνιας" θα μπορουσε κατ' εμε να ξεκινησει απο την Αθηνα/Θεσσαλονικη αρχικα, κ αυτο λογω του οτι εκει υπαρχει περισσοτερος κοσμος, κ ετσι ειναι πιο ευκολο να συναντηθουν κ να συζητησουν/ενεργησουν.Κατοπιν αν το μοντελο αυτο δειξει οτι λειτουργει,κρατησει ενα χαρακτηρα κ μια σοβαροτητα μπορει να ξεκινησει να επεκτεινεται, η να φτιαχτουν κ σε αλλες πολεις αναλογες συντεχνιες που θα ενεργουν με τον ιδιο τροπο και θα εχουν αμεση επαφη μεταξυ τους.

Το βασικο ερωτημα ειναι, υπαρχουν ατομα που εχουν το μερακι και τα "αντερα" να τρεξουν μια τετοια κατασταση και να τη στησουν;
Το ξεκινημα θα μπορουσε αρχικα να γινει μεσω αυτης της σελιδας, να συνταχτει μια προταση κατοπιν να σχολιαστει και να τροποποιηθει απο τους ενδιαφερομενους και εν τελει να γινει μια πρωτη συναντηση οπου θα παρει το ολο σκηνικο μια πιο υλοποιησιμη μορφη.

Ας πεσουν ιδεες βασικα για το πως μπορει ο καθενας να φανταστει ενα τετοιο ξεκινημα....
https://www.youtube.com/channel/UCYTGsC ... S-fbD9a_WA

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

trixordos78

Οργάνωση κομπανιών

#41 Δημοσίευση από trixordos78 »

BLEKOS έγραψε:Συμφωνω απολυτα με τον Αλκιβιαδη οτι η πλειοψηφια των ερασιτεχνων ειναι μολυσμενη απο το μικροβιο του "επαγγελματισμου", κ δεν τους κατηγορω (με ποιο δικαιωμα αλλωστε?), απλα διαχωριζω τη δικια μου θεση.

Η ιδεα της οργανωσης αυτης της "συντεχνιας" θα μπορουσε κατ' εμε να ξεκινησει απο την Αθηνα/Θεσσαλονικη αρχικα, κ αυτο λογω του οτι εκει υπαρχει περισσοτερος κοσμος, κ ετσι ειναι πιο ευκολο να συναντηθουν κ να συζητησουν/ενεργησουν.Κατοπιν αν το μοντελο αυτο δειξει οτι λειτουργει,κρατησει ενα χαρακτηρα κ μια σοβαροτητα μπορει να ξεκινησει να επεκτεινεται, η να φτιαχτουν κ σε αλλες πολεις αναλογες συντεχνιες που θα ενεργουν με τον ιδιο τροπο και θα εχουν αμεση επαφη μεταξυ τους.

Το βασικο ερωτημα ειναι, υπαρχουν ατομα που εχουν το μερακι και τα "αντερα" να τρεξουν μια τετοια κατασταση και να τη στησουν;
Το ξεκινημα θα μπορουσε αρχικα να γινει μεσω αυτης της σελιδας, να συνταχτει μια προταση κατοπιν να σχολιαστει και να τροποποιηθει απο τους ενδιαφερομενους και εν τελει να γινει μια πρωτη συναντηση οπου θα παρει το ολο σκηνικο μια πιο υλοποιησιμη μορφη.

Ας πεσουν ιδεες βασικα για το πως μπορει ο καθενας να φανταστει ενα τετοιο ξεκινημα....
Μετά απ' όσα είπαν οι φίλτατοι Αλκιβιάδης και Μπλέκος θέτω ερώτημα στους Συντονιστές του φόρουμ:

Μπορούμε να βάλουμε στο φόρουμ ερωτήματα - "αγγελίες" για οργάνωση ερασιτεχνικών κομπανιών κατά πόλεις, με πρώτες την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Και αν ναι, με ποιον τρόπο προτείνετε να γίνει αυτό; Π.χ. με καινόυργιο θέμα στην "Κουβεντούλα";

Ευχαριστώ
όσοι δε με γνωρίζουνε
τώρα θα με γνωρίσουν
εγώ κάνω την τσάρκα μου
κι ας με καλαμπουρίσουν

trixordos78

Re: Οργάνωση κομπανιών

#42 Δημοσίευση από trixordos78 »

Φίλτατοι Συντονιστές!;!;!;!;!;!;!;!;!
όσοι δε με γνωρίζουνε
τώρα θα με γνωρίσουν
εγώ κάνω την τσάρκα μου