Δέσποινα Αραμπατζόγλου
Η Δέσποινα Αραμπατζόγλου ήταν η γυναίκα του γνωστού συνθέτη Δημήτρη Γκόγκου (ή αλλιώς «Μπαγιαντέρα»). Φέρεται ως συντελεστής (ως στιχουργός δηλαδή ή, ενίοτε, ακόμα και ως συνθέτης) σε μερικά από τα τραγούδια που τραγούδησε ο άντρας της. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής<ref name="Πάπιστας">Άρθρο του Σάκη Πάπιστα - http://rebetiko.sealabs.net/forum/viewtopic.php?t=972</ref>:
- Το μαναβάκι
- Το αλανάκι
- Το τραγούδι της αγάπης (Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη)
- Του Κυριάκου το γαϊδούρι
- Έλα να με μπερμπαντέψεις
- Η κοτούλα
- Κι άν χωρίσαμε, δε φταίω
- Να ζει κανείς στη μοναξιά
- Στ' αμπέλι, στ' αμπελάκι σου θα μπω
- Φεύγεις ταξίδι για να πας
Ασφαλώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε (και ειδικά μετά από τόσα χρόνια) σε τί βαθμό είχε όντως συμμετοχή στη δημιουργία των παραπάνω τραγουδιών η Δέσποινα Αραμπατζόγλου ή άν ανήκαν εξ ολοκλήρου στον Μπαγιαντέρα, που απλώς τα καταχώρησε στο όνομά της. Έχει υποστηριχθεί πάντως<ref name="Πάπιστας"/> ότι σε πολλά τραγούδια του άντρα της είχε πράγματι γράψει τους στίχους.
Βιογραφικά στοιχεία
Η Δέσποινα Αραμπατζόγλου ήταν μικρασιατικής καταγωγής<ref name="Πάπιστας"/>. Τον Μπαγιαντέρα τον παντρεύτηκε το 1939<ref name="Πάπιστας"/>. Προηγουμένως δούλευε ως καπνεργάτρια<ref name="Πάπιστας"/>. Ο άντρας της, το τραγούδι «Καπνουλούδες», φέρεται<ref name="Πάπιστας"/> το είχε γράψει γι'αυτήν. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά (έναν γιο και δύο κόρες)<ref name="Πάπιστας"/>. Στις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής, συμπαρίστατο στον (ήδη τυφλό) άντρα της<ref name="Κουτούζης">Άρθρο του Βασίλη Κουτούζη (11/08/2003) - http://www.koutouzis.gr/gogos.htm</ref>.
Φωτογραφία
- Φωτογραφία του Μπαγιαντέρα με την γυναίκα του, Δέσποινα Αραμπατζόγλου (1939) (δημοσιευμένη στο φύλλο της 28/12/2003 της εφημερίδος «Ριζοσπάστης»)
Παραπομπές
<references/>