«Από το Ταμπουρά στο Μπουζούκι», Β' έκδοση

Ό,τι δεν ταιριάζει στα υπόλοιπα ας μπαίνει εδώ
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
liga rosa
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2009 07:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

«Από το Ταμπουρά στο Μπουζούκι», Β' έκδοση

#1 Δημοσίευση από liga rosa »

Η ανακοίνωση της εταιρίας που εξέδωσε το έργο:

"Η Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής (78 στροφές), βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την ολοκλήρωση και κυκλοφορία, -κατόπιν πολυετούς έρευνας και συγγραφής από τον Στάυρο Κουρούση-, της Β΄ έκδοσης «Από το Ταμπουρά στο Μπουζούκι», η οποία είχε σημειώσει με την Α’ έκδοσή του το έτος 2013  σημαντική επιτυχία και το 2014 έλαβε το Α΄ Βραβείο Best Discography από το  Association for Recorded Sound Collections (ARSC) ARSC της Αμερικής.

Η B΄ έκδοση δημοσιεύεται πλέον σε δύο τόμους, -λόγω πληθώρας στοιχείων-, και περιλαμβάνουν καινούργιο και πλούσιο ανέκδοτο υλικό αναφορικά με την ιστορία και εξέλιξη του ταμπουρά ανά τους αιώνες.

Ο αναγνώστης στον πρώτο τόμο θα περιηγηθεί στη διαδρομή του οργάνου από τους αρχαίους χρόνους έως και το Βυζάντιο, μέσα από δυσεύρετες ιστορικές πηγές. Θα πληροφορηθεί για τους ξένους συγγραφείς και διανοούμενους που αναφέρθηκαν αναλυτικά στα όργανα της οικογένειας του ταμπουρά, από το 800 μ.Χ. έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Πάνω από 100 άγνωστες επί τω πλείστω, μαρτυρίες ελλήνων και ξένων περιηγητών, με αφετηρία την εποχή της Τουρκοκρατίας, από τον 16ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ου.

Ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλες, οι αναφορές στους έλληνες αγωνιστές του ‘21, όπως του Κολοκοτρώνη, του Μπότσαρη, του Τσιγγουράκου, του Κασομούλη κ.ά, η άγνωστη μαρτυρία Γερμανού περιηγητή που περιγράφει τον Νικηταρά να παίζει τον ταμπουρά και να χορεύουν οι σύντροφοί του, οι παραγγελίες μπουζουκιών και ταμπουράδων από τον Αλή Πασά για τους μουσικούς της Αυλής του εν έτη 1817, και άλλα εντελώς άγνωστα ντοκουμέντα που συνθέτουν ένα παζλ αντιθέσεων στη συναρπαστική διαδρομή του λαού μας προς το δρόμο της ελευθερίας μέσα από τις μουσικές τους συνήθειες .Τα συγκεντρωμένα στοιχεία αποτυπώνουν μια πλήρη εικόνα του ταμπουρά ως το αυθεντικότερο μέσο έκφρασης του ελληνικού λαού ανά τους αιώνες και το κύριο όργανο της δημοτικής του παράδοσης. Αφουγκραστείτε από που προερχόμαστε ως μουσικός λαός και προβληματιστείτε και εσείς μαζί με το συγγραφέα, για την επιτακτική μουσική ανάγκη της αποκατάστασης και επαναφοράς του ταμπουρά στη σύγχρονη δημοτική μας παράδοση. Το σπάνιο και πληθωρικό εικονογραφικό υλικό (γκραβούρες επιχρωματισμένες και μη, καθώς και φωτογραφίες) κοσμεί τα κείμενα με την συνοδεία του και καταδεικνύει την αξία του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου στην Ελληνική μουσική παράδοση ανά τους αιώνες.

Ολοκληρώνοντας  την παρουσίαση δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ιδιάζουσα αξία του συνοδευτικού ψηφιακού δίσκου (cd), ο οποίος περιέχει σημαντικότατες και ιδιαίτερα σπάνιες ηχογραφήσεις: Εκδίδονται για πρώτη φορά δύο εκ των έξι ηχογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Γκέρλιτς της Πρωσίας εν έτη 1917 και που αποτελούν τις πρώτες ιστορικές ηχητικές καταγραφές του οργάνου. Σε αυτές συμμετέχουν οι μπουζουξήδες Αντώνιος Λίνγκος και Κώστας Καλαμαράς. Επίσης τα πρώτα ηχητικά δείγματα του οργάνου στην εμπορική δισκογραφία, μέσα από το πλήρες έργο των: Κωνσταντίνου Κοκοτή, Μανώλη Καραπιπέρη και Θανάση Μανέτα με το Σωτήρη Γαβαλά ως τραγουδιστή. Πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είχαν συμπεριληφθεί, -για πρώτη φορά-, στην πρώτη έκδοση του παρόντος  πονήματος, ως απευθείας ψηφιοποίηση από τις αυθεντικές μήτρες.

Ο δεύτερος τόμος που τελεί υπό δημοσίευση, αφορά αποκλειστικά στο ρεμπέτικο τραγούδι και περιλαμβάνει επίσης άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα γύρω από την γέννηση και εξέλιξή του."

320930602_861268891746620_7063980397225514153_n.jpg
320930602_861268891746620_7063980397225514153_n.jpg (52.97 KiB) Προβλήθηκε 2089 φορές
321399352_3252524218343039_8185729879137027057_n.jpg
321399352_3252524218343039_8185729879137027057_n.jpg (84.97 KiB) Προβλήθηκε 2089 φορές
το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Άβαταρ μέλους
liga rosa
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 542
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2009 07:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: «Από το Ταμπουρά στο Μπουζούκι», Β' έκδοση

#2 Δημοσίευση από liga rosa »

Επιτέλους βγήκε ο δεύτερος τόμος! Η παρουσίαση θα γίνει αυτή την Κυριακή στις 8μμ στις “1002 Νύχτες”.
https://www.facebook.com/events/1148650826483451
Αντιγράφω την ανακοίνωση του Σταύρου Κουρούση:

Βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μετά από πολυετή έρευνα, την ολοκλήρωση και κυκλοφορία και του δεύτερου τόμου της Β΄ έκδοσης «Από τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι».

Την ερχόμενη Κυριακή, 14.4.2024, ώρα 20.00, στην μουσική σκήνη 1002 νύχτες, (Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή – Αθήνα ), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση και των δύο τόμων της έκδοσης.

Με την παρουσία τους θα μας τιμήσουν, διαπρέπεις ομιλητές και εκλεκτοί μουσικοί, σε ένα μουσικό αφιέρωμα για τον ταμπουρά με τραγούδια παραδοσιακά Δημοτικά, Μικρασιάτικα, Κρητικά, και Ρεμπέτικα. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση και του Ιστορικού ταμπουρά του Σουλιώτη οπλαρχηγού, Φώτου Τζαβέλλα (1770-1809).

Ομιλητές:
Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ Παντείου - Οθωμανολόγος, διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής - Νομικός)
Σταύρος Κουρούσης (μουσικός – ερευνητής)
Νίκος Φρονιμόπουλος (οργανοποιός - συντηρητής μουσικών οργάνων)
Κώστας Τζαβέλλας (απόγονος του Φώτου Τζαβέλλα)
Πέτρος Μουστάκας (Δρ Εθνομουσικολογίας - Οργανοποιός)

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Κάρολος Κουκλάκης - μπουλγαρί
Ειρήνη Δερέμπεη – λαούτο
Φώντας Πούλος – ταμπουρά
Στέλιος Κατσιάνης - ταμπουρά
Μαρία Μελαχροινού – σάζι
Σταύρος Κουρούσης - μπουζούκι
Πέτρος Ανδρουτσόπουλος – τραγούδι
Χρήστος Μπινιάρης – τραγούδι
Μαριάννα Μπουκουβάλα - τραγούδι
Κωνσταντίνος Κοπανίτσανος – κύμβαλο
Κώστας Τζαβέλλας – κιθάρα
Νίκος Σαρηγιάννης - κιθάρα

Συνοπτικά για τους δύο τόμους:

Το βιβλίο «Από τον Ταμπουρά στο Μπουζούκι», είχε σημειώσει με την Α’ έκδοσή του, το έτος 2013, σημαντική επιτυχία και το 2014 έλαβε το Α΄ Βραβείο Best Discography από το Association for Recorded Sound Collections (ARSC) της Αμερικής. Η B΄ έκδοση δημοσιεύεται πλέον σε δύο τόμους, -λόγω πληθώρας στοιχείων-, και περιλαμβάνουν καινούργιο και πλούσιο ανέκδοτο υλικό αναφορικά με την ιστορία και εξέλιξη του ταμπουρά ανά τους αιώνες.
Ο αναγνώστης στον πρώτο τόμο θα περιηγηθεί στη διαδρομή του οργάνου από τους αρχαίους χρόνους έως και το Βυζάντιο, μέσα από αξιόλογες όσο και δυσεύρετες ιστορικές πηγές. Θα πληροφορηθεί για τους ξένους συγγραφείς και διανοούμενους που αναφέρθηκαν αναλυτικά στα όργανα της οικογένειας του ταμπουρά, από το 800 μ.Χ. έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Εμπεριέχονται πάνω από 100 άγνωστες επί τω πλείστω, μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων περιηγητών, με αφετηρία την εποχή της Τουρκοκρατίας, από τον 16ο αιώνα έως και τις αρχές του 20ου.
Ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλες, οι αναφορές στους Έλληνες αγωνιστές του ‘21, όπως του Κολοκοτρώνη, του Μπότσαρη, του Τσιγγουράκου, του Κασομούλη κ.ά, η άγνωστη μαρτυρία περιηγητή Daniel Ester που περιγράφει τον Νικηταρά να παίζει τον ταμπουρά και να χορεύουν οι σύντροφοί του, οι παραγγελίες μπουζουκιών και ταμπουράδων από τον Αλή Πασά για τους μουσικούς της Αυλής του εν έτη 1817, και άλλα εντελώς άγνωστα ντοκουμέντα που συνθέτουν ένα παζλ αντιθέσεων στη συναρπαστική διαδρομή του λαού μας προς το δρόμο της ελευθερίας μέσα από τις μουσικές τους συνήθειες. Τα συγκεντρωμένα στοιχεία αποτυπώνουν μια πλήρη εικόνα του ταμπουρά ως το αυθεντικότερο μέσο έκφρασης του ελληνικού λαού ανά τους αιώνες και το κύριο όργανο της δημοτικής του παράδοσης. Αφουγκραστείτε από που προερχόμαστε ως μουσικός λαός και προβληματιστείτε και εσείς μαζί με το συγγραφέα, για την επιτακτική μουσική ανάγκη της αποκατάστασης και επαναφοράς του ταμπουρά στη σύγχρονη δημοτική μας παράδοση. Το σπάνιο και πληθωρικό εικονογραφικό υλικό (γκραβούρες επιχρωματισμένες και μη, καθώς και φωτογραφίες) κοσμεί και συμπληρώνει τα κείμενα με την συνοδεία του και καταδεικνύει υπογραμμίζοντας την σπουδαία αξία του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου στην Ελληνική μουσική παράδοση ανά τους αιώνες.
Ο Β΄ τόμος πραγματεύεται τη μετάβαση του μουσικού οργάνου από τον ταμπουρά στο μπουζούκι, με αναφορές στους δημοφιλέστερους χορούς στον Ελλαδικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα, το τραγούδι της Φυλακής και τα όργανά της, τις δύο Σχολές μπουζουκιού, Αθηναϊκή και Πειραιώτικη καθώς και τους πρωταγωνιστές τους. Παρουσιάζονται κεφάλαια μείζονας σημασίας σχετικά με την ιστορική οργανοχρησία του μπουζουκιού, όπως η τεχνική του «ανοικτού» παιξίματος, ο τρόπος ερμηνείας και εκτέλεσης στο ρεμπέτικο τραγούδι καθώς και μια ολοκληρωμένη πλέον έρευνα γύρω από τα κουρδίσματα (ντουζένια) του μπουζουκιού, βασισμένα αποκλειστικά σε ιστορικά ηχογραφημένα δείγματα.
Τέλος περιλαμβάνονται τα βιογραφικά των μουσικών των ψηφιακών δίσκων (CD) που συνοδεύουν τους δύο τόμους.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση δεν μπορούμε να παραλείψω την ιδιάζουσα αξία και σημασία των συνοδευτικών ψηφιακών δίσκων (cd’s), οι οποίοι περιέχουν σημαντικότατες και ιδιαίτερα σπάνιες ηχογραφήσεις -που δημοσιεύονται για πρώτη φορά- και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του ρεπερτορίου του μουσικού οργάνου, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου. Πιο συγκεκριμένα, εκδίδονται για πρώτη φορά δύο εκ των έξι ηχογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Γκέρλιτς της Πρωσίας εν έτη 1917 και που αποτελούν τις πρώτες ιστορικές ηχητικές καταγραφές του οργάνου. Σε αυτές συμμετέχουν οι μπουζουξήδες Αντώνιος Λίνγκος και Κώστας Καλαμαράς. Επίσης τα πρώτα ηχητικά δείγματα του οργάνου στην εμπορική δισκογραφία, μέσα από το πλήρες έργο των: Κωνσταντίνου Κοκοτή, Μανώλη Καραπιπέρη και Θανάση Μανέτα. Πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είχαν συμπεριληφθεί, -για πρώτη φορά-, στην πρώτη έκδοση του παρόντος πονήματος, ως απευθείας ψηφιοποίηση από τις αυθεντικές μήτρες. Ακόμα περιλαμβάνονται ιστορικές ηχογραφήσεις bozuk και bağlama από Τουρκία και Αλβανία με τους: Osman Pehlivan, Vasil Çezmaxhi, Aydınlı Kara Ali Efe, καθώς και δείγματα των: Παναγιώτη Τσώρο, Ιωάννη Χαλικιά, Μάκη Πατρινό, Δημήτρη Ευσταθιάδη, Χρήστο Πρωτόγερα, Φραγκίσκο Ζουριδάκη, Στέλιο Φουσταλιεράκη, Νίκο Βραχνά, κ.ά, που καλύπτουν όλες τις μουσικές πτυχές της ιστορίας του μουσικού οργάνου όπως αυτές περιγράφονται στα κείμενα των δύο τόμων.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτής της έκδοσης.

Η εταιρεία «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ευχαριστεί το ίδρυμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗ» του κου Μανώλη Βεληβασάκη, για την ευγενική χορηγία και οικονομική υποστήριξη.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται προς πώληση τα βιβλία και των δύο τόμων.

Για online παραγγελίες των εκδόσεως της εταιρίας «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» : https://78strofes.gr/shop/

ταμπουρας 2ος τομος.jpeg
ταμπουρας 2ος τομος.jpeg (35.81 KiB) Προβλήθηκε 168 φορές
το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενική κατηγορία”